ΓΛΥΚΟ ΚΟΥΤΑΛΙΟΥ ΕΛΙΕΣ ΚΑΛΑΜΩΝ

ΥΛΙΚΑ

  • 800 γρ. ελιές Καλαμών σε άλμη
  • χυμό από 2 λεμόνια
  • 1 λίτρο νερό
  • 1.200 γρ. ζάχαρη
  • 2 φύλλα αρμπαρόριζας
  • 2 κ.σ. μέλι ανθέων (προαιρετικά)

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Ξεπλένετε τις ελιές με άφθονο νερό και αφαιρείτε τα κουκούτσια με
το ειδικό εργαλείο. Γεμίζετε μια μεγάλη λεκάνη με νερό, ρίχνετε
μέσα τις ελιές και τις αφήνετε για 24 ώρες  αλλάζοντας το νερό
2-3 φορές. Τις σουρώνετε. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το νερό
και τη ζάχαρη και ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά. Ανακατεύετε μέχρι να
λιώσει καλά η ζάχαρη. Δυναμώνετε τη φωτιά (από μέτρια σε δυνατή)
και αφήνετε να πάρει βράση. Προσθέτετε τις ελιές και βράζετε για
5΄-10΄ ακόμη, μέχρι να δέσει το σιρόπι. Με ένα κουταλάκι βγάζετε
λίγο σιρόπι σε ένα πιατάκι. Αν το σιρόπι τρέχει με συνεχόμενη ροή
σαν κλωστή, είναι έτοιμο. Προσθέτετε το χυμό λεμονιού και την
αρμπαρόριζα  και αφήνετε να πάρει μια τελευταία βράση. Σε αυτό
το σημείο, αν θέλετε, προσθέτετε το μέλι και αποσύρετε από τη
φωτιά. Βάζετε το γλυκό σε αποστειρωμένα βάζα.

Top