ΟΥΓΓΑΡΙΑ – ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ

Ο Δούναβης διαμορφώνει την εικόνα της πόλης. Την προικίζει με μοναδικές εικόνες, καθώς αποκτά πολύχρωμες λάμψεις την ώρα που δύει ο ήλιος αλλά και το βράδυ, όταν οι όμορφοι φωτισμοί της πόλης αντανακλώνται στην επιφάνειά του. Επιπλέον, οι έξι γέφυρες και τα σημαντικά αξιοθέατα που τον πλαισιώνουν κατατάσσουν τις όχθες του στη λίστα των Μνημείων Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO.

Η λοφώδης Βούδα, η Οβούδα και η πεδινή Πέστη, οι τρεις πόλεις που χτίστηκαν στη διάρκεια 2.000 ετών, ενώθηκαν και έγιναν πρωτεύουσα το 1873. Τότε η Ουγγαρία, είχε τριπλάσια έκταση, αλλά αποτελούσε μέρος της Αυστροουγγαρίας.

Η πρωτεύουσα της Ουγγαρίας, έπαιξε σημαντικό ρόλο στην πολιτιστική, γεωγραφική και πολιτική διαμόρφωση της Ευρώπης. Ιδρύθηκε ως φρούριο από τους Ρωμαίους περί το 90μ.Χ. Στη συνέχεια πέρασε στα χέρια των Βούλγαρων, των Μαγυάρων που θεωρούνται πρόγονοι των σημερινών Ούγγρων, των Οθωμανών, των Αυστριακών, των Γερμανών και των Σοβιετικών.

Σήμερα ο πληθυσμός της πόλης φθάνει τα 2.600.000 κατοίκους.

ΑΡΧΟΝΤΙΚΗ ΟΜΟΡΦΙΑ

Στη δεξιά όχθη βρίσκονται οι παλιές συνοικίες της πόλης, ενώ στην αριστερή απλώνονται οι καινούργιες γειτονιές της Πέστης.

Οι λόφοι της Βούδας αποτελούν το πιο «αριστοκρατικό» κομμάτι της Βουδαπέστης.

Περπατώντας στα λιθόστρωτα δρομάκια της, θα δείτε συγκεντρωμένα μερικά από τα πλέον ενδιαφέροντα αξιοθέατα της πόλης: το κάστρο, τα ανάκτορα, την εκκλησία του Αγίου Ματίας, όπου γινόταν η στέψη των βασιλιάδων της Αυστροουγγαρίας, την Εθνική Πινακοθήκη και τον λαβύρινθο του κάστρου.

Φεύγοντας από τη συνοικία του κάστρου, περάστε από το 100 χρόνων ξενοδοχείο Gellert με τα διάσημα λουτρά, σύμβολο της ουγγρικής μπελ επόκ.

Στην ανατολική πλευρά, η Πέστη εκφράζει το σύγχρονο κομμάτι της πόλης, με πολύβουες λεωφόρους, σημαντικά αξιοθέατα, κτίρια, μνημεία, μουσεία, πολυτελή spa, εστιατόρια και café.

Εδώ βρίσκεται και ένα από τα πιο χαρακτηριστικά κτίρια της πόλης, το Κοινοβουλιο, από το οποίο ξεκίνησε, το 1956, η εξέγερση ενάντια στη Σοβιετική επιρροή. Σχεδιάστηκε το 1902 σε νεογοτθική αρχιτεκτονική (πιστό αντίγραφο του Βρετανικού Κοινοβουλίου).

Άλλα αξιοθέατα είναι η Μεγάλη Συναγωγή, το Εθνικό Μουσείο, το Μουσείο Καλών Τεχνών και Μοντέρνας Τέχνης, το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, το Εθνικό Θέατρο, η Κρατική Όπερα, το «Σπίτι του τρόμου» (με εκθέματα που θυμίζουν εγκλήματα που διαπράχτηκαν από το καθεστώς του σταλινισμού και του φασισμού). Η πλατεία Ηρώων, με τα επιβλητικά αγάλματα των αρχηγών των επτά φυλών των Μαγυάρων.

Μια ρομαντική βόλτα με καραβάκι στο Δούναβη θα σας αποκαλύψει όλη τη ρομαντική γοητεία που αποπνέουν τα φωτισμένα παλάτια καθώς καθρεπτίζονται στα γαλήνια νερά.

