ΠΑΡΟΣ

ΠΑΡΟΣ: ΠΑΡΑΔΕΙΣΕΝΙΕΣ ΠΑΡΑΛΙΕΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Απομονωμένες παραλίες γι’αυτούς που ζητούν χαλάρωση, κοσμοπολίτικες, με beach bars, δυνατές μουσικές και άφθονο αλκοόλ για τους νεότερους, οργανωμένες για οικογένειες και προσήνεμες για τους φανατικούς του wind surf & kite surf. Διαλέξτε αυτήν που σας ταιριάζει και βουτήξτε στα πεντακάθαρα νερά τους.

Παραλία – αξιοθέατο είναι οι Κολυμπήθρες, στα βόρεια του νησιού. Πρέπει να την επισκεφθείτε οπωσδήποτε για να θαυμάσετε το μοναδικό, σχεδόν σεληνιακό τοπίο και να κάνετε βουτιές από τα γρανιτένια βράχια που έχουν σμιλέψει ο αέρας και η θάλασσα. Μπορείτε να πάτε οδικώς ή με καραβάκι από τη Νάουσα.

Μπροστά στον οικισμό της Παροικιάς βρίσκονται τα Λιβάδια, δύο συνεχόμενες, πλήρως οργανωμένες παραλίες, που συγκεντρώνουν πολύ κόσμο.

Στον κόλπο της Παροικιάς υπάρχει η οικογενειακή παραλία Δελφίνι, η αμμουδερή και πολυσύχναστη Κριός, ο Άγιος Φωκάς και τα Καμίνια, όπου λέγεται πως καθόταν ο ποιητής Αρχίλοχος, αναζητώντας την έμπνευση.

Συνεχίζοντας νότια της Παροικιάς, ακολουθώντας τη δυτική ακτογραμμή, θα βρείτε την οργανωμένη παραλία του Παράσπορου.

Αμέσως μετά την Αγία Ειρήνη, με πεντακάθαρα νερά και φοινικόδεντρα δίπλα στην ακτή. Η οργανωμένη παραλία της Πούντας είναι περίφημη στους αθλητές του kite surf και βραβεύεται συνεχώς με Γαλάζια Σημαία. Από εδώ ξεκινάει χωματόδρομος που οδηγεί στην ήσυχη παραλία του Αγίου Νικολάου. Ακολουθούν δύο απομονωμένες και ήσυχες παραλίες, μία κάτω από τον οικισμό Βουτάκο και η Μακριά Μύτη λίγο μακρύτερα, στην οποία θα φτάσετε ακολουθώντας ένα δύσβατο μονοπάτι.

Συνεχίζοντας θα συναντήσετε την Αλυκή, μπροστά στον ομώνυμο οικισμό, με άμμο, πεντακάθαρα νερά και αρκετές ψαροταβέρνες γύρω της. Νοτιοανατολικά του οικισμού βρίσκεται η Πίσω Αλυκή, μια όμορφη και ήσυχη παραλία ιδανική για οικογένειες. Φτάνοντας στο νότιο άκρο του νησιού θα βρείτε τον Φάραγγα, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και μπαρ, που προσεγγίζεται από μονοπάτι και την προτιμούν οι ιδιοκτήτες σκαφών, τη βοτσαλωτή Τρυπητή και την απομονωμένη Γλύφα. Περνώντας στην ανατολική πλευρά του νησιού, με κατεύθυνση βόρεια θα βρείτε τη διάσημη παραλία του Λωλαντώνη.

Στη συνέχεια συναντάτε το Πυργάκι, όπου υπάρχει αλιευτικό καταφύγιο και αμέσως μετά τον Δρυο. Πρόκειται για μία από τις ομορφότερες παραλίες του νησιού, με τρεχούμενα νερά, πλούσια βλάστηση, καταγάλανα νερά, ψιλό βότσαλο και άμμο. Τα βράχια με τις βαθιές αυλακώσεις, στη βόρεια άκρη της, χρησιμοποιούνταν στην αρχαιότητα για την ανέλκυση πλοίων.

