ΔΑΦΝΗ

Βότανο που το παίρνουμε από ένα αειθαλές δέντρο, ιθαγενές της
Μικράς Ασίας. Το δέντρο αυτό έχει πυκνό φύλλωμα και μπορεί να
φτάσει τα 10μ. ύψος. Έχει γυαλιστερά σκουροπράσινα φύλλα και
ανθίζει από τον Απρίλιο έως τον Μάιο. Τα φύλλα του φυτού
χρησιμοποιούνται για το πλούσιο άρωμα τους φρέσκα αλλά και
αποξηραμένα. Φρέσκα έχουν δυνατό και ζεστό άρωμα. Αποξηραμένα έχουν
πιο ανοιχτό πράσινο χρώμα και ματ εμφάνιση, πιο διακριτικό άρωμα
και λιγότερο πικρή γεύση. Η δάφνη άρρηκτα συνδεδεμένη με τη Γαλλική
και γενικότερα με τη Μεσογειακή γαστρονομία. Εκτός από την ευρεία
χρήση της στη μαγειρική, χρησιμοποιείται στη φαρμακευτική και την
αρωματοποιΐα το αιθέριο έλαιο του φυτού, το δαφνέλαιο.

Αφιερωμένη στο θεό Απόλλωνα, η δάφνη κατέχει σπουδαία θέση στη
ελληνική μυθολογία. Αποτελούσε σύμβολο νίκης, δόξας και τιμής και
ήταν επίσης αφιερωμένη στον ιατρό Ασκληπιό. Οι αρχαίοι Έλληνες
έφτιαχναν στεφάνια από δάφνη με τα οποία στεφάνωναν τους νικητές
στους αγώνες.

Στην αρχαία Ρώμη το στεφάνι δάφνης, το φορούσαν οι νικητές
στρατηγοί καθώς αποτελούσε σύμβολο της στρατιωτικής νίκης.

Προέλευση: Γαλλία, Ιταλία, Βέλγιο, Ρωσία,
Ινδία, Τουρκία, Αμερική.

Έντονη και σχετικά πικρή γεύση. Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να
χρησιμοποιείται με προσοχή. Χρησιμοποιείται στις φακές, στα
κοκκινιστά, στο κυνήγι, στα ψάρια, σε θαλασσινά όπως στο χταπόδι,
στις σάλτσες, στον κιμά, στα βραστά, σε σούπες κ.ά. Προσθέστε
μερικά φύλλα δάφνης στο μπεκρή μεζέ, στο ρολό μοσχάρι ή στο ρολό
γαλοπούλας, στο στιφάδο και βιωστε την απόλυτη γαστρονομική
εμπειρία! Αρωματίζει το λάδι για πιο εκλεπτυσμένο άρωμα.

Συνδυάζετε με βασιλικό, σκόρδο, ρίγανη, πάπρικα, πιπέρι,
δενδρολίβανο, φασκόμηλο και θυμάρι.

Top