ΓΛΥΚΟ ΒΕΡΙΚΟΚΟ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 κιλό βερίκοκα
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1 φλ. νερό (190 ml )
  • 1 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • 2 βανίλιες
  • ασπρισμένα αμύγδαλα (μισό για κάθε βερίκοκο
  • 2 κ.σ. ασβέστη
  • 2 λίτρα νερό

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Επιλέγετε τα βερίκοκα μεγάλα κρουστά και αγουρωπά. Τα πλένετε
και με μαχαίρι αφαιρείτε την φλούδα τους. Με ένα αιχμηρό
αντικείμενο σπρώχνετε το κουκούτσι, προσεκτικά να βγει από το
φρούτο, χωρίς να χαλάσει το σχήμα του.  Διαλύετε τον ασβέστη
στο νερό σε ένα μεγάλο σκεύος μέχρι να γίνει σαν γάλα και βάζετε τα
βερίκοκα. Τα αφήνετε για 1-2 ώρες, τα βγάζετε, τα πλένετε, με
άφθονο νερό και τα στραγγίζετε σε απορροφητικό χαρτί. Βάζετε το
μισό αμύγδαλο στην θέση του κουκουτσιού. Στο μεταξύ βράζετε σε
κατσαρόλα το νερό με την ζάχαρη σε δυνατή φωτιά να γίνει πυκνό
σιρόπι. Ρίχνετε τα βερίκοκα το χυμό λεμονιού τις βανίλιες και
αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις ακόμη, αποσύρετε από την φωτιά.
Αφήνετε για 12 ώρες και αν δείτε ότι χρειάζεται και άλλο δέσιμο το
βράζετε για 5΄- 7΄. Αφήνετε να κρυώσει και το βάζετε σε
αποστειρωμένα βάζα.

 

ΣΗΜ.: Για να μην λιώσουν τα βερίκοκα πρέπει
να μπουν σε ασβεστόνερο για να σφίξουν. Αν θέλετε μπορείτε να μην
αφαιρέσετε τη φλούδα τους.

Top