ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ: ΚΡΥΦΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ: ΚΡΥΦΟΣ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟΣ

Οι Μικρές Κυκλάδες ανάμεσα στη Νάξο και την Αμοργό είναι προορισμός για λίγους. Μία χούφτα βράχοι στο Αιγαίο κρύβουν την ηρεμία, τη γαλήνη και την απεραντοσύνη της θάλασσας.

ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ

Σήμερα, φτάνοντας στο Πάνω Κουφονήσι βλέπετε να απλώνεται μπροστά στα μάτια σας η απαράμιλλου κάλλους Χώρα. Εισέρχεστε στον κεντρικό, σε σχήμα τόξου και «πνιγμένο» στα μικρομάγαζα δρόμο και χάνεστε στα σοκάκια. Κουκλίστικα ταβερνάκια, τουριστικά καταστήματα και παραδοσιακά σπίτια συνθέτουν έναν πανέμορφο πίνακα ζωγραφικής. Η εμπορική κίνηση είναι πιο ήρεμη στο τέλος του «τόξου», στην πίσω πλευρά, όπου την παράσταση κλέβει το ουζερί πάνω στο κύμα. Ένα απόγευμα στον Μύλο-καφέ στην αυλή ενός παλαιού ανεμόμυλου επιβάλλεται, όπως κι ένα ποτό στο Σορόκο, στο βράχο δεξιά του λιμανιού, αγναντεύοντας τα πλοία που έρχονται και φεύγουν. Σε καμία περίπτωση μην «αποφύγετε» τους λουκουμάδες, ο ι οποίοι σερβίρονται παντού.

Στα νοτιοανατολικά της Νάξου, βρίσκονται τρια μικρά νησάκια τα Κουφονήσια, το Πάνω Κουφονήσι, το Κάτω Κουφονήσι, που χωρίζονται μεταξύ τους με έναν στενό πορθμό πλάτους 200μ., και την Κέρο.

Το Πάνω Κουφονήσι είναι το μικρότερο και πιο πυκνοκατοικημένο νησάκι των Κυκλάδων με έκταση 3,5τ.χλμ. και 280-300 κατοίκους. Είναι η πρωτεύουσα των Μικρών Κυκλάδων. Είναι ένα γνήσιο ψαροχώρι, όπου οι περισσότεροι κάτοικοι ασχολούνται με την αλιεία. Η πανέμορφη Χώρα με τα παραδοσιακά σπίτια είναι γεμάτη τουριστικά καταστήματα και πανέμορφα ταβερνάκια.

Ίσως ο πιο «ασφαλής» τρόπος για να περιγράψει κανείς τον «πρωταγωνιστή» των Μικρών Κυκλάδων, είναι να πει ότι πρόκειται για μία απέραντη ακρογιαλιά, η οποία απλώς αλλάζει ονομασία ανά 500 με 1,000μ. Εδώ συναντάτε κάθε είδους κόσμο. Νεολαία που συνωστίζεται σε beach bar, ανθρώπους που «ταξιδεύουν» με ένα βιβλίο και άλλους που επιδίδονται σε θαλάσσια σπορ. Από το Φοίνικα μέχρι την Πλατιά Πούντα και το Πορί, η θάλασσα είναι απλά μαγευτική. Στο Πορί, την τελευταία ακτή με άμμο σαν ζάχαρη και τυρκουάζ νερά. Πίσω από αυτό θα ανακαλύψετε σπηλιές, ανάμεσα στις οποίες δημιουργούνται φυσικές πισίνες, ιδανικές για καταδύσεις. Κάλλιστα μπορείτε να κάνετε το γύρο του νησιού ή να φτάσετε στο Κάτω Κουφονήσι, το οποίο δεν έχει να ζηλέψει τίποτα από το πολυδιαφημισμένο «αδελφάκι» του, όσον αφορά στις παραλίες. Προτού ξεκινήσετε ρωτήστε αν λειτουργεί η ταβέρνα που βρίσκεται εκεί. Σίγουρα είναι ανοιχτή τον Δεκαπενταύγουστο, καθώς τότε πλήθος κόσμου κάνει το δρομολόγιο.

Το Κάτω Κουφονήσι έχει έκταση 4,3τ.χλμ. σχεδόν ακατοίκητο, διαθέτει πανέμορφες ερημικές αμμουδιές,. Μοναδικό αξιοθέατο του νησιού αποτελεί το εκκλησάκι της Παναγίας που είναι κτισμένο στο μόλο, πάνω σε αρχαία ερείπια.

Το Κέρος είναι ένα έρημο κοντινό νησί, το οποίο αποτελεί προστατευόμενο αρχαιολογικό χώρο, αφού εκεί έχουν βρεθεί σημαντικά ευρήματα κυκλαδικής τέχνης. Διάφορα μικρά ακατοίκητα νησάκια περιστοιχίζουν τα Κουφονήσια, όπως το Γλαρονήσι, το Τσουλούφι, το Λουβαρδάρι, το Δρίμα, οι Πλάκες, ο Λάζαρος και ο Βούλγαρης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ: Πόριος, Κουφονήσι, Χαροκόπος, Παριανός.

