ΓΛΥΚΟ ΜΕΛΙΤΖΑΝΑΚΙ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 1 κιλό μελιτζανάκια (περίπου 25-30)
  • 30 γαρύφαλλα
  • 2 ποτήρια νερό
  • 1 κιλό ζάχαρη
  • 1κ.σ. μέλι
  • το χυμό από 3-4 λεμόνια
  • 2 ξυλάκια κανέλα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα μελιτζανάκια και αφαιρείτε την φλούδα τους με το
ειδικό εργαλείο που καθαρίζονται τα αγγούρια. Κάθε μελιτζανάκι που
καθαρίζετε το περνάτε με λεμόνι και το βάζετε σε ένα μπολ με νερό
στο οποίο έχετε ρίξει το χυμό και τη φλούδα των 2 λεμονιών.
Σκεπάζετε το μπολ και τα αφήνετε για 6-8 ώρες να σταθούν. Βάζετε σε
μια κατσαρόλα άφθονο νερό να βράσει. Ρίχνετε μέσα τα μελιτζανάκια
και τα βράζετε για 5΄ περίπου. Τα αφαιρείτε με μια τρυπητή κουτάλα
και τα ρίχνετε σε ένα μπολ γεμάτο κρύο νερό. Αφήνετε 2΄-3΄ και τα
στραγγίζετε (σε σουρωτήρι) πολύ καλά. Εν τω μεταξύ ετοιμάζετε το
σιρόπι βράζοντας σε μια κατσαρόλα το νερό, τη ζάχαρη, τις κανέλες
για 5΄. Καρφώνετε ένα γαρύφαλλο σε κάθε μελιτζανάκι και τα ρίχνετε
στο σιρόπι συνεχίζοντας το βράσιμο για 5΄-7′ περίπου, βγάζοντας τον
αφρό με τρυπητή  κουτάλα. Αποσύρετε το γλυκό από τη φωτιά και
το αφήνετε στην κατσαρόλα σκεπασμένο για 24 ώρες με μια πετσέτα.
Βράζετε ξανά το γλυκό ώσπου να δέσει καλά για ακόμη 5΄-7′
περίπου. Προς το τέλος προσθέτετε το χυμό 1 λεμονιού και το μέλι.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από τη φωτιά, αφήνετε να κρυώσει το γλυκό
και το μεταφέρετε σε αποστειρωμένα βάζα.

ΣΗΜ.: Μπορείτε εάν θέλετε να προσθέσετε
ασπρισμένα αμύγδαλα στο γλυκό, όταν κρυώσει.

Top