ΚΥΔΩΝΙ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό κυδώνια
  • 850 γρ. ζάχαρη
  • 1½ ποτήρι νερό
  • 2 κ.σ. μέλι

 

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ         
 

Πλένετε και σκουπίζετε τα κυδώνια. Τα καθαρίζετε από τις φλούδες
και αφαιρείτε τα σπόρια. Κόβετε τα κυδώνια σε λεπτές φέτες και τις
φέτες σε μπαστουνάκια πάχους  1-2εκ. περίπου. Αυτά που κόβετε
τα βάζετε σε νερό με το χυμό από 1 λεμόνι, για να μη μαυρίσουν.
Όταν τελειώσετε με το κόψιμο των κυδωνιών, τα ξεπλένετε και τα
στραγγίζετε καλά, Τα βάζετε σε μια κατσαρόλα σε στρώσεις με τη
ζάχαρη, ρίχνετε το νερό και την κανέλα. Βάζετε σε δυνατή
θερμοκρασία να πάρουν βράση. Μόλις αρχίσει ο βρασμός, χαμηλώνετε
στο μέτριο τη θερμοκρασία. Αφαιρείτε τον αφρό με μια τρυπητή
κουτάλα και προσθέτετε την αρμπαρόριζα. Βράζετε το γλυκό για 30΄
και αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Το αφήνετε να σταθεί για
24 ώρες. Τελειώνετε το δέσιμο (την επόμενη μέρα) βράζοντάς το για
10΄-15΄. Λίγο πριν το τέλος προσθέτετε τα αμύγδαλα και το χυμό
λεμονιού. Αφήνετε να πάρει 1-2 βράσεις και το αποσύρετε από την
φωτιά. Δοκιμάζετε το σιρόπι αν είναι έτοιμο με ένα κουταλάκι,
βάζετε λίγο σε ένα πιατάκι. Είναι έτοιμο όταν δεν είναι ρευστό.
Μοιράζετε το γλυκό όσο ακόμα είναι ζεστό σε αποστειρωμένα βάζα. Τα
αναποδογυρίζετε και τα αφήνετε έτσι μέχρι να κρυώσουν. Τα φυλάσσετε
σε δροσερό μέρος. Όταν τα ανοίξετε τα βάζετε στο ψυγείο.

ΣΗΜ.: Αν θέλετε το γλυκό να έχει κόκκινο
χρώμα, το δένετε σε χαμηλή φωτιά και μισοσκεπασμένο. Μπορείτε να
βάλετε λιγότερη ζάχαρη, αν θέλετε, να ξέρετε όμως ότι θα μειωθεί η
ποσότητα του σιροπιού. Πάντα να αγοράζετε κυδώνια παραπάνω από ένα
κιλό, ώστε να έχετε ένα κιλό καθαρισμένο για την συνταγή. Αν σας
μείνουν, διατηρούνται πολύ καιρό και τα χρησιμοποιείτε και
αλλιώς.

Top