ΚΑΡΒΕΛΙ ΜΕ ΘΑΛΑΣΣΙΝΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 μεγάλο καρβέλι στρογγυλό
  • ½ κιλό καλαμαράκια φρέσκα
  • 1 κιλό χταπόδι
  • 1 φλιτζ. του καφέ ξίδι
  • 10 γαρίδες μεγάλες
  • 1 μεγάλη σουπιά, καλά καθαρισμένη
  • ½ κιλό ψίχα από μύδια
  • 4 σκελίδες σκόρδο
  • 1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στα 4
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • 1 φλιτζ. άνηθο ψιλοκομμένο

 

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΑΛΤΣΑ

  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • χυμό από 1  λεμόνι
  • 1 κ.σ. ξίδι
  • 1 κ.γ. ρίγανη
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Ετοιμάζετε τα θαλασσινά. Καθαρίζετε τα καλαμάρια από τη ραχοκοκαλιά
και τα εντόσθια, καθώς και το χταπόδι από τα εντόσθια της
κουκούλας. Το χταπόδι το  βάζετε σε μια κατσαρόλα με ένα
ποτήρι νερό και 1 φλιτζανάκι του καφέ ξίδι και το βράζετε σε σιγανή
φωτιά για 1 ώρα περίπου, μέχρι να μαλακώσει. Κόβετε τη σουπιά σε
κομμάτια, την τυλίγετε σε ένα αλουμινόχαρτο και την ψήνετε στον
φούρνο για 1 ώρα περίπου. Σοτάρετε τη ψίχα από τα μύδια για 10΄ σε
ένα τηγάνι με καυτό νερό. Βράζετε τις καραβίδες και τις γαρίδες
μαζί με λίγο νερό, τις αφήνετε να κρυώσουν και τις ξεφλουδίζετε.
Παίρνετε όλα τα μαγειρεμένα θαλασσινά, τα κόβετε σε μικρά κομμάτια
και τα βάζετε σε μια σαλατιέρα. Λιώνετε στο μπλέντερ το κρεμμύδι
μαζί με τα σκόρδα, τον άνηθο και το ελαιόλαδο και ρίχνετε το μείγμα
μέσα στα θαλασσινά. Ανακατεύετε και αφήνετε να μαριναριστούν.
Ετοιμάζετε τη σάλτσα: Ρίχνετε στο μπλέντερ το ελαιόλαδο, το λεμόνι,
το ξίδι, τη ρίγανη και τέλος λίγο αλάτι. Τα χτυπάτε καλά μέχρι να
γίνουν ένας βελούδινος πολτός.

Παίρνετε το καρβέλι και κόβετε μια
ροδέλα από την κόρα στο επάνω μέρος μέχρι να φανεί η ψίχα. Με ένα
μικρό μαχαιράκι αφαιρείτε την περισσότερη ψίχα, ούτως ώστε το
καρβέλι να γίνει σαν μια μικρή σαλατιέρα. Το βάζετε στον φούρνο
στους 180οC για 5΄-10΄ περίπου, μέχρι να φρυγανιστεί η
ψίχα του. Βγάζετε τα θαλασσινά από τη μαρινάδα τους και τα βάζετε
μέσα στο καρβέλι. Σερβίρετε μαζί με τη σάλτσα που έχετε ετοιμάσει.

Top