ΓΛΥΚΟ ΚΑΡΥΔΙ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 κιλό καρύδια φρέσκα
  • 750 γρ. ζάχαρη
  • 250 γρ. μέλι
  • 2½ κούπες νερό
  • 4 κ.σ. χυμό λεμονιού
  • φλούδα από 1 λεμόνι
  • γαρύφαλλα όσα τα καρύδια και μερικά ακόμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα καρύδια, ξύνετε ελαφρά όλη την επιφάνειά τους και τα
τρυπάτε με αιχμηρό αντικείμενο από το κοτσάνι μέχρι κάτω. Σε ένα
μεγάλο σκεύος με κρύο νερό ρίχνετε το μισό χυμό λεμονιού και
τοποθετείτε μέσα τα καρύδια. Τα αφήνετε 1-1½ ώρα και τα σουρώνετε.
Βάζετε στην φωτιά μια φαρδιά κατσαρόλα με μπόλικο νερό και την
φλούδα του λεμονιού. Όταν πάρει βράση ρίχνετε τα καρύδια. Τα
βράζετε μέχρι να μαλακώσουν αλλάζοντας το νερό ανά 10΄ για να φύγει
η πικράδα. Το νερό που αλλάζετε θα πρέπει να είναι χλιαρό. Όταν
μαλακώσουν τα στραγγίζετε καλά πιέζοντας με το χέρι σας ένα-ένα για
να φύγει το νερό και τα αφήνετε για 30΄ σε απορροφητικό χαρτί.
Βάζετε στην κορυφή κάθε καρυδιού ένα γαρύφαλλο. Στο μεταξύ σε μια
μεγάλη κατσαρόλα βάζετε το νερό με την ζάχαρη και βράζετε για 8΄
από το σημείο βρασμού. Ρίχνετε το μέλι ανακατεύοντας καλά μέχρι να
λιώσει. Προσθέτετε τα καρύδια και βράζετε για 5΄-6΄ ακόμα. Αφήνετε
το γλυκό να μείνει στην κατσαρόλα 24 ώρες. Προσθέτετε το χυμό
λεμονιού, τα γαρύφαλλα και βάζετε το γλυκό σε δυνατή φωτιά να πάρει
2-3 βράσεις. Ξαφρίζετε και κατεβάζετε από την φωτιά. Όταν
μισοκρυώσει τα αδειάζετε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΗΜ.: Το γλυκό  θα το φτιάξετε αρχές
Ιουνίου, τότε τα καρύδια είναι ακόμα πράσινα, μικρά και τρυφερά.
Μπορείτε αντί για την παραδοσιακή γεύση τους με γαρύφαλλο να τα
γεμίσετε με ασπρισμένο αμύγδαλο και …λίγη ιστορία το γλυκό καρύδι
είναι απόγονος του «Καρυδάτου» ένα από τα γλυκά της Βυζαντινής
παράδοσης τα οποία από το 1600 υιοθέτησαν οι ζαχαροπλάστες του
ΤΟΠ-ΚΑΠΙ στην Κωνσταντινούπολη. Στην Σμύρνη για να δέσουν το γλυκό
χρησιμοποιούσαν μέλι με ελάχιστο νερό. Σήμερα το γλυκό καρύδι
θεωρείται σπεσιαλιτέ της Θάσου και της Ικαρίας μολονότι φτιάχνεται
σε πολλά μέρη της χώρας μας, όπου αφθονούν οι καρυδιές.
Αντικαθιστάτε το μέλι με ζάχαρη έτσι οι αναλογίες είναι 1 κιλό
ζάχαρη / 1 κιλό καρύδι (1 προς 1).

Top