ΜΠΙΣΚΟΤΑ ANZAC – ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  (για 30-40
μπισκότα)

  • 1 φλ. τσαγιού αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
  • 1 φλ. τσαγιού νιφάδες βρώμης
  • 1 φλ. τσαγιού τριμμένη καρύδα
  • 1 φλ. τσαγιού ζάχαρη καστανή
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα διαλυμένη σε ½ φλ. τσαγιού χλιαρό
    νερό
  • ½ φλ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό
  • 2 κ.σ. μέλι θυμαρίσιο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνετε το βούτυρο με το μέλι σε χαμηλή
φωτιά μέχρι να λιώσει το βούτυρο. Αποσύρετε το σκεύος από τη φωτιά
και προσθέτετε στο μείγμα τη διαλυμένη στο νερό σόδα. Σε ένα μπολ
ανακατεύετε καλά το αλεύρι, τις νιφάδες βρώμης την καρύδα και τη
ζάχαρη. Κάνετε μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνετε το μείγμα με το
βούτυρο, το μέλι και τη σόδα. Ανακατεύετε μέχρι να ετοιμάσετε μία
ζύμη η οποία δεν θα γίνει εντελώς λεία. Βάζετε τη ζύμη στο ψυγείο
για 15΄-20΄, ώστε να σφίξει λίγο. προθερμαίνετε το φούρνο στους
180οC. Στρώνετε μια λαμαρίνα φούρνου με ένα λαδόχαρτο.
Με ένα κουταλάκι του γλυκού παίρνετε μικρές ποσότητες από το μείγμα
και με ένα δεύτερο κουταλάκι «σπρώχνετε» το μείγμα πάνω
στο λαδόχαρτο, αφήνοντας τουλάχιστον 3εκ. απόσταση μεταξύ τους,
γιατί τα μπισκότα θα απλώσουν στο ψήσιμο. Τα ψήνετε για 10΄ ή μέχρι
να ροδίσουν ελαφρά. Τα αφήνετε να κρυώσουν εντελώς πάνω στο
λαδόχαρτο. Τα βάζετε σε δοχείο που κλείνει καλά. Διατηρούνται για
πολλές εβδομάδες.

ΣΗΜ.: Τα αρχικά ANZAC σημαίνουν Australian
& New Zealand Army Corps. Αν και τα μπισκότα αυτά βασίζονται σε
παλιά σκωτσέζικη συνταγή για βουτήματα βρώμης, καθιερώθηκαν στη
διάρκεια του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου, όταν τα έφτιαχναν οι Αυστραλέζες
για τους άντρες που έφευγαν για τα μέτωπα του πολέμου. Σκληρά και
ανθεκτικά στην υγρασία και στις αλλοιώσεις, τα μπισκότα άντεχαν στα
θαλασσινά ταξίδια των στρατιωτών. Σήμερα,είναι το «γευστικό» σήμα κατατεθέν της
Αυστραλίας,
 με την ονομασία και τη συνταγή τους
προστατευμένα με ειδική νομοθεσία. Τιμώνται ιδιαίτερα και από
κατασκηνωτές, εκδρομείς και ταξιδιώτες.

Top