ΝΟΜΟΣ ΑΡΤΑΣ: ΓΕΦΥΡΑ ΓΙΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΥΣ ΤΟΠΟΥΣ

 

Από τις πλέον όμορφες περιοχές της Ελλάδας ο νομός Άρτας, οριοθετείται από την οροσειρά των Τζουμέρκων και τον Αμβρακικό κόλπο.

Το τοπίο συνδυάζει την ομορφιά και την αγριάδα των ελληνικών βουνών μαζί με τις αβαθείς παραλίες του Αμβρακικού κόλπου και την εύφορη κοιλάδα του Ατράχθου που τη διασχίζει.

Η Άρτα είναι χτισμένη πάνω στην αρχαία Αμβρακία, στην αριστερή όχθη του ποταμού Αράχθου, αμφιθεατρικά στους βορειοδυτικούς πρόποδες του λόφου, που από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα ονομάζεται Περάνθη.

Οι βυζαντινές εκκλησίες, το κάστρο της, το ρολόι της, αξιόλογα νεοκλασικά κτίρια και πάνω από όλα το σύμβολο της πόλης, το θρυλικό Γεφύρι της που είναι γνωστό τόσο για την αρχιτεκτονική του όσο και για το μύθο της θυσίας της γυναίκας του Πρωτομάστορα, κοσμούν την πόλη.

Το πιο γνωστό αξιοθέατο στην Άρτα, μετά το Γεφύρι της είναι η Βυζαντινή εκκλησία “Παναγία η Παρηγορήτισσα”. Πρόκειται για ένα μεγαλοπρεπή ναό, τιμώμενο στη μνήμη του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Κτίστηκε μεταξύ των ετών 1283 και 1296 από τον δεσπότη της Ηπείρου Νικηφόρο Α΄ Κομνηνάγγελο Δούκα.

Το κάστρο της Άρτας χτίστηκε το 13οαι. πάνω σε τμήμα του αρχαίου τείχους.

Ο Αμβρακικός κόλπος είναι ένας από τους σημαντικότερους και μεγαλύτερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα και προστατεύεται από τις διεθνείς συνθήκες Ramsar, Βιέννης κ.ά. Αποτελείται από το διπλό δέλτα των ποταμών Λούρου και Αράχθου και τις λιμνοθάλασσες Ροδιάς, Λογαρού, Τσουκαλιού και Αγρίλου. Η έκτασή του υπολογίζεται σε 130.000 στρέμματα και η διάπλασή του παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για την εναλλαγή της χερσαίας και της θαλάσσιας έκτασης.

Στον υγροβιότοπο του Αμβρακικού υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία χλωρίδας, αμφίβιων και είναι καταφύγιο για 250 είδη πτηνών, μερικά από τα οποία είναι εξαιρετικά σπάνια (νεροχελίδονο, καλαμόκανας, πετροπουλάδα, πορφυροτσικνιάς, θαλασσαετός, σταυραετός, δεντρογέρακας κ.ά.). Σε μια μικρή νησίδα στη λιμνοθάλασσα Τσουκαλιό, ζει μία από τις ελάχιστες αμιγείς αποικίες αργυροπελεκάνων (Pelecanus Crispus), που έχουν απομείνει στην Ευρώπη.

Η Κορωνησία είναι ένα νησί μέσα στον Αμβρακικό κόλπο στο οποίο μπορείτε να φτάσετε οδικά. Διαθέτει λιμάνι και ψαροταβέρνες με φρέσκα ψάρια. Αξίζει να επισκεφτείτε την Παναγία την Κορωνησιώτισσα.

Ο Αρχαίος οικισμός του Ορράου, μία από τις τέσσερις πόλεις των Μολοσσών που καταστράφηκε από τους Ρωμαίους το 168π.Χ., βρίσκεται στη θέση «Καστρί» Αμμότοπου και χρονολογείται από τον 4οαι.π.Χ. Σώζονται αρκετά λιθόκτιστα σπίτια.

Το Νεοχώρι βρίσκεται στις όχθες του ποταμού Αράχθου στον Αμβρακικό κόλπο. Έχει 2.500 κατοίκους και διαθέτει παραποτάμιο πάρκο αναψυχής. Αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει ο ναός της Αγίας Θεοδώρας στο χωριό Συκιές.

Το γεφύρι της Πλάκας ήταν το πιο γνωστό γεφύρι της Ηπείρου, ένωνε τις όχθες του Καλαρύτικου ποταμού, παραπόταμου του Αράχθου. Χτίστηκε το 1866 και κατέρρευσε το 2015. Από εδώ ξεκινούν διαδρομές καγιάκ ή ράφτινγκ σε μία διαδρομή στον Άραχθο που φτάνει μέχρι το χωριό Σκούπα.

Ο Καταρράκτης βρίσκεται κοντά στα Άγναντα σε υψόμετρο 800μ. με πολλά πηγαία νερά που δικαιολογούν το όνομά του. Γνωστό και για το περίφημο μοναστήρι της Αγ. Αικατερίνης.

Το Βουργαρέλι είναι ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της ορεινής Άρτας και απέχει 58 χλμ από την πρωτεύουσα του νομού. Βρίσκεται στη νότια πλευρά των Τζουμέρκων, σε υψόμετρο 800 περίπου μέτρων, ανάμεσα σε δύο ελατοσκέπαστες λοφοσειρές, του Προφήτη Ηλία και της Ομαλής.

Ένα χωριό που κυριαρχεί το πράσινο, τα τρεχούμενα νερά και τα πέτρινα σπίτια με τις κεραμοσκεπές. Παρουσιάζει ιδιαίτερο τουριστικό ενδιαφέρον, ενώ μπορεί να αποτελέσει και ορμητήριο για την εξερεύνηση της γύρω περιοχής.

ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΡΤΑ – ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Τηλ.Κωδ.: 26810. Δήμος Αρταίων 26813 62100, Νοσοκομείο Άρτας 21450 / 21470, Τροχαία Άρτας 21464 / 21466, ΚΤΕΛ Άρτας 27348, Μουσείο Παρηγορήτισσας 28692, Ιστορικό Μουσείο Άρτας 27345, Λαογραφικό Μουσείο Άρτας 22192, Trekking Hellas Ηπείρου 26510 71703, Arheron Rafting Γλυξή 6948579569, Δασικό χωριό Κέδρος 26850 31791. www.trekking.gr, www.acheron_rafting.gr, www.guesthousekedros.gr

Top