Πετιμέζι

Παραδοσιακό σιρόπι, που φτιάχνεται από βρασμένο μούστο σταφυλιών
την περίοδο συγκομιδής τους. από τα μέσα Αύγουστο έως τις αρχές
Οκτωβρίου. Με ωραία πλούσια και πικάντικη γεύση. Γνωστό από την
αρχαιότητα και το Βυζάντιο.

Σιρόπι με ευρεία χρήση στην ζαχαροπλαστική και στην
μαγειρική.

Διάσημη η πετιμεζόπιτα της Κρήτης, στη Μακεδονία το
χρησιμοποιούν στο μπακλαβά αντί για σιρόπι, στις Κερκυραϊκές
τηγανίτες (τσαλέτα), στις σαρικόπιτες, στη μορταντέλα, στη
φλεσκόπιτα της Τήνου, στο χυλό της Σάμου (ζυμαρικά ανακατεμένα με
λίγο αλεύρι, κανέλα, μοσχοκάρυδο, καρύδια και πετιμέζι).

Στα μουστοκούλικα της Λήμνου (χοντρά ζυμαρικά που βράζουν μέσα
σε πετιμέζι).

Στην Τήνο υπάρχουν τυρόπιτες με μάραθο και πετιμέζι, στην
Λευκάδα πουλέντα με ελαιόλαδο και πετιμέζι.

Στην Νάουσα το πετιμέζι χρησιμοποιείται σε γλυκά του κουταλιού
όπως το μελιτζανάκι και το κολοκυθάκι.

Στην Θράκη τρώνε ταχίνι ανακατεμένο με πετιμέζι πάνω σε φέτα
ψωμιού.
Η χρήση του πετιμεζιού δεν περιορίζεται μόνο στα γλυκίσματα.
Ταιριάζει πολύ με κρεατικά, αρνί χοιρινό, κοτόπουλο, αλλά και με
όσπρια όπως τα ρεβίθια και δίνει παχύρρευστη υφή σε σάλτσες και
πικάντικη γεύση.

Στις Κυκλάδες και στο Ιόνιο το σαβόρο γίνεται με πετιμέζι.

Top