ΓΟΥΝΑ – ΚΥΚΛΑΔΕΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό ψάρια

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε τα ψάρια και τα στεγνώνετε. Σκίζετε κάθε ψάρι στη μέση,
με ένα κοφτερό μαχαίρι, χωρίς να το χωρίσετε. Παίρνετε ένα καλαμάκι
και το τρυπάτε, σαν βελόνα, οριζόντια στο πλατύ μέρος του ψαριού,
για να το κρατήσει ανοιχτό. Αλατίζετε και ρίχνετε λίγη ρίγανη στα
ψάρια. Τα κρεμάτε σε σχοινάκι (με σπάγκο που έχετε περάσει στο
κεφάλι τους) ή τα ακουμπάτε σε σχάρα, πάνω από ταψί και τα γυρίζετε
συχνά. Τα αφήνετε έτσι 2-3 μέρες, να λιαστούν. Μπορεί να χρειαστεί
να τα σκεπάσετε με τούλι, για τα έντομα. Στη συνέχεια, ψήνετε τις
γούνες στα κάρβουνα και τις σερβίρετε με λαδολέμονο και ψιλοκομμένο
μαϊντανό.

ΣΗΜ.:Η γούνα είναι ψάρι που έχει «ψηθεί» στον
ήλιο, έχει χάσει τα υγρά της και μετά  ψήνεται στη σχάρα και
σερβίρεται σαν ουζομεζές. Γίνεται με κολιό, σκουμπρί, ασπροσάφριδα
και είναι εξαιρετικά νόστιμο. Συνηθίζεται ιδιαίτερα στην Πάρο
και στη Νάξο.

Top