ΠΑΡΦΕ & ΣΕΜΙΦΡΕΝΤΟ

ΠΑΓΩΜΕΝΕΣ ΚΡΕΜΕΣ

Τα παρφέ και τα σεμιφρέντο δεν είναι παγωτά, αλλά παγωμένες
κρέμες με γεύσεις και συνδυασμούς όπως ακριβώς και στο παγωτό..
Παρασκευάζονται με εντελώς διαφορετικό τρόπο και δεν παγώνουν σε
παγωτομηχανή.

Σε τι διαφέρουν από το παγωτό

Γεννήθηκαν πολύ αργότερα από το παγωτό από την ανάγκη των Γάλλων
και των Ιταλών ζαχαροπλαστών να αντιμετωπίσουν τους παγοκρυστάλλους
που σχηματίζονταν στο χειροποίητο παγωτό. Αφαίρεσαν λοιπόν το γάλα
και βασίστηκαν κυρίως στα αυγά, στο σιρόπι και στην κρέμα γάλακτος
Η τελευταία προστίθεται σε μία παχύρρευστη μορφή, δηλαδή χτυπιέται
στο μίξερ μέχρι να πήξει τόσο που να μοιάζει με γιαούρτι (ένα
στάδιο πριν γίνει σαντιγί). Σε κάποιες περιπτώσεις, αντί για
παχύρρευστη κρέμα γάλακτος χρησιμοποιούνται λευκά τυριά ή
γιαούρτι.

Ως προς τη γεύση και την υφή, υπάρχουν σημαντικές διαφορές. Το
παγωτό περιέχει περισσότερο νερό, εξ ού και όταν το γευόμαστε μας
αφήνει μια παγωμένη και κάπως τραγανή αίσθηση στο στόμα. Τα παρφέ
και τα σεμιφρέντο δεν χρειάζονται παγωτομηχανή, γιατί η ισορροπία
των υλικών τους είναι τέτοια που δεν επιτρέπει το σχηματισμό
κρυστάλλων. Στερεοποιούνται μεν στην κατάψυξη, αλλά στο στόμα
αφήνουν μια μαλακή και κρεμώδη αίσθηση.

Γιατί είναι ιδανικά για τούρτες
παγωτό

Παρότι όταν το βγάζετε από την κατάψυξη, φαίνονται σκληρά, αν τα
αφήσετε για 15΄ σε θερμοκρασία δωματίου, θα επανέλθουν στην
κανονική τους μορφή, δηλαδή θα είναι μεν σταθερά σε σχήμα, αλλά η
υφή τους θα είναι κρεμώδης. Λόγω αυτού μπορούν να κοπούν εύκολα με
μαχαίρι και να σερβιριστούν σε κομμάτια. Γι’αυτό και είναι ιδανικά
για τούρτες παγωτό. Επίσης απλώνονται εύκολα σε οποιαδήποτε φόρμα ή
σκεύος για κέικ ή κορμό, δοχείο παγωτού, ατομικά φορμάκια, θήκες
για ξυλάκια παγωτού κ.λ.π. Ακόμη, σας δίνουν τη δυνατότητα να
φτιάξετε .στρώσεις διαφορετικών γεύσεων μέσα στη φόρμα, όπως στο
κλασικό κασάτο. Στην κατάψυξη τα παρφέ και τα σεμιφρέντο
στερεοποιούνται και παίρνουν το σχήμα της φόρμας.

ΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΚΑΙ ΞΕΦΟΡΜΑΡΙΣΜΑ ΜΕ ΔΥΟ
ΤΡΟΠΟΥΣ

Με μεμβράνη

Για να φορμάρετε τα παρφέ και τα σεμιφρέντο χρησιμοποιείτε
οποιαδήποτε μεταλλική φόρμα θέλετε. Στώνετε διαφανή μεμβράνη,
αδειάζετε μέσα το μείγμα και το σκεπάζετε με τις άκρες της
μεμβράνης που εξέχουν. Αφού παγώσει καλά το σεμιφρέντο ή το παρφέ,
το αναποδογυρίζετε, τραβάτε τις άκρες της μεμβράνης και το
ξεφορμάρετε. Ξεκολλάτε τη μεμβράνη, αφήνετε λίγο να μαλακώσει και
κόβετε σε φέτες.

Με ζεστό νερό

Εναλλακτικά, αδειάζετε το μείγμα απευθείας μέσα στη φόρμα ή στα
φορμάκια, το σκεπάζετε με μεμβράνη και το βάζετε να παγώσει. Για να
ξεφορμάρετε, βυθίζετε τη φόρμα σε ζεστό νερό για λίγα δευτερόλεπτα,
προσέχοντας να μη βραχεί η επιφάνεια του γλυκού. Αναποδογυρίζετε σε
πιατέλα (αν το γλυκό είναι μεγάλο) σε πιάτα (αν πρόκειται για
ατομικά παρφέ). Αν το γλυκό δεν γλιστράει με ευκολία,
επαναλαμβάνετε τη διαδικασία με το ζεστό νερό.

ΤΡΙΑ ΚΟΛΠΑ ΓΙΑ ΤΟ ΣΕΡΒΙΡΙΣΜΑ

Σε ξυλάκι

Στο εμπόριο κυκλοφορούν πολλά φορμάκια για ξυλάκια παγωτού. Σε
αυτά μπορείτε επίσης να παγώσετε το παρφέ σας. Αλλά ακόμη κι αν δεν
έχετε τέτοιες φόρμες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φορμάκια της
πανακότα ή της κρεμ καραμελέ. Αφήνετε τα παρφέ να μισοπαγώσουν,
έπειτα καρφώνετε επάνω τους τα ειδικά ξυλάκια παγωτού και
ξαναβάζετε στην κατάψυξη μέχρι να σταθεροποιηθούν πλήρως.

Σαν σουφλέ

Κάθε παρφέ και σεμιφρέντο μπορείτε να το σερβίρετε σε ατομικά
μπολάκια, έτσι ώστε να μοιάζει με σουφλέ. Για να το επιτύχετε αυτό,
τυλίγετε μερικά φορμάκια της αρεσκείας σας (μεταλλικά ή πυρίμαχα)
με αλουμινόχαρτο ή αντικολλητικό χαρτί, αφήνοντάς το να εξέχει κατά
2-3εκ. από τα φορμάκια. Όταν παγώσει, αφαιρείτε το αλουμινόχαρτο ή
το αντικολλητικό χαρτί και έχετε επιτύχει το παρφέ να μοιάζει με
σουφλέ που έχει φουσκώσει στο ψήσιμο.

Σε στρώσεις

Μπορείτε να ετοιμάσετε δύο ή και τρεις διαφορετικές γεύσεις παρφέ
και να τις απλώσετε (αφού σφίξει η καθεμιά λίγο στην κατάψυξη) σε
μία φόρμα τη μία πάνω στην άλλη. Όταν παγώσει το γλυκό σας και το
ξεφορμάρετε θα είναι ριγέ. Ενδιάμεσα, μπορείτε να ρίξετε σιρόπια,
γλυκό του κουταλιού, ξηρούς καρπούς, μπισκότα κ.ά.

Top
hacklink al hd film izle php shell indir siber güvenlik blog Ankara evden eve nakliyat wordpress nulled themes