ΕΥΒΟΙΑ – ΧΑΛΚΙΔΑ

Χαλκίδα, η πρωτεύουσα της Εύβοιας, συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με την πλούσια ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά.

Η Χαλκίδα υπερηφανεύεται για τους αρχαίους προγόνους της και το ρόλο τους στη διάδοση και εξέλιξη του πολιτισμού, τόσο μέσω των αποικισμών σε Χαλκιδική, ιωνικά παράλια, Κάτω Ιταλία και ανατολική Μακεδονία, όσο και μέσω της επινόησης του Χαλκιδαϊκού αλφαβήτου, προδρόμου του Λατινικού.

Η θέση της στα στενά του Ευρίπου, την έκανε από παλιά σταυροδρόμι πολιτισμών και στρατηγικό στόχο των ιστορικών φύλων και των μετέπειτα κατακτητών του ελλαδικού χώρου, με τον καθένα απ’αυτούς να αφήνει και από κάτι στη σφραγίδα της πόλης.

Η Χαλκίδα του σήμερα αποτελεί ένα σύγχρονο και δυναμικό πολεοδομικό κέντρο. Με τον ιστό της να απλώνεται κατά μήκος των αντικριστών ακτών του Ευβοϊκού κόλπου. Με τον πορθμό του Ευρίπου, να προκαλεί μέχρι και σήμερα το επιστημονικό ενδιαφέρον, χάρη στην ιδιαιτερότητα του παλιρροϊκού του φαινομένου (αλλαγή φοράς των νερών ανά 6 με 7 ώρες) και να παραμένει σημείο αναφοράς. Η παλιά συρταρωτή γέφυρα του πορθμού συνεχίζει να αποτελεί τοπόσημο και να συμβολίζει την ώσμωση της πόλης με τον υπόλοιπο κόσμο (όσο επιβλητική κι αν είναι η παρακείμενη καινούρια κρεμαστή – καλωδιακή Υψηλή Γέφυρα, που συνδέεται με την περιφερειακή οδό).

Το Κάστρο του Καράμπαμπα, ο τάφος του Γιάννη Σκαρίμπα, ο Σιδηροδρομικός Σταθμός, ο ναός-μνημείο της Αγίας Παρασκευής, το οθωμανικό τέμενος Εμίρ Ζαδέ, η οικία του Ενετού Βάιλου, το Λαογραφικό Μουσείο, το σπίτι του Νίκου Σκαλκώτα, το Μέγαρο Κότσικα, όπου στεγάζεται το δημαρχείο, το Δικαστική Μέγαρο, το Αρχαιολογικό Μουσείο, η Σειρήνα, το «Κριεζώτειο», το «Κόκκινο Σπίτι», το «Σπίτι με τα Αγάλματα», η πηγή της Αρέθουσας, οι Ρωμαϊκές Καμάρες, το αρχαίο Γυμνάσιο ή Ρωμαϊκή Παλαίστρα, το παλιό εργοστάσιο «Αρέθουσα», όλα αποτελούν διαφορετικούς σταθμούς της ίδιας διαδρομής στη μακρόχρονη ιστορία της πόλης.

Η διαδρομή συνεχίζεται έξω από την πόλη, στην ευρύτερη περιοχή. Στον προϊστορικό οικισμό Μάνικα, στον αρχαιολογικό χώρο της Ξηρόπολης, στην Αυλίδα των ομηρικών χρόνων, στο ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος, στον τύμβο του Σαλγανέα, στον πύργο του Βασιλικού, στους δίδυμους ενετικούς πύργους του Μύτικα, στο Κάστρο των Φύλλων, στο σπίτι του Ανδρέα Μιαούλη, στη Μονή Αγίου Γεωργίου Αρμά, στους προσφυγικούς συνοικισμούς της Ν.Αρτάκης, και της Ν.Λαμψάκου.

Με εύκολη την πρόσβαση από τον καινούριο αυτοκινητόδρομο και την Υψηλή Γέφυρα., η Χαλκίδα και η ευρύτερη περιοχή της αποτελούν ελκτικό προορισμό αναψυχής.

Οι παραλίες της (μέσα στην πόλη, οι Αλυκές Δροσιάς, το Λευκαντί, τα Καλάμια Ν. Αρτάκης και τόσες άλλες), οι ευχάριστες ψυχαγωγικές και αθλητικές ενασχολήσεις που προσφέρονται (ναυταθλητισμός, πεζοπορία, ποδηλασία), τα γαστριμαργικά στέκια ( με ονομαστές ψαροταβέρνες και ουζερί) και η  έντονη νυχτερινή διασκέδαση,  συνθέτουν το φιλόξενο σύγχρονο πρόσωπό της.

Top