ΠΕΡΟΥ: ΣΤΑ ΙΧΝΗ ΤΩΝ ΧΑΜΕΝΩΝ ΠΟΛΙΤΙΣΜΩΝ

Από το Μάτσου Πίτσου ως τις γραμμές της Νάσκα, από το αμφιθέατρο Κούσκο, και «αρχαιολογική πρωτεύουσα της αμερικανικής ηπείρου» έως τα πλωτά νησιά της φυλής Ούρος στην καταγάλανη λίμνη Τιτικάτα και τη μοναδική εμπειρία της ζούγκλας του Αμαζονίου, το ταξίδι αυτό θα σας χαρίσει ανεκτίμητες εμπειρίες και ανεξίτηλες αναμνήσεις. Ένα μυστήριο είναι το Περού, που περιμένει να το ανακαλύψετε.

Μία από τις γοητευτικές χώρες της Νότιας Αμερικής, το Περού, φέρει έως σήμερα τη σφραγίδα των αρχαίων ινδιάνικων πολιτισμών και των Ισπανών κατακτητών του.

Οι αρχαίες πόλεις και τα μουσεία τους, με εκθέματα από όλους τους προκολομβιανούς πολιτισμούς (Τσαβίν, Μοτσίκα, Τσιμού, Ίνας κ.ά.), τα επιβλητικά βουνά, τα κατάλευκα λάμα, οι παραδοσιακές μουσικές, τα χειροτεχνήματα της περουβιανής λαϊκής παράδοσης, τα περίφημα υφαντά με τα γεωμετρικά σχέδια, τα πολυποίκιλα υφάσματα, τα έντονα χρώματα και κυρίως οι γελαστοί άνθρωποι που κρατούν παραδόσεις απαράλλακτες για αιώνες μας φέρνουν σε επαφή με τον υπέροχο κόσμο του Περού.

ΜΑΤΣΟΥ ΠΙΤΣΟΥ

Η χαμένη πόλη των Ίνας βρίσκεται σε ύψος 2.430μ., ανάμεσα σε ένα ορεινό τροπικό δάσος, σε μια πανέμορφη τοποθεσία. Είναι πιθανόν η πιο αξιοθαύμαστη αστική κατασκευή των Ίνκας, στο απόγειο της αυτοκρατορίας τους. Τα τεράστια τείχη της πόλης, η αρμονική της οικοδόμηση σε σχέση με τους βράχους και τα διαφορετικά επίπεδα στα οποία είναι χτισμένη δίνουν πολύ χρήσιμες πληροφορίες για τις τεχνικές της εποχής. Το ότι η πόλη αυτή βρέθηκε από τους Ισπανούς κατακτητές βοήθησε στο να διατηρηθούν τα κτίρια και οι λατρευτικοί της χώροι και το Μάτσου Πίτσου να θεωρείται σήμερα το σύμβολο του μεγάλου νοτιοαμερικανικού πολιτισμού. Στη συνολική εικόνα του χώρου συμβάλλει και η μοναδική φυσική ομορφιά, η πλούσια βλάστηση, στα όρια ανάμεσα στη λεκάνη του Αμαζονίου, και την οροσειρά των Άνδρεων.

ΚΟΥΣΚΟΚΟΥΣΚΟ

Κατά τη διάρκεια της βασιλείας του Πατσακουτέκ, το Κούσκο, εξελίχηκε σε σπουδαίο αστικό κέντρο, με ιδιαίτερες διοικητικές και θρησκευτικές λειτουργίες. Γύρω από την πόλη βρίσκονται αυστηρά διαχωρισμένες ζώνες αγροτικής, εμπορικής και καλλιτεχνικής δραστηριότητας. Όταν τον 16οαι. έφτασαν οι Ισπανοί, διατήρησαν τη βασική δομή της πόλης και των κτιρίων, προσθέτοντας εκκλησίες και παλάτια πάνω στα θεμέλια της πόλης των Ίνκας. Αυτό είναι και το βασικότερο αξιοθέατο της πόλης – ο συνδυασμός των δύο πολιτισμών και τα εμφανή σημάδια της Ιστορίας.

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Παρότι υπέστη σοβαρές ζημιές από σεισμούς, «η πόλη των βασιλέων» ήταν μέχρι τα μέσα του 18ουαι., το διοικητικό και οικονομικό κέντρο των Ισπανών στη Νότια Αμερική. Πολλά από τα κτίρια έχουν διατηρήσει την αίγλη του παρελθόντος, αποτέλεσμα συνεργασίας ντόπιων και Ευρωπαίων τεχνητών. Ένα από τα πιο σημαντικά κτίρια της πόλης, είναι το μοναστήρι του Αγίου Φραγκίσκου, το μεγαλύτερο του είδους του στη Νότια Αμερική.

ΟΙ ΓΡΑΜΜΕΣ ΤΗΣ ΝΑΣΚΑ

Οι γραμμές της Νάσκα είναι σίγουρα το μεγαλύτερο μυστήριο για τους αρχαιολόγους που τις μελετούν εδώ και αρκετές δεκαετίες καλύπτουν μια τεράστια έκταση, στην άνυδρη παράκτια πεδιάδα του Περού και υπολογίζεται ότι χαράχτηκαν ανάμεσα στο 500π.Χ. και το 500μ.Χ. Τα θέματα των απεικονίσεων είναι μυθικά πλάσματα, φυτά, ζώα, γεωμετρικά σχέδια και πρέπει να είχαν κάποια αστρονομική και θρησκευτική σημασία. Εκείνο που κάνει μεγαλύτερη εντύπωση είναι το μέγεθός τους, καθώς ο μόνος τρόπος για να τα δει κανείς είναι να πετάξει από πάνω τους.

Top