ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ: ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

ΘΕΣΠΡΩΤΙΑ

Αρχαίοι Οικισμοί στις ήρεμες θεσπρωτικές πλαγιές. Μοναστήρια, εκκλησίες, καλντερίμια, πετρόχτιστα γεφύρια, παραδοσιακά χωριά, και μαγευτικές παραλίες, αλλά και σύγχρονες πόλεις γεμάτες ζωή. Όλα αυτά, με πλαίσιο την αδιάκοπη εναλλαγή μιας πανέμορφης φύσης.

ΦΥΣΗ ΑΚΑΤΕΡΓΑΣΤΗ & ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ

Πεντακάθαρες παραλίες της παράκτιας ζώνης, η έντονη εναλλαγή φυσικού τοπίου ανάμεσα στο βουνό και τη θάλασσα και μία πλούσια και ανεξερεύνητη ενδοχώρα που καλεί φιλόξενα κάθε επισκέπτη για να την εξερευνήσει. Φαράγγια, ορεινά μοναστήρια, βιότοποι, το Δέλτα του Καλαμά, οι πηγές του Αχέροντα, το ιστορικό Σούλι, η αρχαία Γιτάνη, παραδοσιακοί οικισμοί, γνήσια παραδοσιακά προϊόντα που καθημερινά κερδίζουν έδαφος στις προτιμήσεις των καταναλωτών, ώριμοι παραθαλάσσιοι προορισμοί, σπάνια χλωρίδα και πανίδα είναι λίγα από τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα του νομού.

Ο Αχέροντας σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία αποτελούσε την τελευταία διαδρομή για τις ανθρώπινες ψυχές.

Εκείνη την εποχή υπήρχαν τρία ποτάμια: ο Αχέροντας, ο ποταμός της θλίψης, ο Κωκυτός ή Μαύρος και ο Πυριφλεγέθοντας  ή Βωβός που ήταν και τόπος περιπάτου για τους νεκρούς. Οι τρεις ποταμοί σχημάτιζαν μία τεράστια ελώδη έκταση στις παρυφές μιας λίμνης, η οποία σε κάποια σημεία είχε αρκετό βάθος και σύμφωνα με τον Θουκυδίδη έφτανε μέχρι τη θάλασσα. Αυτή ήταν η λίμνη Αχερουσία.

Ο ψυχοπομπός Ερμής πήγαινε τις ψυχές των νεκρών στον ποταμό Αχέροντα και τις παρέδιδε στον μακάβριο βαρκάρη, που δεν ήταν άλλος από τον Χάρο. Εκείνο, έναντι χρηματικής αμοιβής, διέπλεε τον ποταμό Αχέροντα και τη λίμνη Αχαρουσία οδηγώντας τις ψυχές των νεκρών στον Άδη, στο βασίλειο του Κάτω Κόσμου. Η είσοδος του φαραγγιού του Αχέροντα θεωρούνταν οι Πύλες του Άδη και -κατά πολλούς- τα έγκατα της λίμνης Αχερουσίας είναι ο Κάτω Κόσμος. Σήμερα η λίμνη Αχερουσία έχει αποξηρανθεί και στη θέση της έχει αναδειχθεί η κατάφυτη πεδιάδα του Φαναρίου.

Ο Αχέροντας όμως συνεχίζει απτόητος το αέναο ταξίδι του προς τη θάλασσα, αφού συγκεντρώσει τα νερά από τους τρεις σπουδαιότερους παραποτάμους του, τον Κωκυτό, τον Τσαγκαριώτικο και τον Ξηροπόταμο. Ακόμα τα νερά του ποταμού περνούν από τα στενά του, τις Πύλες του Άδη, και αφού διασχίσουν μια περιοχή με λεύκες και ιτιές, σε 63χλμ. από τις πηγές του εκβάλλουν σε ένα ακρογιάλι. Πάνω στις εκβολές του Αχέροντα είναι χτισμένο και ένα μικρό χωριό, η Αμμουδιά με δέλτα που αποτελεί σημαντικό βιότοπο για πολλά είδη πουλιών και ζώων.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ: ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