Ακριβώς δίπλα είναι το ήσυχο Μπουντάρι και η Χρυσή Ακτή, η μεγαλύτερη και καλύτερα οργανωμένη παραλία του νησιού, που είναι βραβευμένη με γαλάζια σημαία και έχει χρυσαφένια άμμο και πεντακάθαρα νερά.

Ακολουθεί η Νέα Χρυσή Ακτή ή Τσερδάκια με κρυστάλλινα νερά και άρτια οργάνωση, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους σέρφερ από όλο τον κόσμο, μια και φιλοξενεί κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ιστιοσανίδας. Βορειότερα θα βρείτε τη Μεσάδα, στέκι γυμνιστών και δίπλα της άλλη μία παραλία Πούντα.

Το Πίσω Λιβάδι είναι χτισμένο σε έναν απάνεμο κόλπο. Η ομώνυμη παραλία του είναι γεμάτη ταβέρνες. Στη νότια άκρη του κόλπου βρίσκεται η οργανωμένη παραλία του Λογγαρά, βραβευμένη με Γαλάζια Σημαία για τα καθαρά νερά της. Στην παραλία του Καλόγερου μπορείτε να κάνετε φυσικό σπα, κόβοντας φλούδες από τα βράχια αργίλου, τα οποία στη συνέχεια μουλιάζετε στο νερό και τα απλώνετε στο σώμα σας.

Μόλις στεγνώσουν, βουτήξτε στο νερό και βγαίνοντας θα νιώσετε ανανεωμένοι. Ο Μώλος είναι μία μεγάλη και αμμώδης παραλία με θέα τη Νάξο, ιδανική για οικογένειες. Πάνω από την αμμουδιά υπάρχουν κάποια ταβερνάκια. Οι παραλίες Τσούκαλια και Γλυφάδες βρίσκονται σε έναν ανοιχτό κόλπο, που επηρεάζεται πολύ από τους ανέμους, κάτι που τις κάνει ιδιαίτερα αγαπητές στους σέρφερ.

Ο Αμπελάς είναι ένα ψαροχώρι και η αμμουδιά του είναι πεντακάθαρη, απάνεμη και με πολλά ταβερνάκια που σερβίρουν φρέσκο ψάρι.

Φτάνοντας στη βορειοανατολική άκρη του νησιού θα βρείτε την αμμουδερή παραλία Σάντα Μαρία, που εκτείνεται σε μικρούς κολπίσκους. Διαθέτει οργανωμένα τμήματα, με ομπρέλες, ξαπλώστρες και θαλάσσια σπορ.

Κλείνοντας τον κύκλο φτάνετε στον κόλπο της Νάουσας, όπου βρίσκονται οι πιο πολυσύχναστες παραλίες. Το Μικρό και Μεγάλο Πιπέρι είναι μία ενιαία αμμουδιά, μπροστά στον οικισμό, που την προτιμούν οι ντόπιοι λόγω της εύκολης πρόσβασης και των καταστημάτων που υπάρχουν γύρω της.

Στην ανατολική πλευρά του κόλπου υπάρχουν οι παραλίες Αγίων Αναργύρων, αμμώδεις και δημοφιλείς στις οικογένειες, η Ξιφάρα με θέα στο νησάκι, και η Λάγγερη, γνωστή για τους ψηλούς αμμόλοφους, τους κέδρους και τα αρμυρίκια. Στη δυτική πλευρά εκτός από τις Κολυμπήθρες θα βρείτε τις Λίμνες και τον Άη-Γιάννη τον Δέτη ή Μοναστήρι, που είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους νέους, που την προτιμούν για τα μπαράκια που έχει.

ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ

Η Πάρος είναι δημοφιλής στους αθλητές του windsurf και kite surf. Αποτελεί «παράδεισο» για τους φανατικούς των συγκεκριμένων αθλημάτων σε όλο τον κόσμο. Από τη δεκαετία του ’90 διοργανώνονται ανελλιπώς αγώνες του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος Wind Surdf, καθώς και πολλοί διεθνείς αγώνες στις παραλίες της Πούντας και της Νέας Χρυσής Ακτής, όπου έχουν τη βάση τους οι περισσότερες εταιρείες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Θα βρείτε πληροφορίες στις ιστοσελίδες: www.parossurf.gr, www.paroskite.gr, www.paroskiteprocenter.com

 

Top