ΡΟΔΟΣ

ΡΟΔΟΣ: Κοσμοπολίτισσα, νεανική, οικογενειακή, σοφιστικέ

H Ρόδος με την άρτια τουριστική υποδομή και τις φυσικές της ομορφιές

ανταποκρίνεται σε κάθε στυλ διακοπών.

Η πόλη της Ρόδου ιδρύθηκε το 408π.Χ., όταν οι κάτοικοι της Ιαλυσού, της Λίνδου και της Καμίρου αποφάσισαν να χτίσουν μια νέα ισχυρή πόλη σαν πρωτεύουσα του νησιού. Σχεδιάστηκε κατά το Ιπποδάμειο ρυμοτομικό σύστημα κι έγινε μία από τις πιο όμορφες πόλεις της εποχής. Εξελίχθηκε γρήγορα σε σημαντικό οικονομικό πολιτιστικό κέντρο, ως ρωμαϊκή και αργότερα βυζαντινή κτήση, έχασε όμως την αρχαία αίγλη της.

Το 1309 την κατέλαβαν οι ιππότες του Τάγματος του Αγίου Ιωάννου (Ιωαννίτες), που την περιέβαλαν με ισχυρή οχύρωση, μεταβάλλοντάς την σε μία ακμάζουσα πολυεθνικά μεσαιωνική πόλη. Το 1523, την κατέλαβαν οι Τούρκοι και οι Έλληνες υποχρεώθηκαν να εγκατασταθούν εκτός των τειχών, δημιουργώντας έτσι νέες συνοικίες, τα «μαράσια».

Το 1912 η πόλη της Ρόδου, όπως και όλη η Δωδεκάνησος καταλήφθη από τους Ιταλούς. Οι νέοι κυρίαρχοι άλλαξαν την αρχιτεκτονική μορφή της πόλης με επιβλητικά κτίρια, φαρδείς δρόμους και πλατείες. Τελικά, το 1948 η Ρόδος ενώθηκε επίσημα με την Ελλάδα.

Από τη δεκαετία ακόμη του ’20 η ευρωπαϊκή υψηλή κοινωνία απολαμβάνει τις ομορφιές της Ρόδου και κολυμπά στα ιαματικά λουτρά της Καλλιθέας. Οι Έλληνες την ανακαλύπτουν αμέσως μετά τον πόλεμο. Οι διακοπές στην Ρόδο την δεκαετία 1950-1960 είναι μόδα για λίγους και όνειρο για πολλούς Έλληνες. Οι επισκέπτες αυξάνονται κάθε χρόνο, τα ξενοδοχεία πολλαπλασιάζονται. Το νησί προσελκύει την αφρόκρεμα της εποχής από τον Ωνάση ως τον Τσώρτσιλ και την Αλίκη Βουγιουκλάκη έως τον Άντονι Κουήν. Ιστορίες χιλιάδων λέξεων θα μπορούσαν να γραφτούν. Σήμερα διεκδικεί δυναμικά το ρόλο της ως ένα από τα πιο κοσμοπολίτικα θέρετρα στον κόσμο. Η παλιά πόλη της Ρόδου συγκαταλέγεται σήμερα στα μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Η σύγχρονη πόλη της Ρόδου έχει μόνιμο πληθυσμό 60.000 κατοίκους.

Ξεκινήστε το ταξίδι σας από την Παλιά Πόλη, η οποία βρίσκεται μέσα στα τείχη, συνολικού μήκους 3 χιλιομέτρων και είναι χτισμένη ημικυκλικά γύρω από το λιμάνι. Έντεκα πύλες οδηγούν στην παλιά πόλη που χωρίζεται σε δύο συνοικίες: στο Κολλάκιο, που χτίστηκε το 1309 και έμειναν οι Ιππότες και στο Μπούγκο (χώρα) όπου έμενε ο υπόλοιπος πληθυσμός, Έλληνες, Εβραίοι και Τούρκοι.
Η οδός των Ιπποτών οδηγεί στο παλάτι του Μεγάλου Μαγίστρου (14ος αι.) το επιβλητικότερο κτίριο αν και ελάχιστη σχέση έχει με το αρχικό της εποχής των Ιπποτών, το οποίο έχει καταστραφεί και ανακαινιστεί αρκετές φορές. Μέσα στα Τείχη βρίσκεται το Αρχαιολογικό Μουσείο το οποίο στεγάζεται στο γοτθικό Νοσοκομείο των Ιπποτών. Το πιο γνωστό έκθεμα είναι η μαρμάρινη Αφροδίτη της Ρόδου! Το βυζαντινό μουσείο, το τζαμί του Σουλεϊμάν, Τζαμί του Μουράτ Ρέϊς, Τούρκικη βιβλιοθήκη. Αξίζει να επισκεφθείτε το Χαμάμ. Αυθεντικό Τούρκικο Χαμάμ με ανατολίτικη ατμόσφαιρα από τα ελάχιστα που βρίσκονται σε λειτουργία σε όλη την Ελλάδα. Ανεβείτε τον Πύργο του Ρολογιού και θαυμάστε τη πόλη από ψηλά.

