ΠΑΤΑΤΕΣ ΘΡΕΠΤΙΚΕΣ & ΝΟΣΤΙΜΕΣ

ΠΑΤΑΤΑ

Πατάτα γνωστή και σαν γεώμυλο πλούσια σε άμυλο, αποτελεί προϊόν
μεγάλης θρεπτικής αξίας.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΑΤΑΤΑΣ

Πατρίδα της η ορεινή περιοχή μεταξύ Ν.Περού και ΒΑ Βολιβίας.
Στην Ευρώπη ήλθε από τους Ισπανούς εξερευνητές το 1567. Προσέλκυσε
από την πρώτη στιγμή το ενδιαφέρον τω αγροτών λόγω της εύκολης
καλλιέργειάς της, και της μεγαλύτερης σοδειάς σε σχέση με το σιτάρι
και τη βρώμη.

Έως το τέλος του 18ουαι. το νέο προϊόν είχε γίνει
ιδιαίτερα δημοφιλές με τους Ιρλανδούς να την δέχονται σαν βασικό
είδος διατροφής και στην υπόλοιπη Ευρώπη έγινε γνωστή σαν Ιρλανδική
πατάτα.

Στην Ελλάδα ο πρώτος που επεδίωξε την εισαγωγή της  ήταν ο
Κυβερνήτης Καπποδίστριας κρίνοντας, ότι αποτελούσε την καλύτερη
λύση για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου από τις εχθροπραξίες
ελληνικού λαού. Σκοντάφτοντας στην γενική απροθυμία και καχυποψία
κατέφυγε σε ένα τέχνασμα. Φύλαξε το προϊόν σε μια περιφρουρημένη
περιοχή φροντίζοντας να χαλαρώσει τα μέτρα φύλαξης το βράδυ. Έτσι
κατάφερε να κεντρίσει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Η πιο τεκμηριωμένη αλήθεια είναι ότι στα Επτάνησα  ήταν ήδη
γνωστή πριν από την Επανάσταση και η γη της Τίρυνθας (Ζάκυνθος)
 φιλοξένησε τα πρώτα γεώμυλα στην Ελλάδα. Κάπως έτσι φθάσαμε
στο σήμερα στις περίφημες πατάτες Νευροκοπίου, Θηβών, Νάξου,
Αχαΐας, Λιβανάτου κ.ά.

 ΠΑΤΑΤΕΣ ΑΠΛΑ ΤΕΛΕΙΕΣ

Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΑΤΑΤΑΣ

ΠΟΙΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΑ ΑΓΟΡΑΖΟΥΜΕ – ΕΧΕΙ ΣΗΜΑΣΙΑ Η
ΠΟΙΚΙΛΙΑ

Οι ποικιλίες που καλλιεργούνται στην Ελλάδα είναι λίγες (κυρίως
η Σπούντα, η Λιζέτα και η Μαρφόνα) και δεν έχουν μεγάλες διαφορές
μεταξύ τους ως προς την γεύση. Είναι δύσκολο να τις ξεχωρίσει ο
καταναλωτής, αφού σπάνια αναγράφεται το όνομά τους. Σήμερα
βρίσκουμε ολοένα και περισσότερο πατάτες -συνήθως εισαγωγής- από
Αίγυπτο, Τουρκία κ.ά.- που προορίζονται για συγκεκριμένες
χρήσεις.

 ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΛΟ ΤΟ
ΧΡΟΝΟ

Υπάρχουν τρεις περί­οδοι συγκομιδής πατάτας, ανάλογα με την
περιοχή:

 Ανοιξιάτικη πατάτα: Φυτεύεται Ιανουάριο –
Μάρτιο και μαζεύεται Απρίλιο – Ιούλιο. Προέρχεται κυρίως από
Πελο­πόννησο, Στερεά Ελλάδα και Κρήτη, δηλαδή από περιοχές με ήπιο
χειμώνα.

Καλοκαιρινή πατάτα: Φυτεύεται Απρίλιο – Ιούνιο
και συ­γκομίζεται Αύγουστο – Οκτώβριο. Προέρχεται από τη Μακε­δονία
και τη Θράκη και σε μικρότερη ποσότητα από τα ορει­νά της
Πελοποννήσου, όπου τα καλοκαίρια είναι δροσερά.

