ΠΟΥΡΕΣ ΠΑΤΑΤΑΣ : ΒΕΛΟΥΔΙΝΗ ΓΕΥΣΗ

ΠΟΥΡΕΣ: ΠΟΤΕ ΣΤΟ ΜΠΛΕΝΤΕΡ

Για επιτυχημένο πουρέ ακολουθειτε τα
εξής:

  • Επιλέγετε πατάτες πλούσιες σε άμυλο. Το χρώμα της σάρκας της
    πατάτας θα πρέπει να είναι κιτρινωπό. Νόστιμες γι’ αυτή τη χρήση
    είναι οι πατάτες Θήβας, Κύπρου, Νευροκοπίου.
  • Οι πατάτες πρέπει να είναι όσο γίνεται ισομεγέθεις.
  • Τις πλένετε καλά και τις βάζετε, με τη φλούδα τους, σε κρύο
    αλατισμένο νερό ή γάλα. Πρέπει να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν
    αρκετά.
  • Τις ξεφλουδίζετε και τις λιώνετε με το πιρούνι ή  το μύλο
    λα­χανικών.
  • Ζεσταίνετε γάλα σε μια κατσαρόλα (για 1 κιλό πατάτες θα
    χρειαστείτε τουλάχιστον 100ml γάλα), ρίχνετε μέσα τις
    πολτοποιημένες πατά­τες, ανακατεύετε και προσθέτετε τη λιπαρή ουσία
    της αρεσκεί­ας σας (50γρ. βούτυρο ή ελαιόλαδο για 1 κιλό πατάτες
    περίπου). Δουλεύετε το μείγμα στη φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς,
    μέχρι να απορροφήσει ο πουρές τα υγρά. Αν σας αρέσει πιο υδαρής,
    προσθέτετε κι άλλο ζεστό γάλα, ανακατεύοντας πάντα στη φωτιά μέχρι
    να φτάσετε στο επιθυμητό αποτέλεσμα.Προσθέτετε βούτυρο ή λάδι και
    ανακατεύετε. 

ΜΕΡΙΚΕΣ «ΝΟΣΤΙΜΕΣ» ΙΔΕΕΣ

  •  Εμπλουτίζετε τον πουρέ με μυρωδικά ή μπαχαρικά που έ­χετε
    βάλει και στο φαγητό το οποίο συνοδεύει ο πουρές.
  • Στον πουρέ ταιριάζει το φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο.
  • Το  σκόρδο δίνει α­ρωματική χροιά στον πουρέ
    πα­τάτας.
  • Προσθέτοντας ζεστό χυμό πορτοκαλιού φτιάχνετε έναν αρωματικό
    πουρέ που ταιριάζει με μοσχαρι κατσαρόλας και πουλερικά ψητά. Η
    ποσότητα εξαρτάται από το πόσο αρωμα­τικό θέλετε το αποτέλεσμα. Για
    έξτρα άρωμα βάζετε και  ξύσμα πορτοκαλιού.
  • Λίγο σαφράν ή κύμινο, σε σκόνη,  δίνουν πουρέδες που
    ταιριάζουν με παϊδάκια.
  • Σε πουρέ που συνοδεύει ψά­ρια ψητά ταιριάζει ο μαϊντανός ή το
    σχοινόπρασο.
  • Η μουστάρδα με σιναπόσπορους δίνει εξαιρετική γεύση σε πουρέ
    για ψητά κρέατα.
  • Ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή πράσο, σοταρισμένα σε ελαιό­λαδο,
    αναβαθμίζουν γευστικά έ­ναν απλό πουρέ.
  • Μία διαφορετική νότα στον κλασσικό πουρέ δινει  το πέστο
    βασιλικού. Λίγο τρουφέλαιο πλημμυρίζει τον πουρέ με τα αρώματα της
    τρούφας. Ιδανική γαρνιτούρα για ένα πιπεράτο φιλέτο ή συκώτι σχάρας
    ή κρασάτο φιλέτο πάπιας.
  • Τα μείγματα με πουρέδες άλ­λων λαχανικών είναι επίσης
    νο­στιμότατα. Οι αναλογίες εξαρ­τώνται από το πόσο υδαρές εί­ναι το
    λαχανικό (καρότο, πράσο, σπανάκι, κολοκύθι) και πόσο έ­ντονη γεύση
    έχει (σελινόριζα, ρέβα, παντζάρι). Καλύτερη μέ­θοδος είναι να
    προσθέτουμε τον πουρέ του δεύτερου συστατικού στον πουρέ πατάτας
    σιγά-σιγά μέχρι να πετύχετε την ι­σορροπίσ που θέλετε.
  • Οι πουρέδες μπορούν να γκρατιναριστούν στο γκριλ. Τους
    πασπαλίζετε με λίγο τυ­ρί και γαλέτα και τους ραντίζετε από πάνω με
    λάδι. Ψήνετε μέχρι να χρυσίσει η επιφάνεια.
  • Πολλά τυριά θα μπορούσαν να προστε­θούν στον πουρέ πατάτας:
    γραβιέρα, κεφαλοτύρι, κασέρι, ανθότυρο, μανούρι, κατίκι, γιαούρ­τι
    κ.ά. Για τους πιο τολμηρούς, λί­γο ροκφόρ ή γκοργκοντζόλα, αλλά και
    κοπανιστή Μυκόνου. Προσοχή, όμως, στις ποσότη­τες, γιατί το
    αποτέλεσμα μπορεί να γίνει πολύ λιπαρό ή να υπερκαλυφθεί η γεύση
    του πουρέ. 
Top