ΚΑΡΠΑΘΟΣ

ΚΑΡΠΑΘΟΣ: ΤΟ ΝΗΣΙ ΤΩΝ ΚΡΥΜΜΕΝΩΝ ΘΗΣΑΥΡΩΝ

Το νησί των Τιτάνων, με τα σμαραγδένια δροσερά νερά, τις παραλίες με τη λευκή άμμο, τα παραδοσιακά χωριά αλλά και το τραχύ απόκοσμο τοπίο, είναι ένας αυθεντικός τόπος. Φημισμένη για τα άγρια βουνά και τους μπλε όρμους, η Κάρπαθος είναι ένα από τα ομορφότερα νησιά των Δωδεκανήσων, που κρύβει πολλούς θησαυρούς. Λόγω της απομονωμένης τοποθεσίας και της απόστασης από τα άλλα νησιά, άρχισε να αναπτύσσεται μόλις τις τελευταίες δεκαετίες. Πιο ανεπτυγμένη είναι η νότια πλευρά του νησιού, ενώ η κεντρική και η βόρεια πλευρά έχουν παραμείνει ανέγγιχτες.

Ο μύθος για την Κάρπαθο λέει πως οι πρώτοι κάτοικοι θέλησαν να χαρίσουν το νησί τους στους θεούς. Ταξίδεψαν μέχρι τον Όλυμπο, απήγαγαν τους θεούς και τους έφεραν να ζήσουν μαζί τους. Τους ανέβασαν να μείνουν στο πιο ψηλό βουνό τους, που το ονόμασαν Όλυμπο προς τιμήν τους. Επειδή άρπαξαν τους θεούς, οι κάτοικοι ονομάστηκαν Αρπάθεοι – αργότερα Καρπάθεοι και τελικά Καρπάθιοι.

Ο Όμηρος ονόμασε την Κάρπαθο «Ανεμόεσσα», ενώ ο ένας άλλος θρύλος λέει πως ο Προμηθέας και οι Τιτάνες του γεννήθηκαν εδώ. Όπως και να έχει τα τυλιγμένα με σύννεφα χωριά έχουν μία άγρια ομορφιά και αναμφισβήτητα υπάρχει ακόμα κάτι αρχέγονο στον αύρα του νησιού.

ΠΗΓΑΔΙΑ ή ΔΙΑΦΑΝΙ: ΤΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΚΑΡΠΑΘΟ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

Τα πλοία κάνουν δύο στάσεις στο νησί. Η πρώτη γίνεται στα Πηγάδια, στο νότο. Πρωτεύουσα και βασικό λιμάνι του νησιού. Την επιλέγουν ως βάση οι περισσότεροι επισκέπτες. Το δεύτερο λιμάνι είναι το Διαφάνι, επίνειο της ορεινής Ολύμπου, το οποίο προτιμούν όσοι επιλέγουν την απόλυτη ηρεμία και την απομόνωση.

Στα Πηγάδια βρίσκεται και το Επαρχείο Κάσου – Καρπάθου, εδώ και οι ανεμόμυλοι, εδώ και η παραλία – έκπληξη Άφωτη. Από εδώ βασικά εξορμούν οι επισκέπτες για να γνωρίσουν το νησί. Μία απίστευτη εναλλαγή βουνού και θάλασσας καιμία αλυσίδα υπέροχων παραλιών.

Η Κάρπαθος αντικειμενικά είναι το ακριτικό νησί που τα έχει όλα, αλλά σε υπερθετικό βαθμό. Πάρα πολλές παραλίες, βουνά, άγρια και δυσπρόσιτα, ατόφια παράδοση που φτάνεις τις μέρες μας με τα ήθη και έθιμα χωριών, όπως η Όλυμπος και η Μενετές, αρχαιολογικό πλούτο που χάνεται στα χρόνια της Τετράπολης.

