ΣΑΛΙΓΚΑΡΙΑ ΤΣΙΓΑΡΙΣΤΑ ΜΕ ΧΟΡΤΑ

ΥΛΙΚΑ

  • 1 κιλό σαλιγκάρια
  • 1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
  • 3 κρεμμύδια χλωρά ψιλοκομμένα
  • 1 ματσάκι καυκαλήθρες ψιλοκομμένες
  • 1-2 κλωνάρια μάραθο ψιλοκομμένο
  • 1 κιλό διάφορα άγρια χόρτα (σέσκουλα, λάπαθο, τσουκνίδα, ζοχιά
    κ.ά.)
  • 3 ντομάτες τριμμένες
  • 2 κ.σ. ντοματοπελτέ
  • 1 φλιτζ. ελαιόλαδο
  • αλάτι – πιπέρι

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Πριν μαγειρέψετε τα σαλιγκάρια που μαζέψατε, τα βάζετε σε μία
μεγάλη κατσαρόλα με αλεύρι και κλωνάρια ρίγανης, θρούμπι ή θυμάρι,
τα σκεπάζετε καλά και τα αφήνετε 2-3 ημέρες, προκειμένου να
καθαρίσουν και να αποβάλουν ό,τι περιττό έχουν. Για να τα
μαγειρέψετε τα ξεπλένετε με άφθονο νερό, ώστε να φύγουν όσο το
δυνατόν περισσότερα από τα υγρά τους (σάλια) και τα βάζετε σε ένα
μεγάλο μπολ με νερό. Παράλληλα βάζετε μία κατσαρόλα με νερό να
βράσει. Μόλις τα σαλιγκάρια βγάζουν τα κεφάλια τους έξω από το
κέλυφος, τα ρίχνετε στη κατσαρόλα με το καυτό νερό και τα
ζεματίζετε για 1΄-2΄. Τα στραγγίζετε και τρυπάτε τις άκρες στο πίσω
μέρος με ένα μυτερό μαχαίρι, τα πλένετε 2-3 φορές και τα
στραγγίζετε. Τα βάζετε στην κατσαρόλα με άφθονο νερό και λίγο αλάτι
και τα βράζετε για 5΄-6΄ ξαφρίζοντάς τα συνεχώς με μια τρυπητή. Τα
στραγγίζετε και τα ξεπλένετε με κρύο νερό. Τα αφήνετε σε ένα
τρυπητό να στραγγίσουν. Τα σαλιγκάρια είναι έτοιμα να τα
μαγειρέψετε. Βάζετε σε μία κατσαρόλα το ελαιόλαδο να ζεσταθεί και
ρίχνετε μέσα τα κρεμμύδια (ξερό και χλωρά). Τα αφήνετε να
σοταριστούν για 2΄-3΄ και προσθέτετε τα σαλιγκάρια. Ανακατεύετε και
αφήνετε 6΄-7΄ να σοταριστούν. Προσθέτετε το σκόρδο, τον μάραθο, τις
καυκαλήθρες, τα μυρώνια, τις ντομάτες, το αλάτι και το πιπέρι.
Ανακατεύετε καλά, αφήνετε να πάρουν μια βράση. Προσθέτετε τα χόρτα
και αφήνετε το φαγητό να σιγοβράσει για 25΄ περίπου, μέχρι να πήξει
η σάλτσα.

Top