ΠΑΓΩΤΟ Η ΑΠΟΛΑΥΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΓΩΤΟΥ

Η εγγυημένη απόλαυση τις ζεστές ημέρες του καλοκαιριού και όχι
μόνο, έχει την δική του σελίδα στην ιστορία της γευσης.

Με τις πρώτες γραπτές αναφορές να προέρχονται από την Κίνα του
600π.Χ., όπου ανακάτευαν χιόνι με γάλα και βρασμένο ρύζι. Είναι τα
συστατικά του πρώτου παγωτού.

Από χιόνι, μέλι και πολτό φρούτων, ήταν φτιαγμένο το παγωμένο
γλύκισμα που δοκίμασε ο αυτοκράτορας Νέρων, στη Ρώμη. Ήταν κατά
πάσα πιθανότητα ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε παγωτό στη Δύση.

Γρανίτες από χιόνι, χυμό και κομμάτια φρούτων έφτιαχναν οι
κάτοικοι της Σικελίας, σε μία παραλλαγή των σερμπετιών που έφεραν
οι Άραβες περίπου το 800μ.Χ., όταν κατέλαβαν το νησί.

Στο σαράι του Σουλτάνου της Κωνσταντινούπολης, όπως αναφέρουν
πολλοί περιηγητές του 16ουαι. υπήρχαν αποθήκες πάντα
γεμάτες με χιόνι για το αραίωμα των σερμπετιών και οι καλεσμένοι
εντυπωσιάζονταν με τα επιδόρπια φτιαγμένα από παγωμένους χυμούς
φρούτων.

Τον 17οαι. οι Ιταλοί δημιουργούν μια συνταγή που
είναι πιο κοντά στο σημερινό παγωτό με ένα ζεστό μείγμα κρέμας
γάλακτος και ζάχαρης του έδιναν άρωμα με πολτοποιημένα φρούτα και
το χτυπούσαν για ώρες σε ένα δοχείο πανω απο σπασμένο πάγο και
αλάτι.

Στις Βερσαλίες έγιναν γνωστά στα μέσα του 17ουαι. και
ήταν μόνο για ολίγους αρχικά.

Μετά από έναν αιώνα οι Γάλλοι, βάζουν την δική τους πινελιά
προσθέτοντας ασπράδι αυγού και δημιουργού το Σορμπέ, που πάγωνε σε
καλούπια σχήματος φρούτων.

Στην Αμερική εμφανίζονται τα παγωτά στα τέλη του
18ουαι., παίρνοντας τα πρωτεία από την γρανίτα. Ο
Πρόεδρος Τόμας Τζέφερσον συνήθιζε να προσφέρει στους καλεσμένους
του ψητό παγωτό με μπόλικο σιρόπι.

Το 1843 μια νοικοκυρά από το Νιού Τζέρσευ κατασκεύασε την πρώτη
χειροκίνητη μηχανή και μέσα σε τριάντα χρόνια εμφανίζονται 70
βελτιωμένοι τύποι της.

Η πρώτη βιομηχανία παγωτού ιδρύεται στην Βαλτιμόρη το 1851 και
τον πρώτο πύραυλο (χωνάκι) έφτιαξε ένας Σύριος μετανάστης στο Σεντ
Λούις το 1904.

Πρώτος παγωτατζής στην ιστορία αναφέρεται ο Ιταλός Φραντζέσκο
Προκόπιο Κούτο το 1686 ο οποιος  στην συνέχεια άνοιξε στο
Παρίσι κατάστημα το «ΛΕ ΠΡΟΚΟΠ» που υπάρχει μέχρι και σήμερα.

 

Top