ΠΑΤΑΤΕΣ ΝΤΟΦΙΝΟΥΑΖ ( dauphinoise )

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό πατάτες καθαρισμένες κομμένες σε λεπτές φέτες
  • 350 γρ. γραβιέρα
  • 450 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 1 κ.γ. μοσχοκάρυδο
  • 70 γρ. βούτυρο και λίγο ακόμα για επάλειψη στο ταψί
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 2 αυγά
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνετε το φούρνο στους 180οC. Πατάτε με την
λάμα ενός μαχαιριού την σκελίδα σκόρδου να σπάσει. Τρίβετε με αυτή
τον πάτο ενός ταψιού μακρόστενου (πυρέξ) και το βουτυρώνετε.
Στρώνετε τις μισές πατάτες στο ταψί και τις πασπαλίζετε με το
πιπέρι και το αλάτι. Ρίχνετε το μισό τυρί. Στρώνετε από πάνω τις
υπόλοιπες πατάτες, αλατοπιπερώνετε. Σε ένα μπολ ανακατεύετε την
κρέμα γάλακτος, τα αυγά, το μοσχοκάρυδο, το πιπέρι και το αλάτι.
Απλώνετε το μείγμα στις πατάτες, σκεπάζετε. Μοιράζετε το βούτυρο σε
μικρά κομμάτια. Σκεπάζετε το ταψί με αλουμινόχαρτο και ψήνετε για 1
ώρα. Δέκα λεπτά πριν το τέλος σκεπάζετε ώστε να ροδίσει η
κρέμα.

Top