ΚΡΕΑΤΟΠΙΤΑ – ΜΕΤΣΟΒΟ – Ν.ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ – ΗΠΕΙΡΟΣ

ΥΛΙΚΑ (ταψί διαμ. 32 εκ.)

  • 6 φύλλα χοντρά για πίτες (σπιτικά ή του εμπορίου)
  • 1½ κιλό αρνίσιο κρέας χωρίς κόκαλα (από μπούτι ή ωμό) σε μικρά
    κομμάτια
  • 2 κρεμμύδια μέτρια χοντροκομμένα
  • 400 γρ. φέτα τριμμένη
  • 6 αυγά
  • 1 lt νερό
  • ½ φλ. βούτυρο λιωμένο
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σοτάρετε το κρέας με το μισό ελαιόλαδο. Όταν πάρει χρώμα
προσθέτετε και τα κρεμμύδια. Συνεχίζετε το σοτάρισμα μέχρι να
μαλακώσουν τα κρεμμύδια και προσθέτετε το νερό, αλάτι και πιπέρι.
Σιγοβράζετε για 35΄-45΄ μέχρι να μαλακώσει το κρέας. Στρώνετε τρία
φύλλα σε λαδωμένο ταψί έτσι ώστε να εξέχουν από τις άκρες του
ταψιού αλείφοντας με βούτυρο καθώς και τις άκρες. Στρώνετε τα
υπόλοιπα φύλλα ένα-ένα σε μεγάλο ταψί και ψήνετε το καθένα σε
προθερμασμένο δυνατό φούρνο στους 220οC για 2΄-3΄ μέχρι
να στεγνώσουν και να σπάνε. Όταν κρυώσουν λίγο τα θρυμματίζετε και
τα πασπαλίζετε στο ταψί με τα στρωμένα φύλλα. Στραγγίζετε το κρέας,
φυλάτε τον ζωμό. Τοποθετείτε ομοιόμορφα το κρέας στο ταψί
περιχύνοντας με το υπόλοιπο ελαιόλαδο και βούτυρο. Βάζετε το ζωμό
τόσο ώστε να καλύψει το κρέας και τα φύλλα. Πασπαλίζετε με την
τριμμένη φέτα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Διπλώνετε τις άκρες των
φύλλων που προεξέχουν σχηματίζοντας ένα στεφάνι γύρω από το ταψί.
Χτυπάτε τα αυγά καλά και περιχύνετε την πίτα, κουνάτε το ταψί για
να πάνε ομοιόμορφα παντού τα υγρά της πίτας. Ψήνετε σε
προθερμασμένο φούρνο στους 180οC για 1 ώρα περίπου μέχρι
η πίτα να αποκτήσει χρυσαφένιο χρώμα.

ΣΗΜ.: Χρησιμοποιείτε ό,τι κρέας σας αρέσει
χοιρινό, κατσίκι.

 

Top