ΠΙΤΣΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ

ΥΛΙΚΑ (για ταψί 30εκ.)
  

  • 250-300 γρ. αλεύρι σιταρένιο σκληρό για ψωμί
  • 150 ml χλιαρό νερό
  • 1 φακελάκι μαγιά (8 γρ.)
  • ½ κ.γ. ζάχαρη
  • ½ κ.γ. ρίγανη (προαιρετικά)
  • 1-2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γ. αλάτι

ΣΑΛΤΣΑ ΝΑΠΟΛΙΤΑΝΑ

  • 250 γρ. ντομάτα κονσέρβας  ή 4-5 φρέσκα πομαντόριο
    αποφλοιωμένα και χωρίς σπόρια
  • ½ σκελίδα σκόρδο τριμμένο
  • ½ κ.γ. βασιλικό αποξηραμένο
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι-πιπέρι φρεσκοτριμμένο

ΓΕΜΙΣΗ

  • 40 γρ. μοτσαρέλα σε μικρά κομμάτια
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • λίγα φύλλα βασιλικού πλατύφυλλου (φρέσκα)

ΣΑΛΤΣΑ

Σε μία κατσαρόλα σοτάρετε στο λάδι το σκόρδο. Προσθέτετε τα
πομοντόρια  ψιλοκομμένα, τα αποξηραμένα μυρωδικά, αλάτι,
πιπέρι και σιγοβράζετε για 15΄-20΄ ανακατεύοντας και λιώνοντας τις
ντομάτες με μια ξύλινη κουτάλα. Προθερμαίνετε καλά το φούρνο σας
στους 250οC.

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Διαλύετε την μαγιά και την ζάχαρη στο χλιαρό νερό. Αφήνετε το
μείγμα για λίγο. Σε ένα μπολ ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι και
την ρίγανη. Κάνετε μία λακκούβα στο κέντρο και προσθέτετε το νερό
με την μαγιά. Ανακατεύετε το αλεύρι με το νερό ελαφρά και ρίχνετε
το λάδι. Ζυμώνετε δυνατά για 10΄ μέχρι να γίνει ένα ελαστικό,
μαλακό ζυμάρι που μόλις ξεκολλάει από τα τοιχώματα. Μεταφέρετε το
ζυμάρι στον πάγκο εργασίας, αφού το έχετε πασπαλίσει με αλεύρι.
Ζυμώνετε για 5΄ και αφήνετε το μείγμα να ξεκουραστεί για 10΄.
Επαναλαμβάνετε την διαδικασία 2 φορές ακόμα. Βάζετε το ζυμάρι σε
ένα καθαρό μπολ, το σκεπάζετε με μεμβράνη και μία πετσέτα και
αφήνετε για 2 ώρες τουλάχιστον (πρέπει να διπλασιαστεί σε όγκο).
Αλείφετε ένα ταψί με ελαιόλαδο. Όταν η ζύμη είναι έτοιμη (έχει
φουσκώσει) ζυμώνετε για 1-2΄ πάνω στον πάγκο εργασίας που έχετε
αλευρώσει ελαφρά και στην συνέχεια την πιέζετε με τα χέρια σας,
ώστε να γίνει επίπεδη. Με τα χέρια σας ή με τον πλάστη δίνετε
στρογγυλό σχήμα στο ζυμάρι. Κάνετε το ζυμάρι όσο παχύ ή λεπτό
θέλετε, αυτό είναι κάτι που εξαρτάται αποκλειστικά από τις
προτιμήσεις σας. Μεταφέρετε την βάση της πίτσας στο ταψί και
δημιουργήστε με τα χέρια στην περίμετρο του ζυμαριού ένα χείλος,
ώστε η σάλτσα ή τα τυριά να μη ξεχειλίζουν κατά την διάρκεια του
ψησίματος. Αφήνετε για 15΄-20΄ μέχρι να βάλετε τα υλικά. Περιχύνετε
με την σάλτσα ντομάτας (να είναι κρύα), την αλατίζετε κατά βούληση.
Ψήνετε στην χαμηλή σκάλα του φούρνου για 10΄-12΄. Σκορπίζετε την
μοτσαρέλα πάνω στην πίτσα και συνεχίζετε το ψήσιμο για άλλα 6΄-8΄ ή
μέχρι να ροδίσει ευχάριστα, βάζοντας το ταψί στη μεσαία σκάλα. Όταν
την βγάλετε από τον φούρνο την ραντίζετε με λίγο ελαιόλαδο και
απλώνετε τα φύλλα βασιλικού.

Top