ΠΙΠΕΡΙ ΣΕΤΣΟΥΑΝ

Οι αποξηραμένοι αρωματικοί σπόροι ενός μικροσκοπικού φυτού του
είδους Zanthoxylum piperitum της οικογένειας Rutaceae. Παρότι
αποκαλείται «πιπέρι» δεν ανήκει στην οικογένεια του
πιπεριού. Πήρε το όνομά του από την περιοχή προέλευσης του, την
Κινέζικη επαρχία του Σετσουάν. Το φυτό από το οποίο προέρχονται οι
καφεκόκκινοι αρωματικοί σπόροι είναι θάμνος ή μικρό φυλλοβόλο
δέντρο, με πτεροειδή φύλλα. Τα κλαδιά, ο φλοιός και ο κύριος μίσχος
του καλύπτονται με αγκάθια. Χρησιμοποιείται το περικάρπιο και όχι ο
καρπός του.

Προέλευση: Κίνα, Ιαπωνία και Βόρεια Κορέα.

Πιπεράτη και αψιά, η γεύση του πιπεριού αυτού δημιουργεί ένα
ελαφρύ μούδιασμα στο στόμα.

Το πιπέρι σετσουάν, αναπόσπαστο στοιχείο της Ασιατικής
γαστρονομίας, είναι ένα από τα συστατικά του Κινέζικου μείγματος
των πέντε μπαχαρικών και του μείγματος shichimi togarashi που
φτιάχνεται στην Ιαπωνία. Είναι ξεχωριστό λόγω μιας ουσίας που
περιέχει, η οποία προκαλεί ένα ελαφρύ, ανεπαίσθητο μούδιασμα στα
χείλια και τη γλώσσα. Στο Σετσουάν, την περιοχή προέλευσης του
πιπεριού αυτού, το καταναλώνουν για να μουδιάσουν και να μπορούν να
αντέξουν τα καυτερά φαγητά. Στην Ιαπωνία χρησιμοποιούνται τα φύλλα
του φυτού, φρέσκα ή αποξηραμένα.

Το πιπέρι σετσουάν, ένα από τα συστατικά του Κινέζικου μείγματος
των πέντε μπαχαρικών, χρησιμοποιείται σε πιάτα με πουλερικά, κρέας,
ψάρι, σούπες, πίκλες και μαρινάδες. Για να απελευθερωθεί όλη η
πλούσια γεύση και το ζεστό άρωμά των σπόρων του συνιστάται να
ψηθούν προτού να αλεσθούν.
Στη μαγειρική της κινεζικής επαρχίας του Σετσουάν συνδυάζεται με
ταίλι, τζίντζερ και αστεροειδή  γλυκάνισο, ενώ ως συστατικό
του Κινέζικου μείγματος των πέντε μπαχαρικών ταιριάζει με τα
υπόλοιπα συστατικά του μείγματος.

Top