Φθινοπωρινή πατάτα: Η σπορά γίνεται Αύγουστο –
Σεπτέμ­βριο και η συγκομιδή Νοέμβριο – Ιανουάριο. Η παραγωγή
προ­έρχεται από τις ίδιες περιοχές με την ανοιξιάτικη πατάτα.

Οι πατάτες «νέας σοδειάς» είναι οι πρώιμες ανοιξιάτικες
πατάτες που βγαίνουν στην αγορά στα μέσα με τέλη Μαρτίου (κυρίως
από Μεσσηνία και Κρήτη) μέχρι Ιούνιο-Ιούλιο.

Είναι μικρότερες σε μέγεθος από τις κανονικές, γιατί δεν έχουν
ωριμάσει πλήρως και η φλούδα τους δεν έχει προλάβει να σκληρύνουν,
είναι φυλλώδης και τρίβεται εύκολα, ακόμη και με απλή πίεση του
αντίχειρά μας. Γι’αυτό και είναι ιδανικές για ψήσιμο με τη φλούδα.
Βγαίνουν στην αγορά αμέσως και δεν συντηρούνται σε ψυγεία, γι’αυτό
θα τις βρείτε μόνο την άνοιξη.

ΠΟΙΕΣ ΠΑΤΑΤΕΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΝΟΣΤΙΜΕΣ

Η γεύση της πατάτας δεν εξαρτάται μόνο από την ποικιλία, αλλά
και από τη λίπανση του χωραφιού, το κλίμα και το έδαφος.

ΠΟΤΕ ΕΧΟΥΜΕ ΕΛΛΕΙΨΗ;

Από Φεβρουάριο μέχρι Μάρτιο σε πολλές περιοχές της χώ­ρας
σταματά η συγκομιδή πατάτας. Στο διάστημα αυτό θα βρούμε στην αγορά
πατάτες που έχουν βγει 1-2 μήνες πριν και έχουν φυλαχθεί σε
αποθήκες και ψυγεία. Αν οι συνθήκες συ­ντήρησης είναι καλές, οι
πατάτες αυτές δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, αφού ως είδος η πατάτα
συντηρείται επί μακρόν, χωρίς να χάνει σε γεύση και ποιότητα.

Ονομαστές είναι οι πατάτες του Νευροκοπίου και της Νάξου. Στο
μεν Νευροκόπι οι χαμηλές θερμοκρασίες ευνοούν την καλλιέργεια μιας
πολύ γευστικής πατάτας, πλούσιας σε άμυλο, κατά την καλοκαιρινή
περίοδο, ενώ στη Νάξο, το αμμώδες έδαφος και το γλυκό κλίμα δίνουν
μια πρώτης τάξης πατάτα την άνοιξη και το φθινόπωρο. Λόγω αυτών των
ιδιαιτεροτήτων, η πατάτα Νευροκοπίου έχει καθιερωθεί ως προϊόν
Προστατευόμενης Γεωγραφικης Ένδειξης (ΠΓΕ) από το 2002, ενώ η
πατάτα της Νάξου από το 2011 ως Π.Ο.Π.

Καλή πατάτα θεωρείται μεταξύ άλλων και των Σερρών, του Λασιθίου
Κρήτης, της Θήβας, της Αχαΐας, της Τρίπολης και της Κύπρου.

ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

 Διαλέγουμε πατάτες που δεν έχουν πληγές και σκασίματα
εξωτερικά ούτε είναι κούφιες και σκούρες στο εσωτερικό τους.

Αν είναι μαλακές και ζαρωμένες, σημαίνει ότι είναι παλιές. Αν
έχουν βγάλει φύτρες είναι επίσης ένδειξη ότι έχουν μείνει καιρό
στην αποθήκη, σε μάλλον ακατάλληλες συνθήκες.

Απορρίπτουμε όσες έχουν πρασινίσει, γιατί περιέχουν υψηλές
ποσότητες μιας φυσικής τοξικής ουσίας της «σολανίνης».

 


ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ – ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΜΕ ΑΡΩΜΑΤΑ


ΠΑΤΑΤΕΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΣΑΡΟΛΑ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΕΣ & ΓΙΟΡΤΙΝΕΣ
ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Top