ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ: ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΟΛΟ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ

Μελιτζανοσαλάτα με ταχίνι,  μελιτζάνες με
κρεμμυδάκι και ντομάτα,  ιμάμ μπαϊλντί,  μελιτζάνες στο
φούρνο με τυριά και ντομάτα,  μελιτζάνες με αρνάκι είναι
συνταγές  που μαγειρεύονται περισσότερο.
Η
αγάπη  για τις μελιτζάνες φαίνεται στις εκατοντάδες συνταγές
που μπορεί να βρει κανείς σε όλες τις
κουζίνες. 
Η λέξη μελιτζάνα έχει αραβικές και
γαλλικές ρίζες, αλλά είναι η απόδοση της λατινικής ονομασίας της
mala insane, «τα μήλα της τρέλας» δηλαδή. Αλλά και η
αγγλική της ονομασία aubergine έχει ρίζες που ξεκινάνε από την
Ισπανία και καταλήγουν στην Περσία.

Από το 1200μ.Χ., που ξεκίνησε να καλλιεργείται αρχικά ως
καλλωπιστικό φυτό, χρειάστηκε σχεδόν 200 χρόνια μέχρι να αρχίσουν
να μαγειρεύουν με αυτήν. Όπως και για πολλά άλλα λαχανικά, πίστευαν
πως είναι δηλητηριώδη. Για την καταγωγή της πολλοί συμφωνούν ότι
μας ήρθε από την Ινδία, αν και γίνεται αναφορά για τη μελιτζάνα σε
αρχαία κινέζικα κείμενα βοτανολογίας.

ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ

Το καλοκαιρινό τραπέζι περιλαμβάνει απαραίτητα τηγανητές
μελιτζάνες, με ή χωρίς σκορδαλιά, τηγανητές μελιτζάνες με σάλτσα
ντομάτας και φέτα στο φούρνο, μελιτζάνες παπουτσάκια, μοσχαράκι με
μελιτζάνες, το μουσακά φυσικά, χωρίς να ξεχνάμε το μελιτζανάκι
γλυκό και το τουρσί της μελιτζάνας. Κατεβαίνοντας νοτιότερα, θα
βρούμε μελιτζάνες γεμιστές με πλιγούρι ή με όσπρια, κυρίως ρεβίθια,
– αραβικές κυρίως αδυναμίες. Αλλά και εμείς διαθέτουμε τα δικά μας
«καμάρια». Τις «τσακώνικες», που κάθε χρόνο έχουν
την τιμητική τους στο Λεωνίδιο στη δική τους ξεχωριστή γιορτή. Ενώ
τί να πούμε για τις λαχταριστές μικρές άνυδρες μελιτζάνες της
Σαντορίνης; Χάρη στο ηφαιστειογενές έδαφος, οι μελιτζάνες εκεί
αποκτούν συμπυκνωμένη και μελωμένη γεύση.

ΟΙ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΣΤΙΣ ΚΟΥΖΙΝΕΣ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ

ΠΕΡΣΙΑ: Γεννήθηκε κατ’αρχάς ένα από τα
φημισμένα πιάτα παγκοσμίως, το χουνκιάρ μπεγεντί, το κοκκινιστό
κρέας κατσαρόλας με συνοδεία από πουρέ μελιτζάνας. Ο πουρές
μελιτζάνας αρχικά γινόταν χωρίς μπεσαμέλ, αλλά αργότερα οι μάγειρες
της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, που αγαπούσαν τη γαλλική κουζίνα,
προσέθεσαν μπεσαμέλ διαμορφώνοντας τη σημερινή εκδοχή του
πιάτου.

ΓΑΛΛΙΑ: Κάνουν το ρατατούιγ, παρόμοιο με την
καπονάτα, αλλά και με το ελληνικό μπριάμ ως προς τη σύνθεση των
υλικών. Νοτιότερα, στην Προβηγκία, συνηθίζουν να ανακατεύουν την
ταπενάντ (πουρές ελιάς με αντσούγιες και σκόρδο) με ψητή μελιτζάνα,
ενώ μία κλασική συνταγή της περιοχής είναι το papeton d’aubergine,
ένα είδος σουφλέ μελιτζάνας που σερβίρεται με σάλτσα ντομάτας.

