ΕΚΔΡΟΜΕΣ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΔΡΑΜΑΣ

ΔΟΞΑΤΟ – ΠΡΟΣΟΤΣΑΝΗ – Κ. ΝΕΥΡΟΚΟΠΙ

Αρκετά κοντά στην πόλη βρίσκεται ένα χωριό, το Δοξάτο από το οποίο αξίζει να αρχίσετε την εξερεύνηση σας στον τόπο αυτό. Το Δοξάτο καταστράφηκε συθέμελα από τον βουλγαρικό στρατό το 1913, ξαναχτίστηκε και σήμερα είναι ένα ζωντανό μουσείο αρχιτεκτονικής, που ενώνει νεοκλασικά σπίτια, τούρκικους μαχαλάδες και βιομηχανικά κτίρια σε ένα αρμονικό, αισθητικά, σύνολο.

Η ρυμοτομία της πόλης έγινε από Γάλλους μηχανικούς το 1923, με αποτέλεσμα η πόλη να είναι άνετη και πολύ εύκολη στην περιήγηση. Αξιοθέατο αποτελεί η εκκλησία του Αγίου Αθανασίου, κτίσμα του 1867, που θυμίζει καθολική εκκλησία καθώς φτιάχτηκε από Αυστριακό αρχιτέκτονα,. Υπέροχος είναι ο διάκοσμος και το ξυλόγλυπτο τέμπλο, με τις εικόνες, δωρεές των καπνεμπόρων του 1870. Ανήμερα του Αγίου Αθανασίου (στις 2 Μαΐου) γίνονται στο Δοξάτο ιπποδρομίες.

Κοντά στο Δοξάτο βρίσκονται οι Πηγές Κεφαλαρίου, ένας χώρος αναψυχής με πάρκο, λιμνούλες και μικρούς καταρράκτες.

Στην περιοχή βρίσκεται και το μικρό χωριουδάκι Κύργια. Πήρε την ονομασία το όνομά του από το τουρκικό Kir που σημαίνει «ξερός τόπος». Στο χωριό ζουν λίγοι κάτοικοι, κυρίως Πόντιοι πρόσφυγες.

Το χωριό έχει αποκτήσει ένα ξεχωριστό ενδιαφέρον λόγω του Πάρκου Αρπακτικών Πτηνών, που δημιούργησε εκεί ο Κώστας Ελευθεριάδης, εκπαιδευτής γερακιών. Το πάρκο 10στρ. έχει ως βασικό στόχο να δώσει την ευκαιρία στους επισκέπτες να γνωρίσουν και να αγαπήσουν τα απειλούμενα αρπακτικά πτηνά της Ελλάδας. Τα γεράκια εξημερώνονται και πέφτουν ελεύθερα στο πάρκο, ορισμένα δε κάθονται και στα χέρια των επισκεπτών οι οποίοι φορούν ένα ειδικό γάντι. (τηλ. πάρκου: 25210 71 444, 6934686917, www.arpaktika.gr).

Επιστροφή στην πόλη της Δράμας και σε αντίθετη κατεύθυνση αυτή τη φορά συνεχίζετε τις διαδρομές σας προς το βορειοδυτικό κομμάτι του νομού, Σπήλαιο Αγγίτη, Προσοτσάνη, Κάτω Νευροκόπι, Παγονέρι.

Η Προσοτσάνη, διάσημη στο παρελθόν από την καλλιέργεια καπνού, αποτελεί ιδανική αφετηρία για εκδρομή στο Σπήλαιο του Αγγίτη και το Μενοίκιο Όρος. Αξίζει να δείτε την πόλη που υπήρξε εμπορικό αλλά και πολιτιστικό κέντρο της περιοχής. Στην κεντρική πλατεία Δημοκρατίας, θα δείτε παλιά κτίρια, κτίσματα των αρχών του 1900, ενώ στους γύρω δρόμους θα βρείτε παλιά καπνομάγαζα, παλιές αποθήκες καπνού, αλλά και πλατείες με μικρά πάρκα για περίπατο κάτω από τα πεύκα.

Γνωστό από τα δελτία καιρού, ως σημείο αναφοράς ψύχους, το Νευροκόπι φέρει τον τίτλο της «πιο παγωμένης περιοχής της Ελλάδας». Οι κάτοικοί του, θερμοί, ευγενικοί και φιλόξενοι καλοδέχονται τους επισκέπτες με ένα κέρασμα.

Ποντιακής καταγωγής οι περισσότεροι κρατούν τις παραδόσεις και την πολύ ενδιαφέρουσα γαστρονομική τους παράδοση. Η πόλη χωρίζεται στα δύο από ρέμα. Έχει αρκετά παλιά σπίτια και τον ναό του Αγίου Δημητρίου με το μεγάλο καμπαναριό. Οι εικόνες του τέμπλου αποδίδονται στον λαϊκό ζωγράφο Γεωργίου. Λίγο πιο έξω από το Νευροκόπι βρίσκεται το πιο γραφικό χωριό της Δράμας, το όμορφο Παγονέρι, που οφείλει το όνομά του στο κρύο νερό που πηγάζει από τις δύο κρήνες του χωριού. Το 1983 κηρύχθηκε παραδοσιακός οικισμός, κάτι που οφείλει στα πετρόκτιστα σπίτια μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής. Αξίζει να επισκεφθείτε την πλατεία του χωριού, ένα μπαλκόνι με θέα στο βουνό Φαλακρό.

Ο Βώλακας, το χωριό που είναι γνωστό για τους παραδοσιακούς εορτασμούς και τα διονυσιακά έθιμα, είναι επόμενος σταθμός. Λίγο νοτιότερα βρίσκεται ο Γρανίτης, παλιά λατομεία εξόρρυξης του ορυκτού εγκαταλελειμμένα.

Συνεχίστε την εξερεύνηση στην περιοχή και γνωρίστε περισσότερα μέρη του υπέροχου αυτού τόπου.

Το μοναδικό για την Ελλάδα δάσος σημύδας και το δασικό χωριό της Ελατιάς απέχουν λίγη ώρα από εδώ. Σίγουρα μία μόνο ημέρα δεν αρκεί για να γνωρίσει κάποιος όλα αυτά τα μέρη!!!

Top