ΓΙΟΡΤΕΣ ΓΕΥΣΕΩΝ: ΤΡΩΓΟΝΤΑΣ, ΠΙΝΟΝΤΑΣ ΚΑΙ ΓΛΕΝΤΩΝΤΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ

Αν βρεθείτε καλοκαίρι στο νησί αφεθείτε στη μαγεία και στα
αρώματα που εκπέμπουν οι γιορτές που γίνονται προς τιμή των
ιδιαίτερων προϊόντων τους. Ζήστε με τους κατοίκους του νησιού
μοναδικές βραδιές, γεμάτες κέφι και γευστικές περιηγήσεις, στην
Λεσβιακή κουζίνα. Νοιώστε την κατανυκτική ατμόσφαιρα των πανηγυριών
και γνωρίστε τα έθιμα του τόπου.

Στη Γιορτή Αγροτουρισμού στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στο Σίγρι,
συγκεντρώνονται όλες οι γεύσεις, τα αρώματα, αλλά και μικρά έργα
τέχνης, από τοπικούς παραγωγούς και καλλιτέχνες. Προϊόντα των
γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών της Λέσβου, αξιόλογες
προσπάθειες βιολογικής γεωργίας, τυποποιημένα ποιοτικά αγροτικά
προϊόντα, καθώς και έργα που παρασκευάζουν οικοτεχνίες και
βιοτεχνίες της Λέσβου, παρουσιάζονται σε ειδικά περίπτερα στους
κήπους του Μουσείου, σε μία γιορτή που διαρκεί σχεδόν δύο μήνες,
κάθε καλοκαίρι.

Στα μέσα Ιουνίου στην Αγιάσο γίνεται η Γιορτή Κερασιού, που
περιλαμβάνει γευστικές δοκιμές φρέσκων κερασιών και περίτεχνων
γλυκών του κουταλιού. Περιήγηση στους κεντρικούς δρόμους της
Αγιάσου με παραδοσιακή κομπανία, περιπατητικές διαδρομές ανάμεσα σε
κερασιώνες, στις παρυφές του χωριού, και έκθεση φωτογραφιών και
μαθητικών έργων ζωγραφικής με θέμα το κεράσι.
Τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου η Γιορτή Κάστανου δίνει
μία καλή αφορμή στην Αγιάσο να υποδεχθεί και πάλι καλεσμένους.
Φωτιές σε κεντρικά σημεία του παραδοσιακού οικισμού, όπου ψήνουν
και βράζουν κάστανα από το καστανόδασος του χωριού.
Στη Σκάλα Καλλονής, αρχές Αυγούστου γίνεται η θαλασσινή Γιορτή
της Σαρδέλας, με λαϊκούς χορούς και πεντανόστιμες σαρδέλες σε όλες
τους τις εκδοχές, συνοδεία ούζου, φυσικά. Την τιμητική της έχει η
σαρδέλα και στη γραφική Πέτρα, καθώς και στα Πηγαδάκια με τη Γιορτή
της Παπαλίνας.

Τον κύκλο συμπληρώνουν, οι καλοκαιρινές Βραδιές Ψαρέματος στο
Πλωμάρι, η Γιορτή των Ψαράδων στην Παναγιούδα τέλη Ιουλίου, και οι
Γιορτές Τράτας στη Σκάλα Πολυχνίτου και Χταποδιού στα Νέες Κυδωνιές
αρχές Αυγούστου.

Τα μεγάλα θρησκευτικά πανηγύρια της Λέσβου αποτελούν κεντρικό
σημείο αναφοράς στην κοινωνική και θρησκευτική ζωή του νησιού.
Ακόμη και σήμερα, χιλιάδες πιστοί το Δεκαπενταύγουστο στην Αγιάσο
και του Ταξιάρχη, την Κυριακή των Μυροφόρων, στο Μανταμάδο,
περπατούν χιλιόμετρα ολόκληρα και διανυκτερεύουν στο προαύλιο της
εκκλησίας. Σ’αυτά τα πανηγύρια, όπως επίσης και του Άγιου
Χαραλάμπους ή του «Ταύρου» στην Αγία Παρασκευή, του Αγίου
Ιγνατίου στη Μονή Λειμώνος, του Αγίου Ραφαήλ και της Υπαπαντής στην
Μυτιλήνη, μέσα σε κατανυκτική ατμόσφαιρα, στήνονται καζάνια στον
προαύλιο χώρο των εκκλησιών και μαγειρεύεται το κισκέκ ή κισκέτσι,
πανηγυριώτικο φαγητό, με κρέας, πλιγούρι και αλεσμένο ρεβίθι, το
οποίο προσφέρεται στους πιστούς.

Στη Γιορτή του Τραχανά στα Παράκοιλα, αρχές Αυγούστου γίνεται το
παραδοσιακό τραχάνισμα με χορούς και όργανα.

Top