ΚΑΝΕΛΑ

Το κανελόδενδρο, είναι ένα αειθαλές, τροπικό δέντρο που
συγγενεύει με τη δάφνη και το αβοκάντο. Στην άγρια μορφή, έχει ύψος
8-17μ., με πράσινα φύλλα και μικρά, ανοιχτοκίτρινα άνθη. Το
μπαχαρικό όπως το παίρνουμε από τη φλούδα του κανελόδεντρου, η
οποία αφαιρείται σε στρώσεις και ύστερα τρίβεται μέχρι να φτάσει
στη μορφή που τη χρησιμοποιούμε.

Εκτός από την τριμμένη κανέλα, στη μαγειρική χρησιμοποιούνται τα
ξυλάκια κανέλας, τα οποία συνήθως έχουν μήκος 8εκ. Ωστόσο, μπορούμε
να συναντήσουμε ξυλάκια τα 50εκ. ή ακόμα και το 1μ. Η κανέλα
αποτελεί ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπητά μπαχαρικά που είναι
συστατικό σχεδόν στα πάντα, από το Ινδικό μίγμα μπαχαρικών γκαράμ
μασάλα και το κάρυ, μέχρι τους λουκουμάδες και τα κουλουράκια
κανέλας.

Η ιστορία της κανέλας αρχίζει το 2800 π.Χ. σύμφωνα με τις
Κινέζικες αναφορές. Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι τη χρησιμοποιούσαν για την
παρασκευή φαρμάκων και καλλυντικών, ενώ ήταν περισσότερο πολύτιμη
και από το χρυσό. Οι Ρωμαίοι τη θεωρούσαν ιερή. Τον
1οαι. μ.Χ, 350γραμ. κανέλας άξιζαν όσο 15 κιλά ασήμι. Το
Μεσαίωνα, χρησιμοποιούνταν ως φάρμακο για το βήχα και τον
πονόλαιμο. Στην περίοδο της Αναγέννησης, η ζήτηση για κανέλα και τα
υπόλοιπα μπαχαρικά οδήγησε στις μεγάλες ανακαλύψεις.

Προέλευση: Ινδία, Ινδονησία, Βιετνάμ, Κίνα, Σρι Λάνκα και
Αντίλλες.

Η σύγχρονη ιστορία της κανέλας ταυτίζεται με αυτή της Κεϋλάνης
που υπήρξε κύρια πηγή κανέλας. Η Κεϋλάνη, στην οποία υπήρχε άφθονη
κανέλα, αποτέλεσε μήλο της έριδος για τις ευρωπαϊκές χώρες. Από
τους  Πορτογάλους πέρασε στους Ολλανδούς, οι οποίοι
επιθυμώντας να διατηρήσουν το μονοπώλιο που είχαν, όταν
πληροφορήθηκαν για την ύπαρξη κανέλας στην Ινδία, δωροδόκησαν και
απείλησαν τον Ινδό άρχοντα της περιοχής να την καταστρέψει. Στη
συνέχεια, η Κεϋλάνη πέρασε στους Γάλλους και τους Άγγλους. Το 1833
έγινε γνωστή η ύπαρξη κανέλας και σε άλλες περιοχές, Γουιάνα,
Μαυρίκιος, κ.ά. Έτσι, έσπασε το μονοπώλιο της Κεϋλάνης και εισήλθαν
στην αγορά κανέλας και άλλες χώρες.

Γλυκιά, ζεστή και αρωματική.Χρησιμοποιήστε τη σε μπισκότα, στα
κέικ, στις αρωματικές κρέμες, στις κρέπες, στα ψωμιά, σε γεμιστά
τσουρέκια, σε τάρτες μους σοκολάτας, σε ρυζόγαλο, στους
λουκουμάδες, στα γλυκά του τηγανιού και στα μήλα. Δοκιμάστε τη και
σε ροφήματα όπως cappuccino, Μεξικάνικος καφές και ζεστή σοκολάτα.
Στη μαγειρική μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε σε πιάτα κρεατικών και
πουλερικών. Πασπαλίστε και παραδοθείτε άνευ όρων στη μαγεία
της!Συνδυάζεται με κάρδαμο, τσίλι, γαρύφαλλο κύμινο, γλυκόριζα,
μοσχοκάρυδο, αστεροειδή γλυκάνισο και κουρκουμά.

Top