ΡΙΖΟΤΟ ΜΕ ΣΠΑΡΑΓΓΙΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 400 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρναρόλι ή καρολίνα
  • 500 γρ. πράσινα σπαράγγια κομμένα
  • 100 γρ. αρακά
  • 3 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 150 ml λευκό ξηρό κρασί
  • 1.200 ml ζωμό κοτόπουλου ή λαχανικών ζεστό
  • 3-4 κ.σ. βούτυρο ή μαργαρίνη
  • 100 γρ. παρμεζάνα τριμμένη
  • 3 κ.σ. κρέμα γάλακτος light για μαγειρική (προαιρετικά)
  • αλάτι – πιπέρι φρεσκοτριμμένο

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σε κατσαρόλα με βραστό, αλατισμένο νερό, βράζετε για 12΄- 15΄ τα
σπαράγγια και τον αρακά. Τα σουρώνετε  και τα αφήνετε να
στραγγίξουν σε μια πετσέτα. Κόβετε τον κορμό τους σε κομμάτια των
3εκ. και κρατάτε τις κορυφές ολόκληρες. Ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά
το ελαιόλαδο σε φαρδιά κατσαρόλα ή σε τηγάνι και σοτάρετε το
κρεμμύδι. Προσθέτετε το ρύζι και ανακατεύετε ώσπου να γυαλίσει.
Ρίχνετε το κρασί και ανακατεύετε μέχρι να εξατμιστεί το
αλκοόλ.Ρίχνετε τα απαράγια και τον αρακά. Προσθέτετε μία κουτάλα
ζωμό και μόλις το ρύζι τον απορροφήσει, επαναλαμβάνετε ώσπου να
τελειώσει ο ζωμός.Ρίχνετε τα απαράγια και τον αρακά. Αποσύρετε
το φαγητό από την φωτιά, ρίχνετε το αλάτι, το βούτυρο, την
παρμεζάνα, την κρέμα γάλακτος και ανακατεύετε. Προσθέτετε τα
σπαράγγια και το αφήνετε για 3΄. Σερβίρεται ζεστό με φρεσκοτριμμένο
πιπέρι.

ΣΗΜ.: Με το συνεχές ανακάτεμα δεν κολλάνε
οι κόκκοι του ρυζιού μεταξύ τους και διαλύεται το άμυλο στον ζωμό.
Έτσι το ριζότο αποκτά κρεμώδη υφή. Για να γίνει το ριζότο σας πιο
αραιό ή πιο πηχτό, αυξάνετε ή μειώνετε την ποσότητα του ζωμού
ανάλογα.

Top