Η ΚΟΙΛΑΔΑ ΤΗΣ ΝΕΔΑΣ

ΠΕΖΟΠΟΡΙΑ ΣΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΘΗΛΥΚΟ ΠΟΤΑΜΙ

Τα νερά της ξεκινούν από πάμπολλες πηγές από το όρος Λύκαιο και ακολουθώντας μία εκπληκτική μαιανδρική πορεία μέσα από στενά φαράγγια, δροσερά πλατώματα και χαράδρες πνιγμένες στη βλάστηση, περνούν κάτω από πέτρινα τοξωτά γεφύρια και μέσα από σκοτεινές σπηλιές και καταρράκτες και καταλήγουν στη θάλασσα. καλύπτοντας μία διαδρομή 32χλμ. Όμορφα και γραφικά χωριά στις πλαγιές της κοιλάδας έχουν συνδέσει την ιστορία τους με τα γάργαρα νερά του ποταμού. Ανάμεσά τους τόποι που φιλοξένησαν σπουδαίους πολιτισμούς, λαμπρά μνημεία και ιερά, ένδοξες μάχες και ανδραγαθήματα, τόποι γόνιμοι, φιλόξενοι και αγαπητοί που τους ομόρφυνε πολύ ο ανθρώπινος μόχθος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ

Το ποτάμι είναι βατό μόνο τους καλοκαιρινούς μήνες (και αργά την άνοιξη). Μπορείτε να ξεκινήσετε από το χωριό Πέτρα ή αν θέλετε να παρακάμψετε ένα εύκολο κομμάτι και να μπείτε γρήγορα στα ωραία, ξεκινήστε από το πέτρινο γεφύρι κάτω από το χωριό Κούβελα. Τα νερά είναι ρηχά σε αυτό το σημείο και οι όχθες του ποταμού είναι πανέμορφες, γεμάτες πυκνές καλαμιές, τεράστιες φτέρες, λεύκες και πλατάνια. Στην πορεία θα δείτε κι άλλα πέτρινα γεφύρια και όπως προχωρείτε σταδιακά οι όχθες του ποταμού στενεύουν πολύ και πλέον η διάβαση γίνεται μέσα από το νερό. Μέχρι να φτάσετε στο Στόμιο, όπου η Νέδα χάνεται μέσα σε μία κατασκότεινη σπηλιά. Ολόγυρα καταρράκτες πέφτουν από ψηλά και η διάβαση της σπηλιάς γίνεται μόνο κολυμπώντας μέσα σε θεοσκότεινα και άπατα νερά, ενώ από την οροφή της σπηλιάς πετούν αγριοπερίστερα και τρέχουν από παντού νερά!!!

Μετά το Στόμιο η κοιλάδα της Νέδας σταδιακά ανοίγει και ολόγυρα υπάρχουν παλιοί νερόμυλοι, ελαιώνες και πικροδάφνες. Στις Καρυές μπορείτε να αφήσετε πλέον την κοίτη του ποταμού και να ψάξετε μέσον για να γυρίσετε.

ΣΤΟ ΜΥΘΟ & ΣΤΗΝ ΣΤΟΡΙΑ

Η Νέδα στο μαγευτικό κόσμο της ελληνικής μυθολογίας ήταν νύμφη, στην οποία η Ρέα παρέδωσε το μικρό Δία, μετά τη γέννησή του στο γειτονικό Λύκαιο Όρος. Σε ένα από τα βουνά που υψώνονται γύρω από τη Νέδα, το Ελάιον Όρος, έφτασε η θεά Δήμητρα και κρύφτηκε σε μία σπηλιά από ντροπή και ντυμένη στα μαύρα, γιατί όταν αναζητώντας τη χαμένη της κόρη Περσεφόνη συνάντησε τον Ποσειδώνα τη βίασε μεταμορφωμένος σε άλογο! Κοντά στην παραδεισένια κοιλάδα της Νέδας στην αρχαία Είρα (που βρισκόταν κοντά στο χωριό Στάσιμο) εκτυλίχθηκαν δραματικές στιγμές από τον Δεύτερο Μεσσηνιακό Πόλεμο, καθώς οι Σπαρτιάτες έπειτα από λυσσώδη πολιορκία κατέκτησαν και κατέστρεψαν την Είρα το 668π.Χ., διώχνοντας τους Μεσσήνιους από την πόλη τους.

ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΟΤΙ:

  • Η διάσχιση της Νέδας είναι δύσκολο και πιθανόν επικίνδυνο εγχείρημα.

  • Οι οργανωμένες εκδρομές, είναι πιθανόν ή ιδανικότερη επιλογή.

  • Μην πάτε ποτέ μόνοι και να έχετε πάντα μαζί σας κινητό τηλέφωνο

  • Ποτέ με φουσκωμένο ποτάμι και εκτός εποχής.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΝΕΔΑ – ΧΡΗΣΙΜΑ ΤΗΛΕΦΩΝΑ: Τηλ.Κωδ.:27610. Νοσοκομείο Κυπαρισσίας 24051, Αστυνομία Κυπαρισσίας 22039, Κέντρο Υγείας Ανδρίτσαινας 26260 22222, Αστυνομία Ανδρίτσαινας 26260 22209.

Top