ΠΑΓΩΤΟ ΓΛΥΚΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Θεωρείται το πιο γλυκό και ταυτόχρονα το πιο δροσιστικό
επιδόρπιο του καλοκαιριού. Η προσωρινή αίσθηση δροσιάς που
προσφέρει το κάνει ακαταμάχητο στις γευστικές αναζητήσεις μικρών
και μεγάλων τους θερινούς μήνες και όχι μόνο.

Το παγωτό συνδυάζει ποικιλία θρεπτικών  στοιχείων και
απόλαυσης. Συναντάται σε διάφορες γεύσεις και σερβίρεται με
ποικίλους τρόπους. Το κλασικό παγωτό έχει ως βάση την κρεμ ανγκλέζ.
Μια κρέμα ζεστή που γίνεται με κρέμα γάλακτος, γάλα, ζάχαρη, και
κρόκους αυγών. Στην συνέχεια περνάει στην παγωτομηχανή, όπου
ανακατεύεται συνεχώς μέχρι να αποκτήσει συμπαγή υφή.

Αποκτά ό,τι γεύση επιθυμείτε αν προσθέσετε διάφορα υλικά
προσαρμοσμένα στις αναλογίες της κρέμας π.χ. αν η κρεμ ανγκλέζ
αρωματιστεί με βανίλια το παγωτό που θα προκύψει θα έχει γεύση
βανίλιας, αν αρωματιστεί με χυμό λεμονιού θα έχετε παγωτό
λεμόνι, αν αρωματιστεί με πουρέ φράουλας θα έχετε παγωτό
φράουλας.

Υπάρχουν και παγωτά που δεν φτιάχνονται με κρεμ ανγκλές η υφή
τους όμως δεν είναι το ίδιο απαλή και κρεμμώδης και λόγω του ότι
δεν περιέχουν αυγά μπορούν να καταναλωθούν από άτομα που θέλουν να
μειώσουν την πρόληψη λιπαρών.

Δύο είναι οι βασικές συνταγές που χρησιμοποιούνται ευρέως
το αμερικάνικο παγωτό και το ιταλικό gelato με πολλούς
διαχωρισμούς. Το τζελάτο φτιάχνεται με πλήρες γάλα χωρίς αυγά και
έχει πυκνή σύσταση και έντονη γεύση.

Αντίθετα το παγωτό αμερικάνικου τύπου είναι πιο λιπαρό
φτιάχνεται από κρέμα γάλακτος και έχει περισσότερο αέρα στην μάζα
του.

Τα είδη των παγωτών που κυκλοφορούν στην αγορά διακρίνονται σε
τυποποιημένα και μη διατίθενται σε κυπελάκι, ξυλάκι, χωνάκι,
γρανίτες και σορμπέ φρούτων, γιαουρτοπαγωτό και στα διαιτητικά
(λάϊτ).

ΔΙΑΙΤΗΤΙΚΟ ΠΑΓΩΓΟ (light)

Αντί για πλήρη κρέμα γάλακτος χρησιμοποιείτε μια ελαφριά 20% ή
ελαφρύ γάλα, μειώνετε τη ζάχαρη ή χρησιμοποιείτε υποκατάστατο.
Μειώνοντας την ζάχαρη το παγωτό θα γίνει πιο σκληρό γιατί η ζάχαρη
βοηθά να διατηρεί την μαλακή υφή του. Σε κάποιες συνταγές
χρησιμοποιείται το γιαούρτι, ή το γάλα αντί της κρέμα γάλακτος ενώ
αλλού θα δείτε να παραλείπονται τα αυγά.

Σορμπέ, γρανίτες φτιάχνονται από φρούτα και σιρόπι. Είναι πολύ
ελαφριά μια και δεν έχουν αυγά, γάλα ή κρέμα γάλακτος άρα έχουν
μηδέν λιπαρά. Μπαίνουν στην κατάψυξη αλλά δεν είναι παγωτά.
Παρφέ σεμιφρέντο είναι παγωμένες κρέμες με γεύσεις και συνδυασμούς
όπως ακριβώς των παγωτών.

Παγωμένο γιαούρτι γίνεται από 100% γιαούρτι προσθήκη ζάχαρης και
κάποιου αρωματικού.Τα παγωτά από μόνα τους είναι ολοκληρωμένα
γλυκά. Γίνονται και πιο σύνθετες παρασκευές τούρτες, σάντουϊτς ή
αποτελούν μέρος ενός επιδορπίου.

ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟ ΣΠΙΤΙΚΟ ΠΑΓΩΤΟ

ΑΝΑΚΑΛΥΨΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΓΙΑ ΠΑΓΩΤΑ

Top