ΓΚΟΓΚΛΙΕΣ ή ΚΟΥΡΚΟΥΜΠΙΝΕΣ – Ν. ΕΥΒΟΙΑ (ΚΑΡΥΣΤΟΣ)

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό αλεύρι σταρένιο
  • 1 ποτήρι κρασιού ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • γάλα ή νερό όσο πάρει
  • φρέσκο βούτυρο
  • τριμμένη ξερή μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε μία λεκάνη κοσκινίζετε το αλεύρι, ρίχνετε το λάδι, το αλάτι
και ρίχνετε τόσο γάλα όσο να έχετε μία ζύμη σφιχτή. Το ζυμώνετε
καλά και αφήνετε τη ζύμη να ξεκουραστεί. Παίρνετε τη ζύμη λίγη-λίγη
και κάνετε κορδόνια. Κόβετε σε κάθε κορδόνι μικρά κομματάκια κι
αυτά τα πιέζετε με το δάκτυλό σας να στρίψει και να γίνει κουφωτό.
Σε μία μεγάλη κατσαρόλα βράζετε νερό αλατισμένο και τα ρίχνετε
μέσα. Όταν τα ρίξετε αυτά θα πάνε στον πάτο, αλλά όταν το νερό θα
αρχίσει να ξαναβράζει ανεβαίνουν στην επιφάνεια και το πολύ σε 5΄
τα βγάζετε και τα σουρώνετε. Ζεσταίνετε βούτυρο, τα περιχύνετε και
ρίχνετε την μυζήθρα ή άλλο σκληρό τυρί.

ΣΗΜ.: Οι γκόγκλες ταιριάζουν με όλα τα
κοκκινιστά (κόκορας, κουνέλι, μοσχάρι, αρνί) όμως τρώγονται και
σκέτα. Πρέπει να τα βράσετε πολύ λίγο επειδή όσο βράζουν
σκληραίνουν. Μπορείτε να αντικαταστήσετε το γάλα με νερό όμως
γίνονται πολύ βαριά και δεν ξαναζεσταίνονται.

Top