ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ  – ΜΑΣΤΙΧΟΧΩΡΙΑ – ΧΙΟΣ –  ΜΙΑ ΣΤΕΓΗ ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΣΤΙΧΑ

Πού αλλού θα μπορούσε να ξετυλιχθεί πιο ζωντανά η ιστορία των «δακρύων του σχίνου» παρά στη νότια πλευρά της Χίου, σε έναν χώρο που πλέον στεγάζει την παράδοση και τα αρώματα ενός προϊόντος που φύεται από τα βάθη των αιώνων.

Στα περίφημα Μαστιχοχώρια της Χίου, όπου η τέχνη της μαστιχοκαλλιέργειας μεταβιβάστηκε από γενιά σε γενιά, τα «δάκρυα του σχίνου» αποκτούν το δικό τους σπίτι.

Πρόκειται για το Μουσείο Μαστίχας Χίου, κοντά στο Πυργί, το όγδοο μέλος του Δικτύου θεματικών Μουσείων του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς (ΠΙΟΠ) που λειτουργούν στην ελληνική περιφέρεια και αποσκοπούν στην ανάδειξη της παραγωγικής ιστορίας του τόπου μας, διοργανώνοντας πλήθος εκπαιδευτικών και πολιτιστικών δράσεων που ελκύουν χιλιάδες επισκέπτες ετησίως. Στο νέο μουσείο αναδεικνύεται η παραδοσιακή καλλιέργεια και η παραγωγική ιστορία της επεξεργασίας της μαστίχας, μία παράδοση και τέχνη που η UNESCO ενέγραψε το 2014 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άϋλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας.

Τα Μαστιχοχώρια είναι το μοναδικό σημείο της Μεσογείου όπου «δακρύζει» ο σχίνος από τον οποίο παράγεται η μαστίχα. Εκεί η τέχνη της μαστιχοκαλλιέργειας αναπτύχθηκε –μεταξύ άλλων- χάρη στο μικροκλίμα της περιοχής, τον ήπιο χειμώνα και το ξηρό καλοκαίρι που επέτρεπε στη μαστίχα να στεγνώσει. Καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η ευρηματικότητα των καλλιεργητών οι οποίοι από τα αρχαία χρόνια πολλαπλασίαζαν τα δέντρα που απέδιδαν περισσότερη ρητίνη δημιουργώντας το είδος αυτό του σχίνου (Pistacia lentiscus Chua), που είναι υπερπαραγωγικός σε μαστίχα. Αυτά είναι μερικά από όσα θα ακούσετε και θα δείτε στο Μουσείο Μαστίχας, σε ένα κτίριο κατασκευασμένο στη θέση Ράχη από φυσικά υλικά, απόλυτα εναρμονισμένο με το περιβάλλον, όπου ανακαλύπτετε την παραδοσιακή τεχνική και τη διαχείριση της μαστιχοκαλλιέργειας.

Καθώς η ιστορία ξετυλίγεται, διαπιστώνετε με ποιον τρόπο η καλλιέργεια της μαστίχας διαμόρφωσε την αρχιτεκτονική των οικισμών της Νότιας Χίου, αλλά και πώς η αξιοποίηση των μαστιχώνων στο πέρασμα των αιώνων έγινε με σεβασμό στη φύση και στο τοπίο. Φυσικά ενημερώνεστε και για το αξιόλογο έργο της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών, τη συνεταιριστική εκμετάλλευση και μεταποίηση της μαστίχας στους νεότερους χρόνους.

Η ιστορία, όμως, δεν περιορίζεται μόνο στους τοίχους του κτιρίου. Στην υπαίθρια έκθεση βλέπετε από κοντά, αγγίζετε και μυρίζετε τα μαστιχόδεντρα και βιώνετε ολόκληρη την εμπειρία του «κεντήματος» των δέντρα, τις επιφανειακές τομές που τους προξενούν οι παραγωγοί με τα κατάλληλα αιχμηρά εργαλεία.

Ο πολιτισμός της μαστίχας παρουσιάζεται μέσα από παλιές και σύγχρονες φωτογραφίες που απεικονίζουν τη διαχρονικότητα της καλλιέργειας, μέσα από τις αναμνήσεις των ντόπιων καθώς και μέσα από οπτικοακουστικές παραγωγές. Παράλληλα, ποικίλες εφαρμογές που αποτυπώνουν τη διαμόρφωση του τοπίου της μαστίχας στο πέρασμα του χρόνου μετατρέπουν την επίσκεψη σε ένα συναρπαστικό ταξίδι.

Το Μουσείο Μαστίχας Χίου υλοποιήθηκε από το ΠΙΟΠ, με τη συνεργασία της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου, του Υπουργείου Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμούς, καθώς και του Δήμου Χίου.

ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΑΣΤΙΧΑΣ – ΧΙΟΣ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Ωράριο Λειτουργίας: Από 1 Μαρτίου έως 15 Οκτωβρίου Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00΄-18:00΄. Από 16 Οκτωβρίου έως 28 Φεβρουαρίου Καθημερινά (εκτός από Τρίτη) 10:00΄- 17:00΄. Εισιτήριο: Γενική είσοδος: 3 ευρώ. Μειωμένο εισιτήριο: 1,5 ευρώ. Επικοινωνία: Πυργί, θέση Ράχη (Τεπέκι, Χίος. τηλ. 22710 72212 www.piop.gr.

Top