ΕΛΙΕΣ ΣΕ ΑΛΜΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 500 γρ. ελιές
  • 1 lt νερό
  • 100 γρ. αλάτι χονδρό

 

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Χαρακώνετε τις ελιές κατά μήκος (να μην φθάσει το μαχαίρι στον
πυρήνα). Τις πλένετε και τις τοποθετείτε σε βάζο με νερό για 15
ημέρες (τις μαύρες), 20-25 ημέρες (τις πράσινες), αλλάζοντας το
νερό κάθε 12 ώρες. Φτιάχνετε μία άλμη, ανακατεύοντας το αλάτι σε
χλιαρό νερό έως ότου διαλυθεί. Αφήνετε την άλμη να κρυώσει τελείως.
Βάζετε τις ελιές με την άλμη σε βάζο. Καλύπτετε με ελαιόλαδο
περίπου 2-3 δάχτυλα και κλείνετε αεροστεγώς. Τοποθετείτε σε δροσερό
μέρος για 2-3 μήνες.

ΣΗΜ.: Αναλογία της άλμης είναι 1% προς 10,
δηλαδή στα 100 ml νερό 10 γρ αλάτι χοντρό, ενώ το πρακτικό για να
δείτε αν η άλμη είναι σωστή, είναι να τοποθετήσετε στην άλμη ένα
φρεσκότατο αυγό. Το αυγό θα μείνει στην επιφάνεια και θα εξέχει
ελάχιστα από το νερό, αν η άλμη είναι εντάξει.
Δοκιμάστε
τις ελιές κατά περιόδους. Αν έχει φύγει η πικράδα, θέλουν λιγότερο
χρόνο, δύο μήνες περίπου, ενώ οι πράσινες περισσότερο τρεις μήνες
περίπου.

Top