ΟΥΜ ΑΛΙ – ΑΙΓΥΠΤΟΣ

ΥΛΙΚΑ  

  • 500 γρ. σφολιάτα
  • 100 γρ. σταφίδες ξανθές
  • 50 γρ. αμύγδαλα λευκά ψιλοκομ.
  • 50 γρ. κουκουνάρια
  • 1 lt γάλα φρέσκο, πλήρες
  • 200 ml κρέμα γάλακτος 35%-36% λιπαρά
  • 200 γρ. ζάχαρη
  • ξύσμα από 1 λεμόνι
  • 50 γρ. φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομ. ή διάφορους καραμελωμένους
    ξηρούς καρπούς

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 170οC. Ξεδιπλώνετε τη
σφολιάτα, την τρυπάτε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και την
ψήνετε πάνω σε λαδόκολλα για 20΄-25΄. Βγάζετε από το φούρνο και την
αφήνετε να κρυώσει. Την κόβετε σε μικρά κομμάτια, τα οποία
ανακατεύετε σε ένα μεγάλο μπολ με τις σταφίδες, τα αμύγδαλα, και τα
κουκουνάρια. Σε μία μεγάλη κατσαρόλα ρίχνετε το γάλα, την κρέμα
γάλακτος, τη ζάχαρη και το ξύσμα και τη βάζετε στη φωτιά. Μόλις το
μείγμα πάρει βράση, χαμηλώνετε τη φωτιά και αφήνετε για άλλα 5΄ να
σιγοβράσει χωρίς να χυθεί. Αποσύρετε από τη φωτιά και αφήνετε το
μείγμα να κρυώσει. Το αδειάζετε στο μπολ με τη σφολιάτα και τους
ξηρούς καρπούς και αφήνετε για λίγο να ποτίσει. Προθερμαίνετε το
φούρνο στους 190οC, μεταφέρετε το μείγμα σε ένα πυρίμαχο
σκεύος ό,τι μεγέθους έχετε και το ψήνετε για 15΄. Το βγάζετε πριν
αρχίσει να κοχλάζει. Πασπαλίζετε με τα φιστίκια και σερβίρετε.

Top