ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΞΙΝΟΧΟΝΤΡΟ – ΚΡΗΤΗ

ΥΛΙΚΑ

  • 6 μελιτζάνες κομμένες σε μέτρια καρέ
  • 3-4 κομμάτια ξινόχοντρο (τραχανά)
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο τριμμένες
  • χυμό ντομάτας ή 3-4 φρέσκιες ντομάτες
  • ½ φλ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πλένετε, κόβετε και αλατίζετε τις μελιτζάνες. Τις αφήνετε στο
σουρωτήρι να στραγγίσουν μισή με μία ώρα. Στη συνέχεια τις
ξεπλένετε και τις στύβετε ελαφρά. Βάζετε το ελαιόλαδο να ζεσταθεί
και σοτάρετε ελαφρά το κρεμμύδι, το σκόρδο και τις μελιτζάνες.
Ρίχνετε τις ντομάτες ή το χυμό ντομάτας και αν χρειαστεί,
προσθέτετε λίγο ζεστό νερό. Αφήνετε να βράσει για περίπου 20΄-30΄
προσέχοντας μη σας κολλήσει. Όταν δείτε ότι οι μελιτζάνες έχουν σ
χεδόν γίνει, προσθέτετε λίγο βραστό νερό και ρίχνετε τον ξινόχοντρο
τραχανά τρίβοντάς τον με το χέρι (συνήθως είναι σε μεγάλα κομμάτια
που θρυμματίζονται όμως πολύ εύκολα), ανακατεύοντας συνεχώς και
προσθέτοντας όσο νερό χρειάζεται. Ο ξινόχοντρος τραχανάς βράζει σε
περίπου 5΄-10΄. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και σερβίρετε.

ΣΗΜ.: Είναι παλιό φαγητό της Κρήτης , λίγο
ξεχασμένο σήμερα αλλά πεντανόστιμο και πολύ θρεπτικό. Ο ξινόχονδρος
είναι ένα είδος τραχανά που φτιάχνουν στην Κρήτη και η διαφορά από
τον κοινό τραχανά είναι η λίγο ξινή γεύση του (οφείλεται στο γάλα
που χρησιμοποιούν).

Top