Έργα και ημέρες ανθρώπων έδωσαν οντότητα στο νησί, πέρα εκεί σε μητάτα και ανεμόμυλους, σε πεζούλες και αγκυροβόλια. Διάχυτη νοικοκυροσύνη και αρχοντιά.

Η ΑΝΕΜΟΕΣΣΑ ΟΛΥΜΠΟΣ

Εικόνες εντυπωσιακές μοναδικές. Σήμα κατατεθέν του νησιού είναι η Όλυμπος και επιβάλλεται να την επισκεφτείτε. Κρεμασμένη σε μία απότομη βουνοκορφή, με τα γραφικά καλντερίμια, τα λευκά σπιτάκια, τους ανεμόμυλους και τα ξωκλήσια, μοιάζει σαν να έχει σταματήσει σε μία άλλη εποχή.

Τα σπίτια είναι κολλητά το ένα με το άλλο. αλλά κανένα δε βρίσκεται στο ίδιο ύψος με το διπλανό του. Ένα ζωντανό λαογραφικό μουσείο. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν εδώ για να ζήσουν χωρίς το φόβο των πειρατών. Εδώ, έστησαν την καστροπολιτεία τους, εδώ έστησαν τους πέτρινους ανεμόμυλους.

Ανάμεσα στα άλλα αισθαντικά χαρίσματα της Ολύμπου, ξεχωριστή θέση έχουν και οι μαντινάδες.

Συνήθως αποτελείται από την «τσαμπούνα», με το κύριο όργανο τη «λύρα» και το «λαούτο», η μουσική είναι και τραγούδι μαζί που αποτελούν την «καρπαδιώτικη μαντινάδα», από παππού προς πάππου.

Για χρόνια διατήρησε την εσωστρέφειά της και το παραδοσιακό της χρώμα, αφού το δύσκολο οδικό δίκτυο δεν επέτρεπε τις μετακινήσεις. Οι γυναίκες της Ολύμπου φοράνε ακόμη τις παραδοσιακές φορεσιές τους. Το χωριό αναφέρεται και ως «χωριό των γυναικών», καθότι οι γυναίκες ήταν και παραμένουν πλειοψηφία, αφού οι άνδρες είτε πολεμούσαν τους πειρατές και τους Τούρκους, είτε αναγκάζονταν να ξενιτευτούν στο εξωτερικό. Καθίστε στο Πλατύ, τη γαλήνια πλατεία με το καφενείο και την όμορφη εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου τον Δεκαπενταύγουστο στήνεται ένα πανηγύρι με παραδοσιακά όργανα, όπως λύρες, τσαμπούνες, λαούτα και βιολιά. Η Όλυμπος, αν και μέσα σε απότομους βράχους, κρύβει μια συναρπαστική θέα στο Αιγαίο.

Στα μέρη που αξίζει να επισκεφθείτε, σημειώστε το αρχοντικό Απέρι, την παλιά πρωτεύουσα με τα παραδοσιακά Καρπαθιώτικα σπίτια, τις μικρές εκκλησίες και την πλατεία με τη βρύση. Τα περισσότερα σπίτια στο χωριό διατήρησαν την παραδοσιακή αρχιτεκτονική χάρη στους εκατοντάδες Καρπάθιους της διασποράς, που τα ανακαίνισαν με σεβασμό στην παράδοση.

Γαλήνιο και πολύ μακριά από τις προτιμήσεις των τουριστών, το Μεσοχώρι είναι το καλύτερο μπαλκόνι για ρομαντικά δειλινά, με φόντο το Αιγαίο και για χαλάρωση το απομεσήμερο στο καφενείο της πλατείας.

Στον Λευκό, με τα λίγα σπίτια και την τεράστια αμμουδιά, το άγριο και επιβλητικό τοπίο σε συναρπάζει. Τσεκάρετε τη Βωλάδα και τις Πυλές, για την απλωμένη θέα στο πέλαγος που φτάνει ως την Κάσο. Ο Όθος είναι ένα κουκλίστικο χωριό, σε υψόμετρο 510μ. που έχει και μουσείο το οποίο αναπαριστά παραδοσιακό σπίτι του νησιού με τα υφαντά, τα κεντήματα και τον ξυλόγλυπτο σουφά του.

