Μαγιά

Μύκητες του είδους Sacchatonyces Cerevisiac, οι οποίοι
χρησιμοποιούνται στην αρτοποιία και στην παραγωγή μπίρας. Ο
συγκεκριμένος μικροοργανισμός έχει την ιδιότητα να αλληλεπιδρά με
τους υδατάνθρακες που βρίσκονται στο αλεύρι, με αποτέλεσμα να
φουσκώνει το ψωμί και να προκαλείται η αλκοολική ζύμωση στην μπύρα
μετατρέποντας σε αλκοόλη τους υδατάνθρακες σιτηρών ή σταφυλιών.

Η μαγιά αποτελεί κομμάτι της μαγειρικής από τότε που υπάρχει
ζυμωτό ψωμί και μπύρα.

Τον 19οαι. χάρη στον
Παστέρ ερμηνεύθηκε και κατανοήθηκε η φύση της.

Στην αρτοποιΐα η μαγιά τρέφεται (με υδατάνθρακες)
πολλαπλασιάζεται, εκπνέει διοξείδιο του άνθρακα μέσα στη μάζα της
ζύμης και η πίεση από τις φυσαλίδες προκαλεί το φούσκωμα του
ψωμιού.

Top