ΔΟΝΟΥΣΑ

Η Δονούσα έχει συνολικό μήκος 13τ.χλμ., και βρίσκεται ανατολικά της Νάξου και βόρεια της Αμοργού. Ξεκομμένη από τις υπόλοιπες Μικρές Κυκλάδες κυριαρχεί στη σκέψη αυτών που αναζητούν κάτι διαφορετικό για τις διακοπές τους.

Ο Σταυρός, λιμάνι και πρωτεύουσα, βρίσκεται στο νότιο μέρος της Δονούσας. Τα υπόλοιπα τέσσερα χωριά του νησιού είναι η Καλοταρίτισσα, ο Τρούλος, η Μεσσαριά και το Μερσίνι.

Το νησί κατοικείται από τα αρχαία χρόνια. Τη Ρωμαϊκή εποχή το νησί χρησίμευε για τόπος, εξορίας, ενώ στους μεσαιωνικούς χρόνους αποτελούσε καταφύγιο για τους πειρατές.

Επισκεφθείτε τη Σπηλιά του Τοίχου που βρίσκεται βορειοδυτικά του νησιού, τα απομεινάρια των γεωμετρικών οικισμών και τις εκκλησίες του Τίμιου Σταυρού, της Παναγίας και του Άη Ιωάννη.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΔΟΝΟΥΣΑΣ: Σταυρός, Λιβάδι, Κέδρος.

Το σεργιάνι στις ακρογιαλιές ξεκινάει από το λιμάνι με τη χρυσή άμμο, συνεχίζεται στον Κέδρο (Κέντρος για τους κατοίκους) με το ναυάγιο από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, με στο Βαθύ Λιμενάρι και στο Φυκιό κοντά στη Μερσίνη.

Η Δονούσα προσφέρεται για πεζοπορία. Σε 5 ώρες έχετε κάνει το γύρο της κι έχετε αποζημιωθεί πλήρως για αυτή την επιλογή σας, «συλλέγοντας» εικόνες σπάνιας ομορφιάς.

Η Φωκοσπηλιά, παλιό καταφύγιο των συμπαθών θηλαστικών, είναι το ομορφότερο σημείο του τόπου. Μη διστάσετε να το ζητήσετε από κάποιον βαρκάρη να σας πάει μέχρι εκεί.

Όσο είστε πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, νομίζετε πως ο βυθός είναι απλά σκοτάδι.

Όσο είστε κάτω από το νερό, τα χρώματα εναλλάσσονται, δημιουργώντας απίστευτους συνδυασμούς για τα μάτια σας μόνο.

ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ

Η Σχοινούσα ένα παλιό καταφύγιο πειρατών, δεν αποκαλύπτεται μεμιάς. Το λιμάνι της είναι απλό, όμως η Χώρα της μία πραγματική αποκάλυψη. Όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί. Ένα από τα γνωστότερα αξιοθέατα είναι η εκκλησία της Παναγίας της Ακαθής με την σπάνια απεικόνιση της Θεοτόκου από τον Ακάθιστο Ύμνο. Για να γνωρίσετε πάλι, τις πανέμορφες ακτές της, όπως το Μερσίνι, το Λιβάδι, την Ψιλή Άμμο στη Μεσσαριά, την παραλία του Λιόλιου, την Αλιγαριά και τον Αλμυρό, θα χρειαστείτε οπωσδήποτε μέσο μεταφοράς.

Οι ολιγαρκείς θα λατρέψετε το Τσιγκούρι, όπου βρίσκονται η ταβέρνα με την υπέροχη θέα, κι ένα καφέ. Εκτός από αυτή την αμμουδιά, η Σχοινούσα διαθέτει άλλες 10-12 παραλίες με γνωστότερες το Μερσίνι, το Λιβάδι, την Ψιλή Άμμο στη Μεσσαριά, του Λιόλιου, την Αλυγαριά, του Αλμυρού και άλλες πολλές.

Στο συγκεκριμένο νησί αξίζει να αφιερώσετε τη μέρα σας στη θάλασσα, αλλά σίγουρα δεν θα περιοριστείτε μόνο σε αυτό.

Η Σχοινούσα βρίσκεται στο κέντρο περίπου των Μικρών Κυκλάδων νότια της Νάξου και βορειανατολικά της Ηράκλειας με έκταση 9τ.χλμ. Η Σχοινούσα, κατοικείται από τα προϊστορικά χρόνια, καθώς επίσης και την περίοδο της Βενετοκρατίας. Οι πειρατές τη χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο και καταφύγιο, γεγονός που συντέλεσε στην ερήμωσή της.

Ο οικισμός Μερσίνη, είναι το λιμάνι του νησιού το οποίο φημίζεται σαν ένα από τα καλύτερα καταφύγια μικρών σκαφών σε όλο το Αιγαίο. Αξίζει να επισκεφθείτε, το εκκλησάκι της Παναγίας της Ακάθης στη Χώρα και την εκκλησία του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου στην Μεσσαριά.

