ΜΑΡΟΚΙΝΗ ΣΟΥΠΑ HARIRA (χαρίρα)

ΥΛΙΚΑ (6-8 άτομα)

  • 500 γρ. αρνί σπάλα ή μπούτι, κομμένο σε μικρά κομματάκια
  • 1½ κιλό ώριμες ντομάτες, ξεφλουδισμένες
  • 6 κλωνάρια σέλινο, ψιλοκ.
  • 250 γρ. ρεβίθια
  • 200 γρ. φακές ψιλές
  • 2 ξερά κρεμμύδια ψιλοκ.
  • 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκ.
  • ½ ματσάκι φρέσκος κόλιανδρος, ψιλοκ.
  • ½ φλ. τσ. χυμό λεμονιού
  • 1 ξυλάκι κανέλα
  • ½ κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
  • ½ κ.γ. ίνες κρόκου Κοζάνης
  • 1 κ.σ. βούτυρο (ή αν θέλετε 2 κ.σ. ελαιόλαδο)
  • 3 κ.σ. αλεύρι
  • αλάτι – φρεσκοκομμένο πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Μουλιάζετε από βραδύς τα ρεβίθια σε κρύο νερό για 12 ώρες.Την
επόμενη μέρα, σουρώνετε τα ρεβίθια και τα κρατάτε στην άκρη μέχρι
να τα χρησιμοποιήσετε. Λιώνετε το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και
σοτάρετε τα κομμάτια του αρνιού μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτετε τα
κρεμμύδια, τον κρόκο (σαφράν), το τζίντζερ, το σέλινο, το μισό
μαϊντανό, τον μισό κόλιανδρο και το ξυλάκι κανέλας. Νοστιμίζετε με
αλάτι και πιπέρι και ανακατεύετε για λίγα λεπτά. Βάζετε 1½ λίτρο
νερό και τα ρεβίθια, σκεπάζετε την κατσαρόλα και αφήνετε να βράσει
το φαγητό για 40΄. Προσθέτετε τις φακές και αφήνετε το φαγητό
να βράσει σε χαμηλή φωτιά για 30΄. Εν τω μεταξύ λιώνετε στο multi
τις ντομάτες μαζί με την υπόλοιπη ποσότητα από τον κόλιανδρο και το
μαϊντανό. Βάζετε αυτό το μείγμα σε μια μεγάλη λεκάνη, νοστιμίζετε
με αλάτι, προσθέτετε 2 lt κρύο νερό και ανακατεύετε. Ρίχνετε το
μείγμα στην κατσαρόλα και βράζετε για άλλα 10΄. Μεταφέρετε ½ lt (2½
περίπου φλ. τσ.) από το ζωμό της κατσαρόλας σε ένα μπολ, προσθέτετε
το αλεύρι και ανακατεύετε καλά με ένα πιρούνι ή με το σύρμα, μέχρι
να ετοιμάσετε ένα λείο και ομοιόμορφο μείγμα. Τραβάτε την κατσαρόλα
από τη φωτιά, ρίχνετε το μείγμα του αλευριού και ανακατεύετε πολύ
καλά. Βάζετε ξανά την κατσαρόλα στη φωτιά για 10΄-15΄για να δέσει η
σούπα και στη σερβίρετε, περιχύνοντας σε κάθε πιάτο με το χυμό
λεμονιού.

ΣΗΜ.: Η χαρίρα είναι, η εθνική
σούπα του Μαρόκου. Είναι πηχτή και συνήθως περιέχει κάποιο
κρεατικό, φακές ή ρεβίθια ή και τα δύο αυτά όοσπρία μαζί. Η σούπα
χαρίρα είναι συνδεδεμένη με τη μεγάλη νηστεία του Ραμαζανιού.

Top