ΜΟΝΟΠΑΤΙ 1: ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΤΗΣ ΤΖΑΒΕΛΑΙΝΑΣ

Η πιο δημοφιλής πεζοπορική διαδρομή ξεκινά από τη Σκάλα της Τζαβέλαινας. Ιστορική τοποθεσία για την ονομασία της οποίας υπάρχουν πολλές εκδοχές: ή ότι έπεσε μαζί με το άλογό της στη χαράδρα και σκοτώθηκε, ή ότι σε αυτά τα στενά αντιμετώπισε τους Τούρκους κυλώντας πέτρες προς το μέρος τους. Περίπου 30΄ από τη Σκάλα βρίσκεται το σύγχρονο γεφύρι του Αχέροντα αλλά και εκείνο του Ντάλα. Εδώ μπορείτε να φθάσετε είτε περνώντας μέσα από το ποτάμι το καλοκαίρι, είτε από το εύκολο, βατό μονοπάτι, ενώ η Σκάλα της Τζαβέλαινας προσφέρει όμορφη θεά προς τον Αχέροντα. Αν ακολουθήσετε το μονοπάτι δίπλα στις όχθες του ποταμού, θα φθάσετε ύστερα από μιάμιση ώρα στο σουλιώτικο χωριό Σαμονίβα. Από εκεί μπορείτε να επισκεφθείτε το κάστρο της Κιάφας και το Κούγκι.

ΜΟΝΟΠΑΤΙ 2: ΔΙΑΣΧΙΣΗ ΤΟΥ ΑΧΕΡΟΝΤΑ

Είναι ίσως η πιο γοητευτική διαδρομή γιατί θα τσαλαβουτάτε ή θα κολυμπάτε στα νερά του ποταμού σχεδόν για μία ολόκληρη ημέρα. Δεν είναι δύσκολη και θέλει καλή φυσική κατάσταση.

Αυτονόητο είναι ότι δεν πρέπει να κάνετε αυτή τη διαδρομή μόνοι σας, αλλά πάντα με έμπειρο οδηγό και ότι πρέπει αν έχετε στον αδιάβροχο σάκο φαγητό, φαρμακείο και πόσιμο νερό και ό,τι άλλο νομίζεται ότι θα χρειαστείτε.

Η συνεχής εναλλαγή του τοπίου, οι μικρές λίμνες, η κατάφυτη διαδρομή κάνουν τη διάσχιση του ποταμού πολύ δυνατή εμπειρία.

Η αρχή της διαδρομής βρίσκεται λίγο έξω από το χωριό Συκιά. Υπάρχει πινακίδα ενημέρωσης αριστερά, από την οποία ξεκινά το μονοπάτι που κατηφορίζει για 100μ. μέσα στα δέντρα.

Ακολουθείτε τη ροή του ποταμού και αφού (περίπου σε μία ώρα) περάσετε τις Πύλες του Άδη θα χρειαστείτε άλλες τεσσεράμισι ώρες για να φθάσετε στη γέφυρα του Ντάλα. Αν θέλετε συνεχίζετε μέσα από το νερό, αλλιώς θα ανηφορίσετε για λίγο στο μονοπάτι που ελίσσεται πάνω από το φαράγγι.

Στη συνέχεια ακολουθείτε τη Σκάλα της Τζαβέλαινας που σύντομα θα σας βγάλει εύκολα στο χωριό Γλυκή.

Αν συνεχίσετε κοντά στο ποτάμι, πρέπει να ξέρετε ότι θα μπαινοβγαίνετε στα νερά για ακόμα μία ώρα μέχρι να βγείτε στο μονοπάτι δεξιά του ποταμού κι από εκεί εύκολα θα καταλήξετε στο χωριό. Η συνολική διάρκεια είναι περίπου επτάμιση ώρες.

Top