Κατεβαίνοντας στα δυτικά παράλια, στο γραφικό Φοινίκι το ραντεβού δίνεται για φρέσκο ψάρι και sightseeing στον λόφο του Παλαιόκαστρου με τα κυκλώπεια τείχη. Δύο χιλιόμετρα πιο μακριά, η Αρκάσια περιμένει για μία ανάβαση στον λόφο του Παλαιόκαστρου, αλλά και για βουτιές σε καταγάλανα νερά. Επόμενη στάση οι Μενετές, ένα χωριό με μαγευτική θέα, που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του Μεσαίωνα. Υπάρχουν πολλές εκκλησίες, καθώς και αρχαιολογικό μουσείο. Οι λάτρεις των καταδύσεων επιλέγουν τα Καστέλλια με τους υποθαλάσσιους θησαυρούς, τη Φωκιά με τους τεράστιους ογκόλιθους και την Αχάτα με τη σπηλιά των πειρατών.

Η Κάρπαθος έχει μέρη ιδανικά για ορειβασία, γιατί υπάρχουν πολλές χαράδρες. Μία διαδρομή ξεκινά από την Αυλώνα και καταλήγει στη Βρυκούντα, το βορειότερο άκρο του νησιού.

Κατά τη διάρκεια της διαδρομής αποκαλύπτονται λαξευμένοι στα βράχια ελληνιστικοί τάφοι, αλλά και μία υπόγεια εκκλησία. Άλλη μία πεζοπορική διαδρομή είναι στο καταπράσινο φαράγγι του Έντη. Στο τέλος της, θα βουτήξετε σε καταγάλανα νερά, πλάι σε σπηλαιώδη βράχια και θα δείτε παράξενα κτίσματα με κωνικές και ημικυκλικές στέγες, που λέγεται πως έχτισαν οι Σαρακινοί πειρατές.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Παραλίες για βουτιές το νησί έχει πολλές και για κάθε γούστο. Με άμμο ή με βότσαλα, με ξαπλώστρες ή χωρίς, με κύματα για παιχνίδια στο νερό. Η αμμουδερή παραλία Αχάτα είναι μια πολύ όμορφη και ήσυχη παραλία, με ωραία άμμο και φανταστικά χρώματα στο νερό.

Η Απέλλα είναι η πιο γνωστή παραλία της Καρπάθου, με κρυστάλλινα βαθιά νερά και ωραία άσπρη άμμο και βότσαλα. Βρίσκεται σε ένα καταπληκτικό σημείο, με τα πεύκα να ανακατεύονται με τα βράχια που περικυκλώνουν τη θάλασσα. Δεν υπάρχουν καταλύματα ή καταστήματα σε αυτόν τον μαγικό όρμο. Πολύ όμορφες είναι επίσης οι παραλίες Κυρά-Παναγιά, Άγιος Μηνάς, Νάτι και Φορόκλι. Σημειώστε τον Άη-Γιάννη για το ειδυλλιακό τοπίο με βράχους, περάσματα και λιμνούλες, στον οποίο η πρόσβαση γίνεται με καΐκι από τα Πηγάδια. Οι πιο πολυσύχναστες παραλίες βρίσκονται στους κολπίσκος της Αμμοοπής, στον Λευκό, στον Αγ. Νικόλαο Αρκάσας και στα Πηγάδια. Αν βρεθείτε στην Αμερική, ένα από τα πιο όμορφα μέρη της Καρπάθου, εξερευνήστε τις παραλίες της, που απλώνονται σε μία έκταση περίπου 6χλμ. Ο πανέμορφος κόλπος της Άδειας βρίσκεται στο νοτιοδυτικό τμήμα της Καρπάθου και περιβάλλεται από ψηλά βουνά και καταπράσινα δάση που φτάνουν μέχρι την παραλία, ενώ η θέα «δείχνει» τις νοτιοδυτικές ακτές της Καρπάθου και την Κάσο.