Η νέα πόλη της Ρόδου αναπτύχθηκε κατά τις αρχές του προηγούμενου αιώνα γύρω και από την παλιά. Ορόσημο η δεκαετία του 1920, όταν οι Ιταλοί κατασκεύασαν τα εντυπωσιακά δημόσια κτήρια στο λιμάνι. Χαρακτηριστικά δείγματα το λιμάνι Μανδράκι και η Νέα αγορά. Στο Καστράκι του Αγίου Νικολάου πιστεύεται ότι βρισκόταν ένα από τα επτά θαύματα του κόσμου, ο Κολοσσός της Ρόδου. Ένα γιγαντιαίο Χάλκινο άγαλμα του Θεού Ήλιου ύψους 32-40 μέτρα. Εκεί σήμερα θα δείτε δύο χάλκινα ελάφια. Κοντά στο λιμάνι βρίσκεται η τρίκλιτη γοτθική εκκλησία της Ευαγγελίστριας. Λίγο πιο κάτω είναι το Ενυδρείο, με σαράντα περίπου δεξαμενές που φιλοξενούν πολλά είδη της θαλάσσιας ζωής.

Επισκεφτείτε το λόγο του Αγίου Στεφάνου (ή Μόντε-Σμιθ), όπου βρισκόταν η Ακρόπολη της αρχαίας Ρόδου. Στα όμορφα διαμορφωμένο και κατάφυτο αρχαιολογικό πάρκο σώζεται το ελληνιστικό Στάδιο του 3ουπ.Χ.αι., όπου διεξάγονταν οι αθλητικοί αγώνες των Αλίων, της μεγαλύτερης γιορτής των αρχαίων Ροδίων προς τιμήν του Θεού Ηλίου. Δίπλα στο Στάδιο σώζεται αναστηλωμένο το μικρό μαρμάρινο θέατρο, ενώ στην κορυφή του λόφου βρίσκεται ο ναός του Πυθίου Απόλλωνος.

Εκτός της πόλης αυτά που ξεχωρίζουν είναι η Ακρόπολη της Λίνδου, η Αρχαία Καμείρος, η Αρχαία Ιαλυσσός, οι Θέρμες Καλλιθέας, οι Επτά Πηγές, ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού, η Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, το Χωριό Αρχάγγελος και η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες.

Η Λίνδος και η ακρόπολή της είναι ένα μέρος που πρέπει να δείτε αν επισκεφτείτε τη Ρόδο. Απέχει 56χλμ. από την πόλη της Ρόδου και η ακρόπολή της είναι χτισμένη σε έναν απότομο βράχο 116μ. που την κάνει σαν έναν εξώστη στο πέλαγος.

Με τα κατάλευκα σπίτια της, το Κάστρο του Σταυροφόρου και την Ακρόπολη να υψώνονται πάνω από τη θάλασσα, η Λίνδος εντυπωσιάζει τους επισκέπτες. Ο Ναός της Αθηνάς ήταν από τα πιο σημαντικά θρησκευτικά κέντρα της αρχαιότητας. Η Λίνδος κατοικείται από το 3.000π.Χ. Η κυκλοφορία των οχημάτων απαγορεύεται.

Στην απάνεμη ανατολική ακτή απλώνονται χιλιόμετρα παραλίας και βραχώδεις όρμοι. Το Φάληρο και η Λίνδος είναι ασφυκτικά γεμάτα από κόσμο τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσο απομακρυνόμαστε νότια οι παραλίες είναι πιο ερημικές. Αποφύγετε τις δυτικές παραλίες όταν σηκώνεται ο συχνός στη Ρόδο βόρειος άνεμος. Καλύτερες παραλίες του νησιού είναι: Λαδικό, Κολύμπια, Τσαμπίκα, Γλύστρα, Πρασονήσι. Μια στάση επιβάλλετε στο Φαληράκι, το πιο γνωστό Τουριστικό θέρετρο του νησιού, κυρίως για τους νέους που αγαπούν την έντονη νυχτερινή ζωή και τα ατελείωτα beach party.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ   ΣΤΗ  ΡΟΔΟ

ELLI: Μέσα στην πόλη πολύκοσμη και πολύβοη.