Δοκιμάστε παραδοσιακές γεύσεις του νησιού όπως αμπελοφάσουλα, μελετίνια και ξεροτήγανα.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΣΤΗ ΣΧΟΙΝΟΥΣΑ: Τσιγκούρι, Λιβάδι, Αλμυρός, Ψιλή Άμμος, Μεσσαριά, αλυγαριά.

ΗΡΑΚΛΕΙΑ

Η Ηρακλειά, βρίσκεται ανάμεσα στην Ίο και τη Νάξο, έχει έκταση περίπου 18τ.χλμ. και το έδαφός της είναι ορεινό με αρκετή βλάστηση και πολλά νερά. Ιδανικό μέρος για ήρεμες διακοπές, ξεκούραση και χαλάρωση.

Περίπου 150 κάτοικοι απολαβάνουν μόνιμα τη γαλήνη της Ηρακλειάς. Αποβιβάζεστε στο γραφικό λιμανάκι του Άη Γιώργη με την εκκλησία του Πολιούχου Αγίου και αυτόματα μεταφέρεστε στο παρελθόν. Αυτή η μικρή παραλία «στολίζεται» από αρμυρίκια, που δημιουργούν την απαραίτητη σκιά μετά τις βουτιές στα γαλαζοπράσινα νερά. Εκεί συνωστίζονται οικογένειες αι ζευγαράκια, που λατρεύουν τον τόπο. Στην πρωτεύουσα θα βρείτε και την υπέροχη εκκλησία του πολιούχου αγίου, όπου δεν αρκεί ένα απλό προσκύνημα, αλλά επιβάλλεται να ξαποστάσετε στην πίσω πλευρά του, πλάι στη μυρωδάτη μπουκαμβίλια του.

Επισκεφθείτε το κάστρο στο Λιβάδι όπου θα συναντήσετε ερείπια από τους ναούς του Δία και της θεάς Τύχης και τα ερείπια από ένα κάστρο της ελληνιστικής περιόδου. Τον όρμο του Μέριχα, που περιβάλλεται από πολύ ψηλούς γκρεμούς. Το βουνό Πάπας προσφέρει εξαιρετική θέα στα κοντινά νησιά και φιλοξενεί σπάνια είδη πουλιών.

Στην Παναγιά, τον δεύτερο οικισμό του νησιού, τα παλιά, παραδοσιακά λιθόχτιστα σπίτια και ο ναός των Εισοδίων της Θεοτόκου θα σας εντυπωσιάσουν. Από το χωριό αρχίζει και το μονοπάτι που οδηγεί στο σπήλαιο το Άη Γιάννη.

Αξίζει να επισκεφθείτε το ναό του Αγίου Ιωάννη, που είναι χτισμένος μέσα σε ένα σπήλαιο με σταλαγμίτες και σταλακτίτες σε διάφορα μεγέθη και σχήματα. Σύμφωνα με την παράδοση εκεί βρέθηκε η εικόνα του Αγίου Ιωάννη μέσα στο σπήλαιο από ένα βοσκό και έτσι χτίστηκε το εκκλησάκι.

Οι ντόπιοι ισχυρίζονται πως λίγο πριν βρίσκεται η σπηλιά του Κύκλωπα Πολύφημου, τον οποίο τύφλωσε ο Οδυσσέας. Οι τολμηροί που θα επιχειρήσουν την περίπου 3ωρη πορεία για το σημείο, ας θυμούνται πως θα χρειαστούν νερό, ειδικά παπούτσια για κακοτράχαλα μονοπάτια, καπέλο και φακό για την είσοδο στο εσωτερικό της.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΤΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΑΣ: Άγιος Γεώργιος. Λιβάδι, Αλημιά, Βορεινή Σπηλιά, Καρβουνόλακκος και Αμούδι του Μέριχα.

Δοκιμάστε το εξαιρετικής ποιότητας θυμαρίσιο μέλι, ντόπιο τυρί, φάβα και βέβαια φρέσκα ψάρια.

Εάν σχεδιάζετε να επισκεφθείτε την Ηρακλειά, πρέπει να γνωρίζετε ότι δεν υπάρχουν τράπεζες, βενζινάδικα, λεωφορεία και ταξί για την εξυπηρέτησή σας.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΑ ΚΟΥΦΟΝΗΣΙΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22850. Κοινοτικό Γραφείο 71379, Πρώτες Βοήθειες 71370, Αστυνομία 71375.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΗΡΑΚΛΕΙΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22850. Κοινοτικό Γραφείο 71545, Πρώτες Βοήθειες 71388, Λιμεναρχείο 22300.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗ ΔΟΝΟΥΣΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 22850. Κοινότητα Δονούσας 51600, Πρώτες Βοήθειες 51506.

Τα κοντινότερα αεροδρόμια είναι της Νάξου και της Πάρου. Από εκεί υπάρχουν δρομολόγια με καράβι για όλα τα νησάκια. Ενώ υπάρχουν τακτικά δρομολόγια για τον Πειραιά και τη Ραφήνα για τα Κουφονήσια.

Top