Οι windsurfers λατρεύουν τα κύματα του Αγριλαοπόταμου, στα νότια, που τον πιάνουν τα μελέμια, ενώ για κολύμπι προτείνεται ο Διακόφτης με την παχιά άμμο και τα δροσερά νερά. Στον Βορρά, τσεκάρετε την αμμώδη Άφωτη με το ιδιαίτερο σκηνικό από τοις κολόνες και τα λιθανάγλυφα της παλαιοχριστιανικής βασιλικής της Αγίας Φωτεινής του 6ουαι.

Η τοπική κουζίνα προσφέρει μπόλικες λαχταριστές γεύσεις και σπεσιαλιτέ – πολλές επηρεασμένες από την Κρητική κουζίνα. Κατά βάση, εδώ θα απολαύσετε παραδοσιακή ελληνική κουζίνα υψηλής ποιότητας. Αναζητήστε τις ταβέρνες στην Όλυμπο, με τη συναρπαστική θέα προς το Καρπάθιο και το ηλιοβασίλεμα και υπό τους ήχους της λύρας απολαύστε πεντανόστιμα πιάτα. Μη φύγετε χωρίς να δοκιμάσετε χειροποίητες μακαρούνες με στάκα ή με τραγανό τηγανισμένο κρεμμύδι και τριμμένη ξερή μυζήθρα, βουτυράτο (τραχανά) με ντομάτα και ρίγανη και τσιμέτες (βρούβες) με αυγά, την αγαπημένη επιλογή των ντόπιων. Αναζητήστε, επίσης, στιφάδο με σέλινο αργοψημένο στο φούρνο, σαλιγκάρια με άνηθο και δάφνη, αλλά και γεμιστό αρνάκι ή κατσίκι στον ξυλόφουρνο, που μαγειρεύεται σύμφωνα με Καρπάθικη συνταγή, όπως σερβίρεται στους γάμους. Δεν λείπουν τα ψάρια από τα καΐκια, το Καρπάθικο γαριδάκι, το αθερινό ή αγριάδι (είδος καλαμαριού) στα κάρβουνα, οι πατάτες οφτές στα κάρβουνα, οι πίτες, τα χόρτα και τα ντόπια τυριά. Για επιδόρπιο θα σας κεράσουν ξυλικόπιτες, τοπικό μπακλαβά Καρπάθου, μυζηθρόπιτα, σησαμόπιτα, σιτακόπιτα και ξεροτήγανα.

Πλούσια κοσμοπολίτικη ατμόσφαιρα τους καλοκαιρινούς μήνες χάρη στα πλήθη των τουριστών, που καταφθάνουν για να χαρούν αυτό που τόσο πολύ τους λείπει. Ήλιος, υπέροχα νερά, πλούσιες φυσικές εναλλαγές και βέβαια Καρπαθιώτικες λιχουδιές.

Διακοπές ίσον θάλασσα και μην παρασυρθείτε και δεν αναφέρετε σαν επιμύθιο τις απόλυτα εξωτικές παραλίες στην περιοχή του αεροδρομίου, όπως αυτή του Διακόφτη, της Δαματρίας, του Βαλιά, του Μιχαλιού, τον Κήπο.

Συμπερασματικά, μην στερήσετε από τη σφαίρα των εμπειριών σας μία επίσκεψη, λιγοήμερη ή πολυήμερη στην Κάρπαθο, σε ένα από τα ομορφότερα νησιά του Αιγαίου μας.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22450. Επαρχείο Κάσου – Καρπάθου: 22216, Αεροδρόμιο Καρπάθου: 91020, Υπολιμεναρχείο Καρπάθου: 22227, Δήμος Καρπάθου: 22121, Αστυνομικό Τμήμα: Καρπάθου: 22222, Κέντρο Υγείας Καρπάθου: 22228, Κοινότητα Ολύμπου: 51056.

Top