ΡΕΒΙΘΑΔΑ ΦΟΥΡΝΟΥ

ΥΛΙΚΑ
  

  • 500 γρ. ρεβίθια
  • 2 κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
  • 2-3 σκελίδες σκόρδο
  • 2-3 ντομάτες κομμένες σε φέτες
  • 2 φύλλα δάφνης
  • 1 φλ. τσ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Βάζετε για 10-12 ώρες τα ρεβίθια σε μπολ με μπόλικο νερό.
Στραγγίζετε τα ρεβίθια και τα πλένετε. Τα βάζετε σε ένα πήλινη
γάστρα (με καπάκι) και προσθέτετε το αλάτι, το πιπέρι κατά
προτίμηση φρεσκοτριμμένο, το σκόρδο, το κρεμμύδι, τα φύλλα δάφνης,
τις ντομάτες, το ελαιόλαδο και το νερό, τόσο όσο να σκεπάσει τα
ρεβίθια. Σκεπάζετε με το καπάκι. Ανακατεύετε σε ένα μπολ το αλεύρι
με νερό (όσο πάρει) και φτιάχνετε μια ζύμη, την οποία απλώνετε σαν
στεφάνι γύρω από το χείλος της γάστρας για να κολλήσει καλά το
καπάκι για να μην φεύγει καθόλου ο ατμός. Βάζετε τη γάστρα στο
φούρνο στους 200οC για 20΄ και χαμηλώνετε στους
150οC και αφήνετε να σιγοψηθεί το φαγητό για 4-5
ώρες.

ΣΗΜ.: Η πρωταγωνίστρια των Σιφνιακών
πανηγυριών και το φαγητό της Κυριακής στην Πάρο. Μπορείτε να
ετοιμάσετε το φαγητό από το βράδυ και να το σιγοψήσετε στο φούρνο
όλη νύχτα στους 50οC
και την επομένη να
δυναμώσετε το φούρνο στους 150οC
και να
συνεχίσετε το ψήσιμο για 1½ ώρα περίπου. Σερβίρετε τα ρεβίθια ζεστά
πασπαλισμένα με φρέσκο ψιλοκομμένο δυόσμο. Ο καλύτερος τρόπος
ψησίματος είναι ο ξυλόφουρνος ή η ξυλόσομπα. Μπορείτε να
παραλείψετε τις ντομάτες και να προσθέσετε λίγο λεμόνι.

Top