Ο Δούναβης είναι η πηγή ύπαρξης της Βουδαπέστης, ο υδροδότης της ζωή της. Διασχίζει την πόλη σε μήκος 28χλμ., ενώ το πλάτος του ποικίλλει. Στην καρδιά της πόλης γίνεται στενότερος, μικρά και μεγάλα νησιά ξεφυτρώνουν από τα νερά του.

Η ΓΕΦΥΡΑ ΤΩΝ ΑΛΥΣΙΔΩΝ

Οι γέφυρες είναι αναπόσπαστο κομμάτι του τοπίου. Η πλέον χαρακτηριστική είναι η γέφυρα των Αλυσίδων. Ανάμεσα στα νησιά του Δούναβη ξεχωρίζει το νησί Μαργαρίτα που είναι γνωστό και ως ο «κήπος της Βουδαπέστης».

Μέσα σε ένα θαυμάσιο φυσικό περιβάλλον όπου τα πάρκα διαδέχονται τα αλσύλλια, τους κήπους και τα παρτέρια, με τις τριανταφυλλιές βρίσκονται οι μισοερειπωμένες εκκλησίες του Αγίου Μιχαήλ και των Φραγκισκανών αλλά και το μοναστήρι όπου έζησε η πριγκίπισσα Μαργαρίτα που έδωσε και το όνομά της στο νησί. Σήμερα το νησί Μαργαρίτα, είναι αγαπημένος τόπος ξεκούρασης των ντόπιων, καθώς διαθέτει ξενοδοχεία, πισίνες με ιαματικό νερό και εστιατόρια με τσιγγάνικες ορχήστρες.

ΕΝΤΟΝΗ ΝΥΧΤΕΡΙΝΗ ΖΩΗ

Τα τελευταία χρόνια, η Βουδαπέστη έχει κερδίσει επάξια τον τίτλο της πόλης με την καυτή νυχτερινή ζωή – ειδικά από την άνοιξη και μετά οι ανοιχτοί χώροι που ονομάζονται Kertek («κήποι») έχουν καθημερινά εκδηλώσεις και πάρτι.

ΦΑΓΗΤΟ

Δοκιμάστε το παραδοσιακό γκούλας, δηλαδή μοσχάρι με καυτή σάλτσα πάπρικας.

Στις μπιραρίες θα βρείτε οικονομικό φαγητό που θα συνοδεύσετε με μπίρα, γλυκό λευκό κρασί Tokaji ή κόκκινο Egri Bikaver.

Από την ουγγρική κουζίνα ξεχωρίζουν τα πικάντικα λουκάνικα, το σαλάμι Pik και το συκώτι πάπιας.

Για τη συνέχεια της εξόδου σας κατευθυνθείτε στην πλατεία Φραντς Λιστ, στην οδό Ράνταϊ, όπου βρίσκονται τα περισσότερα μπαρ της πόλης. Η Βάτσι Ούτσα, είναι ένας δρόμος που προσφέρεται για shopping, φαγητό και ποτό. Εδώ βρίσκεται το διασημότερο καφέ της πόλης Gerbeaud Cukraszda (από το 1858), το πολυκατάστημα Fontana, το κατάστημα με τα κεραμικά Zsolnay, η εκκλησία του Αγίου Μιχαήλ και η μεγαλύτερη αγορά με φρούτα, λαχανικά, ψάρια, τυριά και πικάντικο σαλάμι Kolbasz.

Δεκάδες καφέ, εποχής, αλλά και όμορφα, υπόγεια ροκ μπαρ θα βρείτε και στα κάθετα στενά της Αντράσι, στην καρδιά της Πέστης.

ΟΠΕΡΑ & ΘΕΑΤΡΟ

Θα απολαύσετε θεατρικές παραστάσεις, πολιτιστικά events, όπερες και οπερέτες, καθώς η καλλιτεχνική κίνηση αποτελεί παράδοση για την Ουγγαρία. Δείτε μια παράσταση οπερέτας στο Operetta Theatre και μία παράσταση χορού στο Εθνικό Θέατρο Χορού. Το κτίριο της όπερας και το Νέο Θέατρο, με τον εξαιρετικό διάκοσμο στο φουαγιέ, φιλοξενούν επίσης ξεχωριστές παραστάσεις.

Top