ΛΕΞΙΚΟ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Τί γράφει το μενού, η συνταγή, το site;

Tι λέει ο shef, ο metre, ο σερβιτόρος;
 
Tί εννοεί ο
ποιητής;

Πολλές φορές έχετε αναρωτηθεί όταν διαβάζετε μια συνταγή
ή ένα μενού.

Τί είναι το τσιένι, τί είναι το θρούμπι, τί είναι το
στούτο; Τί είναι το τοφού;

Σίγουρα τρώγεται;

 

ΤΑΠΙΟΚΑ: Προέρχεται από τη ρίζα γιούκα ή μανιόκ
ή κασάβε της Λατινικής Αμερικής. Οι μεγάλοι σεφ το χρησιμοποιούν
για τις σούπες τους, ενώ στην Αγγλία η πουτίγκα από ταπιόκα
αποτελεί αγαπημένο παιδικό έδεσμα.

ΤΣΙΜΕΝΙ: Ιδιαίτερα δυνατό αρωματικό φυτό που
χρησιμοποιείται σε σκόνη ή φρέσκο, γνωστό και ως μοσχοσίταρο.
Ταιριάζει στα μαγειρεμένα λαχανικά, στα λεμονάτα, στα κρέατα, στις
πατάτες αλλά και ως «μυστικό» συστατικό για κεφτέδες.

ΤΑΡΤΑΡ: Ως πιάτο είναι πολύ διαδεδομένο στους
βόρειους λαούς και αποτελείται από ψιλοκομμένο κρέας με μυρωδικά
και μπαχαρικά. Η σος παρασκευάζεται από κρόκους βρασμένων αυγών,
ξίδι ή κρασί, βούτυρο, κρεμμύδι και πράσο.

ΘΡΟΥΜΠΙ: Μπαχαρικό από άγριο φυτό ξερών και
βραχωδών περιοχών, γνωστό και με τις ονομασίες γεροντόχορτο,
τραγόχορτο ή τραγορίγανη. Λόγω των αντιτοξικών ιδιοτήτων του
χρησιμοποιείται σε «βαριά» φαγητά (π.χ. παστά) αλλά και σε
σάλτσες.

ΣΤΡΟΥΤΟ: Εκλεκτό ιταλικό έδεσμα το οποίο
αποτελείται από παστό λίπος χοίρου, αρωματισμένο με δάφνη,
δεντρολίβανο και πιπεριές. Χρησιμοποιείται και στη ζαχαροπλαστική
και αποτελεί την πρώτη ύλη για τα περίφημα ιταλικά
«κανόλι» της Σικελίας.

ΚΟΥΡΚΟΥΜΑΣ: Μπαχαρικό που παράγεται από φυτό με
αρωματικό ρίζωμα παραπλήσιο του πιπεριού αλλά με πιο έντονη πικρή
γεύση. Έχει έντονο πορτοκαλοκίτρινο χρώμα και αποτελεί το κύριο
συστατικό το κάρι αλλά και της αγγλικής μουστάρδας.

 HORSERADISH : Σάλτσα που
παρασκευάζεται από την τριμμένη σάρκα του εξαιρετικά καυτερού
ραπανιού armoracia rusticana (ή ραδίκι του αλόγου). Συνήθως τη
βρίσκουμε έτοιμη σε βαζάκια που περιέχουν το ραπάνι με
μαγιονέζα.

FOIE DE
LOTTE: Πρόκειται για το θαλασσινό αντίστοιχο του
φουαγκρά, αφού πρόκειται για το συκώτι της πεσκανδρίτσας. Θα το
βρείτε μόνο σε «ψαγμένα» delicatessen.

ΟΞΥΜΕΛΙ: Μείγμα με γλυκιά γεύ, διάσπαρτη με
όξινες νότες, το οποίο παρασκευάζεται από ξερά σύκα, μαυροδάφνη και
μέλι. Μερικές μόνο σταγόνες είναι αρκετές για να αρωματίσουμε
«γλυκά» κυρίως τις σάλτσες.

ΤΟΦΟΥ : Φυτικό τυρί, που παρασκευάζεται από
στερεοποιημένη πρωτεΐνη σόγιας. Μοιάζει με λευκό τυρί και μπορούμε
να το γευτούμε τόσο σε φαγητά όσο και σε γλυκά.

ΑΦΡΙΝΑ: Πρόκειται για το πρώτο αλάτι που
κρυσταλλώνεται στην επιφάνεια του θαλασσόνερου, το λεγόμενο και
fleur de sel. Είναι ένα από τα πιο γκουρμέ προϊόντα με μεγάλη
διατροφική αξία αφού περιέχει περίπου 80 ιχνοστοιχεί.

Διαβάστε ακόμα!

Top