ΜΠΕΣΑΜΕΛ

ΥΛΙΚΑ

  • 150 γρ. βούτυρο
  • 150 γρ. αλεύρι
  • 1½ λίτρο γάλα χλιαρό
  • 2-3 αυγά ελαφρά χτυπημένα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι
  •  μοσχοκάρυδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε το γάλα σε κατσαρόλα και το ζεσταίνετε. Βάζετε μια
κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και την ζεσταίνετε. Ρίχνετε το βούτυρο
και το λιώνετε. Προσθέτετε το αλεύρι και ανακατεύετε με το σύρμα
γρήγορα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Κατεβάζετε την κατσαρόλα
από την φωτιά και ρίχνετε το χλιαρό γάλα εξακολουθώντας το
ανακάτεμα με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Βάζετε
πάλι την κατσαρόλα στη φωτιά, αλατίζετε και ανακατεύετε για 5΄.
Χαμηλώνετε την θερμοκρασία και συνεχίζετε το ανακάτεμα μέχρι να
πήξει το μείγμα και να γίνει μια λεία βελούδινη κρέμα. Προσθέτετε
τα μπαχαρικά. Ρίχνετε στην κρέμα τα αυγά ανακατεύοντας με γρήγορες
κινήσεις για να ενσωματωθούν αμέσως, κατόπιν προσθέτετε το τυρί και
ανακατεύετε καλά. Η κρέμα είναι έτοιμη για παστίτσιο, μουσακά
κ.α.

ΣΗΜ.:Η πιο γνωστή άσπρη σάλτσα η μπεσαμέλ
παρασκευάστηκε στην Γαλλία από τον Lois de Βechemell, μαρκήσιο της
Nointel γύρω στο 1650. Από τότε μέχρι σήμερα βρίσκεται σε πάρα
πολλές συνταγές της γαλλικής, ιταλικής  αλλά και της ελληνικής
κουζίνας.Πρώτος τη χρησιμοποιησε  στις αρχές του
20ουαι., ο Νικόλαος Τσελεμεντές,ο διάσημος Έλληνας σεφ
και εκσυγχρονιστής της ελληνικής κουζίνας.

Top