ΦΑΛΗΡΑΚΙ: 12χλμ. από την πόλη. Η πιο πολύκοσμη παραλία της Ρόδου με πλήρη οργάνωση αλλά κατάλληλη για παιδιά λόγω των ρηχών νερών.

ΛΑΔΙΚΟ: 15χλμ. από την πόλη με ψιλή άμμο και βραχάκια είναι η αγαπημένη των Ιταλών τουριστών.

ΑΦΑΝΤΟΥ: 18χλμ. από την πόλη. Είναι η αγαπημένη των Γερμανών και Βρετανών και Ρώσων τουριστών. Έχει κομμάτια οργανωμένα και μη.

ΚΟΛΥΜΠΙΑ: 26χλμ. από την πόλη. Είναι μια οργανωμένη παραλία που δεν έχει τόσο κόσμο όσο το πλαϊνό Φαληράκι. Την προτιμούν οικογένειες και άτομα κάποιας ηλικίας.

ΤΣΑΜΠΙΚΑ: 26χλμ. από την πόλη. Μεγάλη φαρδιά οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο.

ΣΤΕΓΝΑ: 29χλμ. από την πόλη. Μη οργανωμένη παραλία 500μ. από το χωριό Αρχάγγελος.

ΑΓΚΑΘΙ: 36χλμ. από την πόλη. Υπέροχη οργανωμένη παραλία με ψιλή άμμο και αβαθή νερά κατάλληλη για παιδιά.

ΚΑΛΑΘΟΣ: 45χλμ. από την πόλη. Ψιλή άμμος και βότσαλο όσο φτάνει το μάτι σας. Εδώ πάντοτε μπορείτε να βρείτε ελεύθερο χώρο να ξαπλώσετε.

ΛΙΝΔΟΣ: 50χλμ. από την πόλη. Δύο οργανωμένες παραλίες, μέσα στον ίδιο κόλπο με πάρα πολύ κόσμο.

ΠΕΥΚΙ: 56χλμ. από την πόλη. Ήσυχη παραλία, με λίγες ομπρέλες σε μια πευκόφυτη περιοχή.

ΑΓΙΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ: 88χλμ. από την πόλη. Η ιδανική παραλία γι’αυτούς που θέλουν να μείνουν μόνοι..

ΠΡΑΣΟΝΗΣΙ: 90χλμ. από την πόλη. Δύο πανέμορφες παραλίες πλάτη με πλάτη που καταλήγουν σε ένα νησάκι

Άλλες προτάσεις για εκδρομές είναι η Κοιλάδα με τις Πεταλούδες, οι Επτά Πηγές, ένα από τα ωραιότερα μέρη του νησιού, η Μονή της Παναγίας Τσαμπίκας, το Χωριό Αρχάγγελος. η αρχαία Καμείρος και η αρχαία Ιαλυσσός.

Μεγάλες μονάδες με πολυώροφα κτίρια και μπαγκαλόους σε υπέροχες παραλίες εντυπωσιακοί μικροί ξενώνες στην μεσαιωνική παλιά πόλη, αρχοντικά Καπετανόσπιτα στον παραδοσιακό Οικισμό της Λίνδου, καθώς και ενοικιαζόμενα δωμάτια σε κάθε γωνιά του νησιού, που καλύπτουν κάθε επιλογή. Οι επιλογές για φαγητό ακόμη περισσότερες βόλτες μέχρι τελικής πτώσεως σε μπαράκια και club της πόλης, ακόμη και εντός της Παλιάς Πόλης. Μικρά αλλά σοφιστικέ με εντελώς διαφορετικό σκηνικό.

ΔΙΑΚΟΠΕΣ ΣΤΗ ΡΟΔΟ –  ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ: Λιμεναρχείο Ρόδου: 22410/22220, 28666     Δημαρχείο Ρόδου: 22410/46200  ΕΟΤ: 22410/23655      Οργ. Προώθησης Ροδιακού Τουρισμού: 22410/74555

Top