ΓΚΑΒΟΨΑΡΑ – ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΣΤΕΣ -ΝΑΟΥΣΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 2 κιλά μελιτζάνες μακριές
  • 100 γρ. σπόροι σιναπιού
  • 250 γρ. αλάτι χοντρό (περίπου)

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε ολόκληρες τις μελιτζάνες, τις χαράσσετε σταυρωτά σε δύο
μεριές, αλατίζετε τις σχισμές και τις ζεματίζετε σε βραστό νερό για
4΄-5΄. Τις αφήνετε μια μέρα να στραγγίσουν τα νερά τους. Παίρνετε
ένα γυάλινο βάζο και το γεμίζετε με μια στρώση μελιτζάνες, αλάτι,
σινάπι. Συνεχίζετε με τον ίδιο τρόπο, μέχρι να τοποθετηθούν όλες οι
μελιτζάνες. Έπειτα γεμίζετε το βάζο με γάρο μέχρι να σκεπαστούν οι
μελιτζάνες. Ο γάρος γίνεται με 4 lt νερό και αλάτι. Για να
δοκιμάσετε την σωστή πυκνότητα σε αλάτι του γάρου, βάζετε μέσα ένα
αυγό. Θα πρέπει να προεξέχει ένα μέρος από τη μύτη του. Κλείνετε το
βάζο καλά και αφήνετε τις μελιτζάνες να ωριμάσουν 2 μήνες περίπου.
Έπειτα τις βγάζετε από το δοχείο, τις κόβετε σε λωρίδες, και τις
τοποθετείτε σε γυάλινα βάζα με το γάρο. Βγάζετε από το βάζο όσες
λωρίδες θέλετε, τις ξεπλένετε καλά με κρύο νερό, τις αλευρώνετε και
τις τηγανίζετε σε καυτό λάδι.

ΣΗΜ.: Οι παστές μελιτζάνες, νοστιμότατος μεζές
για τσίπουρο ή ούζο, τρώγονται τηγανιτές. Τηγανισμένες μοιάζουν με
ψαράκια γι’αυτό και λέγονται γκαβόψαρα. Σερβίρονται στις νηστείες
με σκορδαλιά. Το σινάπι τους δίνει την ιδιαίτερη γεύση τους.

Top