ΜΕΛΕΚΟΥΝΙ (ΠΑΣΤΕΛΙ) – ΡΟΔΟΣ & ΚΑΣΟΣ

ΥΛΙΚΑ

  • 1½ κιλό μέλι
  • 2½ κιλά σουσάμι
  • 2 κ.σ. κανέλα σε σκόνη
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 1 κ.γ. κόλιανδρο
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • αμύγδαλα ασπρισμένα για το γαρνίρισμα

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Α΄ ΤΡΟΠΟΣ: Καβουρδίζουμε το
σουσάμι στο φούρνο ή στο τηγάνι. Στη συνέχεια το χτυπάτε ελαφρά σε
ένα γουδί ή το τρίβετε στο μπλέντερ. Βράζετε καλά το μέλι μέχρι να
χάσει την υγρασία του και να αρχίσει να στερεοποιείται και το
ανακατεύετε καλά με τα υπόλοιπα υλικά. Καθαρίζετε και βρέχετε μια
μαρμάρινη επιφάνεια και απλώνετε το μείγμα του μελιού όσο είναι
ακόμα ζεστό και μαλακό. Πιέζετε πάνω στην επιφάνειά του ένα-ένα τα
αμύγδαλα, έτσι ώστε να ενσωματωθούν σε αυτό και το αφήνετε να
κρυώσει.

Β΄ ΤΡΟΠΟΣ: Ένας άλλος τρόπος
είναι να βράσετε και να κρυώσετε το μέλι 3 φορές. Την τρίτη ρίχνετε
όλα τα υλικά μέσα. Ανακατεύετε συνεχώς και μόλις πήξει είναι
έτοιμο. Διαφορετικά απλώνετε το μείγμα πάνω σε ένα μεγάλο ορθογώνιο
παραλληλόγραμμο κομμάτι λαδόκολλας, πασπαλίζετε με κανέλα και το
σκεπάζετε με άλλο ένα κομμάτι λαδόκολλας από πάνω. Με έναν πλάστη
το ανοίγετε ώστε να γίνει μία πλάκα 3εκ. περίπου. Περιμένετε να
κρυώσει λίγο και δίνετε το σχήμα που θέλετε στα κομμάτια σας με ένα
μεγάλο μαχαίρι ή έναν χάρακα. Ισιώνετε τις γωνίες και τις άκρες.
Μπορείτε να δημιουργήσετε ρόμβους με πλευρές 5 ή 7εκ. ή ότι άλλο
σχήμα θέλετε. Τυλίγετε τα μελεκούνια σε ατομικές μερίδες σε
σελοφάν.

ΣΗΜ.: Στη Ρόδο και στην
Κάσο το παραδοσιακό κέρασμα στις χαρές (γάμους – βαπτίσια) είναι το
Μελεκούνι και το προσφέρουν με τις μπομπονιέρες. Οι συγγενείς της
νύφης και του γαμπρού μαζεύονται πριν από το γάμο και γιορτάζουν
φτιάχνοντας αυτά τα πεντανόστιμα παραδοσιακά γλυκά από μέλι και
σουσάμι. Το μελεκούνι μοιάζει με το παστέλι αλλά η μεγάλη διαφορά
είναι ότι το μελεκούνι πρέπει να λυγίζει, να μην είναι σκληρό.
Διατηρείται πάνω από 2-3 εβδομάδες.

Top