Ηλιόσποροι

Σπόροι ωοειδείς που βγαίνουν από το κέντρο του τεράστιου
κίτρινου ανθοφόρου κεφαλιού του φυτού ηλίανθος. Οι σπόροι
χρησιμοποιούνται ωμοί σε σούπες, τηγανητά, και πιάτα με ζυμαρικά
και ρύζι, ψημένοι σε σαλάτες και μαγειρεμένα λαχανικά. Βρασμένοι,
μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε γλυκά, μπισκότα και πουτίγκες. Από
τους ηλιόσπορους βγαίνει ένα αλεύρι που χρησιμεύει στη μαγειρική
καθώς και ένα είδος λαδιού, το ηλιέλαιο. Το φυτό κατάγεται από την
Κεντρική Αμερική. Έφτασε στην Ισπανία το δέκατο έκτο αιώνα και
εξαπλώθηκε σε όλη την Ευρώπη.

Top