ΚΙΜΑΣ

ΚΕΦΤΕΔΕΣ

Οι κεφτέδες, μικρές αρωματικές, κρεατομπουκιές
που ξυπνούν παιδικές αναμνήσεις, χαρακτηριστικό πιάτο της κουζίνας
μας. Συνήθως αποτελούνται από δύο είδη κιμά (χοιρινό και βοδινό).
Φυσικά μπορείτε να τους φτιάξετε και με διάφορα μείγματα κιμάδων ή
ακόμα και από ένα μόνο είδος.

Θέλουν οπωσδήποτε δυόσμο, μαϊντανό και σκόρδο.
Επί­σης τους ταιριάζει η φρέσκια ψιλοκομμένη ρίγανη, το θυμάρι ή το
θρούμπι, η μαντζουράνα, ο βασιλικός  (φρέσκα ή αποξηραμενα).
Γίνονται στο τηγάνι σε δυνατή φωτιά με αλεύρι το οποίο είναι
απαραίτητο για να κάνουν τραγανή κρούστα και να παραμείνουν
ζουμεροί στο κέντρο. Τηγανίζονται σε άφθονο λάδι για να ψηθούν
χωρίς να πέσει η θερμοκρασία και να γίνουν έτσι ζουμεροί.

ΣΟΥΤΖΟΥΚΑΚΙΑ

Συνήθως φτιάχνονται με αρνίσιο ή με μοσχαρίσιο
κιμά. Γίνονται με ψωμί μουσκεμένο και στυμμένο. Το μπαχαρικό τους
είναι το κύμινο. Εκτός από μαϊντανό και δυόσμο μπορείτε να τους
εμπλουτίσετε με θυμάρι, μπαχάρι ή μαραθόσπορο ή κόλιανδρο (σε
σκόνη). Επίσης βάζετε απαραίτητα σκόρδο.

Γίνονται στο τηγάνι ή στον φούρνο. Μετά από ένα
πρώτο ψή­σιμο, τελειώνετε το μαγείρεμα τους μέσα σε σάλτσα
ντομάτας.

Πολλά τα μπαχαρικά και μυρωδικά με τα οποία
μπορείτε να εμπλουτίσετε γευστικά στους κιμάδες σας. Η φρέσκια
ρίγανη, τα μπαχάρια, ακόμα και το ξύσμα πορτοκαλιού -για τα
μπιφτέκια με χοιρινό κιμά-, σχεδόν πάντα ο δυόσμος απογειώνουν τις
κιμαδοπαρασκευές σας.

 ΚΕΜΠΑΠ

Συνήθως τα φτιάχνουμε με μοσχα­ρίσιο και πρόβειο
κιμά. Δεν περιέχουν ψωμί ούτε γαλέτα ούτε φρυγανιά. Το μπαχαρικό
τους είναι το κύμινο. Εκτός από μαϊντανό και δυόσμο, μπορείτε να τα
αρωματίσετε με θυμάρι ή ρίγανη ή μαντζουράνα (φρέσκα ή ξερά).
Γίνονται στη σχάρα, αλλά και στον φούρνο.

Top