ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ

Το Καρπενήσι είναι η πρωτεύουσα του Νομού Ευρυτανίας και είναι χτισμένος τους πρόποδες της νοτιοδυτικής πλευράς του Βελουχίου, του αρχαίου Τυμφρηστού, σε υψόμετρο 960μ. Απέχει από την Αθήνα 295χλμ. από τη Θεσσαλονίκη 370χλμ.

Είναι μια μικρή ορεινή πόλη με επιβλητικά βουνά, ελατοσκέπαστες κορυφές, άφθονα τρεχούμενα νερά, έναν καταπληκτικής ομορφιάς φυσικό πλούτο και προσφέρει ένα μαγευτικό γραφικό τόπο.

Είναι μία πόλη με πλούσια ιστορία, καθώς πρωτοστάτησε σε πολλές στιγμές της Ελληνικής ιστορίας. Η ιστορία του Καρπενησίου ξεκινάει με διάσπαρτους οικισμούς από τα αρχαία χρόνια. Απόδειξη αυτών ο περίφημος, «Θησαυρός Καρπενησίου» με τα 35 αριστουργήματα της ελληνιστικής Χρυσοχοΐας. Οι κάτοικοι της περιοχής το 279π.Χ. κατανίκησαν τους Γαλάτες που είχαν σκοπό την κατάκτηση των Δελφών, του πνευματικού κέντρου της Ελλάδας το 146π.Χ. αντιστάθηκαν ηρωικό και στους Ρωμαίους. Στα Βυζαντινά χρόνια αναφέρεται ως ενιαίος οικισμός. Το 1393 το Καρπενήσι κατακτήθηκε από το σουλτάνο Βαγιαζήτ τον Α΄.

Την περίοδο της Τουρκοκρατίας, αναπτύσσεται οικονομικά λόγω της αγροκτηνοτροφίας και εξελίσσεται σε ισχυρό πνευματικό κέντρο, με την περίφημη σχολή ανωτέρας μόρφωσης, που ίδρυσε τον 18οαι.μ ο Μέγας διδάσκαλος Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός.

Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821 γίνονται πολλές ιστορικές μάχες στο Καρπενήσι όπου στις περισσότερες οι κάτοικοι κατατροπώνουν τους Τούρκους και τους Τουρκαρβανίτες.

Αργότερα στην Αντίσταση κατά του Γερμανών, έγινε στο Καρπενήσι μία από τις πρώτες συσκέψεις οργάνωσης της αντίστασης από τον Άρη Βελουχιώτη. Τα βουνά έγιναν λημέρια των ανταρτών. Στις Κορυσχάδες έγινε η πρώτη Εθνοσυνέλευση της Κυβέρνησης του Βουνού.

Ως αντίποινα όλων αυτών καταστρέφεται ολοσχερώς από τους Γερμανούς. Στο επίκεντρο ιστορικών και σημαντικών γεγονότων βρίσκεται για άλλη μια φορά το Κερπενήσι. Την περίοδο του εμφυλίου γνωρίζοντας την αγριότητά του, όσο λίγες περιοχές της Ελλάδας. Το 1966 ο θυμός του εγκέλαδου χτυπά το Καρπενήσι και καταστρέφει την παλιά οικιστική ταυτότητά του.

Σήμερα αποτελεί δημοφιλή προορισμό διακοπών όλες τις εποχές του χρόνου. Με την πιο καθάρια ατμόσφαιρά του, σύμφωνα με την Ουνέσκο. Τα ανηφορικά δρομάκια του με τα αναπαλαιωμένα σπίτια, παραδοσιακής αρχιτεκτονικής, το μουσείο, η βιβλιοθήκη.

Οι δεκάδες παραδοσιακοί ξενώνες, τα ποιοτικά εστιατόρια, τα μοντέρνα κέντρα διασκέδασης, οι επιχειρήσεις με εναλλακτικές δραστηριότητες, (kayak, rafting, ιππασία κτλ) και φυσικά η πανέμορφη φύση της Ρούμελης, προσφέρουν στους επισκέπτες ταξιδιώτες τη δυνατότητα να νιώσουν τη χαλάρωση και την ευεξία που μόνο η ορεινή Ελλάδα μπορεί να χαρίσει απλόχερα. Ας γνωρίσουμε λοιπόν μαζί τη μαγευτική Ευρυτανία.

Σήμα κατατεθέν της πόλης, η κεντρική πλατεία με τον αιωνόβιο πλάτανο και τις πέτρινες βρύσες σε σχήμα λιονταρίσιων κεφαλών, από τα οποίες αναβλύζει ασταμάτητα δροσερό νερό. Ολόκληρη η πλατεία είναι στρωμένη με πολύχρωμα μάρμαρα που σχηματίζουν τα ονόματα των παλαιών Δήμων της Ευρυτανίας. Στη δυτική πλευρά βρίσκεται και το άγαλμα του εθνικού μας ήρωα Μάρκου Μπότσαρη, του οποίου η βοήθεια στην απελευθέρωση της περιοχής από τους Τούρκους υπήρξε καθοριστική. Πάνω από την πλατεία βρίσκεται ο μητροπολιτικός ναός της Αγίας Τριάδας τον οποίο ο Ευγένιος Γιαννούλης ο Αιτωλός ανακαίνισε το 1765 και έχτισε στον ίδιο χώρο σχολή γραμμάτων. Από τα πλέον εντυπωσιακά κτίρια, ορατός από κάθε σημείο, δεσπόζει στην πλατεία, ο Βυζαντινός Ναός ο οποίος έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο. Εκεί βρίσκεται σήμερα και το Ίδρυμα «Ευγένιος ο Αιτωλός» με τη σπουδαία βιβλιοθήκη. Οι δύο δρόμοι που οδηγούν στην πλατεία είναι και οι πιο εμπορικοί της πόλης. Καφέ-μπαρ, εστιατόρια, εμπορικά και παραδοσιακά καταστήματα. Όλα συγκεντρώνονται σε αυτούς τους δύο δρόμους Ζηνοπούλου και Αθ. Καρπενισιώτη. Εδώ χτυπά η καρδιά της πόλης, για ντόπιους και επισκέπτες.

Στην ΝΔ πλευρά της πόλης ο Λόφος του Αγίου Δημητρίου καταπράσινος με το ομώνυμο εκκλησάκι και την υπέροχη θέα προς την πόλη και το Βελούχι. Σε μικρή απόσταση από την πόλη βρίσκεται η ιστορική τοποθεσία Κεφαλόβρυσου. Το μέρος όπου ηττήθηκε ο στρατός του Μουστάκ πασά την νύχτα της 8ης προς 9η Αυγούστου το 1823 και σκοτώθηκε ο Έλληνας Αρχιστράτηγος Μάρκος Μπότσαρης. Θαυμάσιος φυσικός χώρος με γιγάντια πλατάνια και πηγαία νερά.

Το Καρπενήσι και τα γύρω χωριά, η πλούσια βλάστηση και το χιονοδρομικό κέντρο στο Βελούχι, έχουν καταφέρει με αργά αλλά σταθερά βήματα να αναδείξουν την περιοχή σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς τόσο για χειμερινές όσο και καλοκαιρινές διακοπές. Αποτελεί μία εξαιρετική βάση για όσους θέλουν να γνωρίσουν τις ομορφιές της ευρύτερης περιοχής.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22370. Δήμος 21012, Αστυνομία 89150, Γραφείο Τουρισμού 21016, Ιερά Μονή Προυσσού 80705/80725, Μουσείο 21227.

Top