ΙΤΑΛΙΑ: Κάνουν την καπονάτα, σοτάρουν δηλαδή
κυβάκια μελιτζάνας με πιπεριές, σέλερι, κολοκυθάκια, καρότα,
ντομάτα ενώ η σικελική παραλλαγή, η καπονατίνα, έχει και σταφίδες
και κουκουνάρι και σερβίρεται με ψημένο ψωμί σαν ντιπ ή σαν
γαρνιτούρα για κρέας. Ακόμη συνηθίζουν να κάνουν σάντουιτς με
μοτσαρέλα και ντομάτα αντικαθιστώντας το ψωμί με τηγανητές ή ψητές
φέτες μελιτζάνας. Τα ρολάκια μελιτζάνας γεμιστά με αλλαντικά, τυριά
ή κιμά είναι ένα από τα κλασικά πιάτα της ιταλικής κουζίνας. Στα
νότια μαγειρεύουν ένα ενδιαφέρον γλυκόξινο πιάτο με κοτόπουλο,
μελιτζάνες, ντομάτα, μέλι και βαλσάμικο.

ΑΡΑΒΙΚΗ ΚΟΥΖΙΝΑ: Το μελιτζανάκι τουρσί είναι
απαραίτητο σε κάθε σπίτι. Βράζουν τις μικρές μελιτζάνες, τις
σχίζουν από τη μία πλευρά, τις γεμίζουν με αλάτι, καρύδια και
σκόρδο και τις αφήνουν σε λάδι, ξίδι και μπαχαρικά να μαριναριστούν
για λίγες εβδομάδες.

ΒΑΛΚΑΝΙΑ: Όσο και στη Μεσόγειο αγαπούν τη σούπα
με ψητές μελιτζάνες. Η διαδικασία είναι ίδια με αυτήν της
μελιτζανοσαλάτας. Οι μελιτζάνες ψήνονται ολόκληρες, η σάρκα τους
στραγγίζει σε ένα σουρωτήρι και στη συνέχεια την ανακατεύουν με
ζωμό κρέατος ή κότας, μυρωδικά και τη σερβίρουν με γιαούρτι ή
φρέσκο τυρί.

ΤΥΝΗΣΙΑ & ΜΑΡΟΚΟ: Κάνουν μια σάλτσα με
μελιτζάνες και χαρίσα (την πικάντικη σάλτσα με πιπεριές και
μπαχαρικά) για το κους-κους, ενώ δίνουν το δικό τους χρώμα στη
μελιτζανοσαλάτα προσθέτοντας κύμινο και λεμόνι τουρσί.

ΑΛΓΕΡΙΑ: Μαρινάρουν φέτες μελιτζάνας σε λάιμ,
κόλιανδρο, κύμινο και καυτερή πιπεριά και τις ψήνουν στη συνέχεια
για να τις σερβίρουν με ψιλοκομμένες πιπεριές και ντομάτες.

ΑΙΓΥΠΤΟ: Κάνουν πουρέ μελιτζάνας με γιαούρτι
που τον σερβίρουν είτε ως γαρνιτούρα σε κρέας ή ως ορεκτικό από
μόνο του.

ΒΟΡΕΙΑ ΑΦΡΙΚΗ: Κάνουν μία ομελέτα με τηγανητές
μελιτζάνες, αλλά και …μαρμελάδα μελιτζάνας: Η συνταγή είναι
χρονοβόρα – απαιτούνται τουλάχιστον 3 μέρες – αλλά το αποτέλεσμα
εκπληκτικό. Οι μελιτζάνες πρέπει να βράσουν με ζάχαρη, χυμό
πορτοκαλιού, κανέλα και μπαχαρικά και να «ξεκουραστούν»
για αρκετές ώρες 2-3 φορές τουλάχιστον. Τη μαρμελάδα αυτή τη
σερβίρουν είτε με τσάι είτε με τυριά.

 

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ

Top